Gość: ania IP: *.stacje.agora.pl 23.11.05, 11:06 jak go zakwaszacie cytryną octem winnym? Dodajecie moze koncentrat buraczany. Proszę napiszccie jak robicie barszcz ale nie taki czysty kiszony jak na świoęta tylko zabielany dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
em_es np tak: 23.11.05, 12:45 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=32094595&a=32097697 jeśli ma być zabielany, to na koniec powyższego dodaję do barszczu śmietanę (ja klika łyżek 12%) - śmietana do kubka, do tego kilka łyżek gorącego barszczu, zamieszać dobrze i do gara no i koniecznie koperek, duuużo posiekanego - o ile do czystego barszczu mi on nie pasuje, to do zabielanego jest mi niezbędny :) Odpowiedz Link Zgłoś
karolina988 Re: np tak: 23.11.05, 14:28 ja ostatnio zrobiłam calkiem inaczej. gotuje czesto zupy, codziennie albo co 2- gi dzien i nie chce mi sie za kazdym razem obierac wszystkiego,dlatego warzywa potarkowałam i popakowałam do zamrazarki a z burakami zrobiłam tak : ugotowałam je w skórce -takie mniejsze,obrałam,potarkowałam i znowu do garnka.dolalam troche wody,zeby sie nie przypalalo i na ok 2 kg burakow 2 lyzki octu 10% z tego wzgledu ze mam dzieci dlatego tylko tyle, i sól do smaku.wszystko gotować ok 5 min, zeby dało się zawekować.powkładać do słoików,pozakrecac, i na polke , bez gotowania w sloikach.mozesz je dodawac do zupy(ja daję 0,5l sloik tych burakow,na 2,5 l garnek) a do tego mozna przyrzadzić i na zimno z cebulka, i na goraco.buraki gotowane w skorkach sa naprawde lepsze, barszcz jest bordowy, i nie trzeba dlugo tych burakow w zupie gotowac, tylko tyle az sie zagotuje zupa.ale bardzo pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmsol Re: barszcz czerwony IP: *.kosciuszki.silesianet.pl 23.11.05, 15:03 Moja mama mówi barszcz ruski... na wywarze z kości wędzonej - gotujesz kość + wcześniej namoczona fasola+ta woda z fasoli . Gdy fasola będzie prawie miękka dodaje starte buraki + starta jarzyna (marchew,pietruszka, seler , trochę pora)przeciśnięty czosnek -buraków oczywiście więcej niż jarzyn. Gdy zacznie się gotować dodaję ocet - żeby barszcz nie stracił barwy . Gdy to wszystko się podgotuje dodaje koncentrat barszczu - mam wtedy mocniejszy(intensywniejszy) smak , doprawiam solą, magii,ewentualnie jeszcze dodaje octu i zabielam śmietaną.Barszcz wigilijny lub ogólnie czysty np do krokietów robię zupełnie inaczej ale to już inna historia :) mmsol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iś Re: barszcz czerwony IP: *.kolonianet.pl 23.11.05, 15:16 No, proszę, a jak ja napisałam jak gotuję barszcz bez zakwasu, to ktoś tu próbował mnie obrazić. Taki kuchenny strażnik św. Graala. Odpowiedz Link Zgłoś
syskanna Re: barszcