Dodaj do ulubionych

staropolski bigos - szukam przepisu

16.11.05, 17:34
Zachwalalam mojemu chlopakowi - Niemcowi - ostatnio uroki polskiej kuchni, w
szczegolnosci bigosu. No i mam teraz bigos... bo on koniecznie chce
sprobowac, a ja nie znam dobrego przepisu. Mniej wiecej wiem co potrzeba, ale
chcialabym zrobic taki prawdziwy, pyszny, staropolski, z miechem, moze
dziczyzna...
Za rade i przepis bede bardzo wdzieczna!
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: staropolski bigos - szukam przepisu 16.11.05, 17:40
      Dość dobry przepis:
      www.gotowanie.wkl.pl/przepis4156.html
      Przede wszystkim nie ma "nowoczesnego" udogodnienia w postaci koncentratu
      pomidorowego, którego do bigosu z prawdziwego zdarzenia się nie daje.
      Ten też jest niezły:
      serwisy.gazeta.pl/tokfm/1,58941,2307216.html
      A tutaj przepis dość ubogi:
      www.wrotapodlasia.pl/pl/potrawy/Bigos_mysliwski.htm
      • Gość: Desi Re: staropolski bigos - szukam przepisu IP: *.cust-adsl.tiscali.it 16.11.05, 17:50
        prosila o dobry... a nie o DOSYC DOBRY.
        • nimeska Re: staropolski bigos - szukam przepisu 16.11.05, 20:38
          Wg mnie czyli autora, przepis jest wiecje niz dobry, w mojej rodzinie tylko ja
          go robie, nie spotkalam sie jeszcze z opinia ze jest niesmaczny czy nie dobry
          Sprobuj a nie pozalujesz ;)
          Wszsytko kwiesta gustu, spotakalam sie z przepisami zawierajacymi kechup ( o
          zgrozo !!! ) i dla autorow tegoz przepisu w tym nieszczesnym kechupem ich bigos
          byl najlepszy na swiecie

Sprobuj a nie pozalujesz ;)
          ponawiam przepis
          www.gotowanie.wkl.pl/przepis4156.html
          Składniki

1 kg kapusty kiszonej
          1 kg róznych miesiw : pieczeni wolowej, gotowanej wieprzowiny, szynki, wedzonki,
          dobrej kielbasy w dowolnych proporcjach
          1 cebula
          kilka grzybków suszonych (lub/i 500 gram pieczarek)
          2-3 suszone sliwki
          ½ szklanki czerwonego wina lub madery
          2 lyzki smalcu
          1 czubata lyzka maki
          swiezo zmielony pieprz
          sól do smaku

Kapuste dobrze przeplukac 2-3 razy, odcedzic na duzym sicie. Umiescic ja w duzym
          garnku, zalac niewielka iloscia wody i gotowac na malym ogniu bez przykrycia.
          Miesa i wedliny pokroic w równe kawalki i dodac do kapusty (unikac tlustych
          kawalków). Wrzucic namoczone lub obgotowane grzybki (lub/i pieczarki pokrojone w
          duza kostke). Calosc gotowac dlugo, do calkowitej miekkosci, czesto mieszajac
          (sos nie moze zbyt szybko odparowac). Stopniowo dosypac sól oraz duzo pieprzu.
          Nie dodawac zadnych innych przypraw. Wrzucic sliwki.
          Na smalcu podsmazyc posiekana cebule, posypac maka, zrobic zasmazke (z dodatkiem
          zimnej wody). Zaciagnac bigos, podlac winem, gotowac kilka minut.
          Dobrze jest przez kilka dni bigosu nie jesc, lecz na przemian zamrazac i odgrzewac.

u mnie sie wlasnie juz chlodzi na balkonie "garnuszek" bigosiku :)
          • Gość: gość Nie płukać kapusty!!! Dobrze odcisnąć i zostawić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.06, 16:53
            trochę płynu, gdyby się potem okazało, że za mało kwaśny.

Zasmażka do bigosu? Powinni tego zabronić...

Ważne: dużo grzybów, wodę z moczenia gzrybów używać do podlewania w czasie duszenia.
    • baky Polecałem, polecam i będę polecać 16.11.05, 17:45
      Przepis, który umieścił na FK Giezik. Naświęta taki właśnie znowu będzie :O))

Bigos (bieszczadzkich niedźwiedzi)
      Autor (źródełko): z sieci
      Kategoria: Jednogarnkowe.
      Ilość porcji: 12
      Składniki:
      4 kg kapusta kiszona
      1 3/5 kg mięsa
      • diegosia Re: Polecałem, polecam i będę polecać 16.11.05, 18:07
        WOW! Jestem pod wrazeniem! Jestescie wspaniali!
        Z widokiem na Bieszczady moge miec maly problem, ale reszte da sie skombinowac.
        Jedno pytanie: piwo jasne pelne...hmmm...tzn. jakie? pszeniczne? czy takie jak
        zwykle w sklepach?
        • baky Re: Polecałem, polecam i będę polecać 17.11.05, 10:31
          diegosia napisała:

> Jedno pytanie: piwo jasne pelne...hmmm...tzn. jakie? pszeniczne? czy takie
          jak zwykle w sklepach?

Kup normalnie bez kombinacji Pisnera jakiegoś co to Ci smakuje i po sprawie :O))
      • Gość: bambus24 Re: Polecałem, polecam i będę polecać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 20:42
        ten bigos jest faktycznie pyszny,kiedys dalam pol na pol kiszona kapuste z
        swieza i zamiast piwa czerwone wino.rewelacja, tez polecam!
        • dorcia57 Re: Polecałem, polecam i będę polecać 11.03.06, 15:45
          Ja też zawsze dodaję kapustę białą drobno, ale nie za bardzo, poszatkowaną.
          Uwielbiam jak jest dużo dorodnych i mięsistych śliwek suszonych. No i
          podstawowa zasada - taki bigos warzę ok tygodnia. Gotuję i na balkon (bo to
          zwykle zima, jak sa mrozy, bo powinien sie zmrozić). Następnego dnia gotuje,
          ciagle mieszam(lubi przywrzeć)i na balkon. Itak przez parę dni. Inna szkoła
          mowi o dodani trochę powideł śliwkowych, ale wtedy jeszcze bardziej przywiera
          do dna.. Ale na pewno zasadnicza rzeczą jest warzenie go przez kilka dni.
      • Gość: nimeska Re: Polecałem, polecam i będę polecać IP: *.w83-193.abo.wanadoo.fr 17.11.05, 22:38
        wow !! robi wrazenie :)
        chyba sie ze swojego na ten przerzecu ;)

ale napewno konieczenie musze sprobowac, szczegolni z widokiem na bieszczady :)
        • giezik baky dziekuje 18.11.05, 06:48
          za przedluzanie tradycji. :)
          Bigos jest mocny - męski. Niemal czarny wychodzi.
          Ale wart tego.
          • baky Re: baky dziekuje 18.11.05, 11:25
            giezik napisał:

> za przedluzanie tradycji. :)
            > Bigos jest mocny - męski. Niemal czarny wychodzi.
            > Ale wart tego.

Oj wart!
            • jacek1f Czarny to wychodzi, ale jak dasz wina butlę! n/t 18.11.05, 11:37
    • Gość: zadumana Re: staropolski bigos - szukam przepisu IP: 213.17.230.* 18.11.05, 09:09
      Z moich doświadczeń na styku obcokrajowiec-bigos wynika, że taki bigos musi
      mieć odpowiednią ilość wszelakich mięs w środku. Kapusta jest odbierana jako
      najtańszy możliwy składnik, a co za tym idzie - cała potrawa nieco podejrzana.
      Zrobienie uczciwego polskiego bigosu w wersji nie dla oszczędnych, to już pełna
      szansa sukcesu.
      Z Niemcami jest o tyle łatwiej, że dla nich kapusta i kapusta kwaszona to nie
      nowość.
      • ba_nita Re: staropolski bigos - szukam przepisu 18.11.05, 09:14
        Niemiecka sauerkraut to jednak nie to samo co nasza kiszona kapusta, ale to
        tylko tak na marginesie.
        • Gość: zadumana Re: staropolski bigos - szukam przepisu IP: 213.17.230.* 18.11.05, 11:47
          ???????????
          • Gość: hawelek Re: staropolski bigos - szukam przepisu IP: 192.195.100.* 18.11.05, 11:58
            Pewnie, że nie to samo. Sauerkraut najpierw po poszatkowaniu sie parzy we
            wrzątku i dopiero taką wyparzoną kisi. Nasza polska jest kiszona surowa.
            • Gość: zadumana Re: staropolski bigos - szukam przepisu IP: 213.17.230.* 18.11.05, 12:46
              Nie ma jednych Niemiec. Kraje niemieckojęzyczne dzielą się na wiele regionów,
              ate mają często zasadniczo różniące się dania. Jednakże mój długi pobyt w
              Niemczech oraz krótka podróż przez google pokazują, że kapusta robiona tak jak
              polska jest powszechnie stosowana.
              Sporo lat temu Niemcy opowiadali mi jak próbowali tą kapustę puszkować i
              wysyłać do Ameryki jako swój i tylko swój produkt. Mieli nadzieję, że będzie z
              tego niemal konkurencja dla popularności serów francuskich czy pizzy. Jak widać
              raczej nie udało się. Ja natomiast musiałam wysłuchać stwierdzenia, że przecież
              to produkt identyczny z polskim i trochę wschodnioeuropejski, a Polacy tracą
              okazję do wylansowania własnej specjalności. Zabawne było, że jakoś pomijali
              udział choćby Rosjan w kwaszeniu warzyw.
            • diegosia Re: staropolski bigos - szukam przepisu 18.11.05, 13:35
              nad tym tez juz sie zastanawialam, ta tutejsza kapusta kiszona jest
              rzeczywiscie inna niz polska... chyba trzeba bedzie sprowadzic i mame w to
              zaangazowac! Dzieki raz jeszcze za odpowiedzi!
              • kasial70 Re: staropolski bigos - szukam przepisu 25.11.05, 20:32
                A czy ktos mi podpowie jak uratować bigos - nie przepłukałam kapusty i jest
                strzsznie kwaśny..
    • ampolion Re: staropolski bigos - szukam przepisu 25.11.05, 20:58
      Tutaj:
      microurl.us/?aav
      No i tu:
      microurl.us/?aaw
      • Gość: lukasz Re: ampolion IP: 80.54.21.* 11.03.06, 14:14
        ampolion napisał:

> Tutaj:
        > microurl.us/?aav
        > No i tu:
        > microurl.us/?aaw
        a co sie kryje pod tymi linkami?, nie moge odtworzyć.
        • ampolion Re: ampolion 12.03.06, 03:09
          Przepraszam, sam tego nie rozumiem dlaczego coś się wykoślawiło. Ale zajrzyj na
          te dwa linki poniżej, chyba to to czego szukasz.
    • Gość: mee... Re: staropolski bigos - szukam przepisu IP: *.hsd1.nj.comcast.net 11.03.06, 15:05
      ...bigo s tropolski jak na dlonii...www.polonia.org/bigos.htm
    • ampolion Re: staropolski bigos - szukam przepisu 11.03.06, 17:22
      Jest wiele przepisów, każdy ma swój ulubiony, który zachwala jako "prawdziwy".
      A jak to u ciebie w domu robiono?
    • ampolion Re: staropolski bigos - szukam przepisu 11.03.06, 17:30
      "Staropolski" (zauważ przepis). Pamiętaj, że koniecznie trzeba kapustę
      przepłukać bo będzie zbyt kwaśne.
      www.dawnakuchnia.republika.pl/
      onycosel.notlong.com
      • ampolion Re: staropolski bigos - szukam przepisu 12.03.06, 03:15
        A tutaj jest to co ja określam jako bigos prawdziwy:
        www.kuchnia.bytow.pl/index.php?menu=czytaj&nr=898

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka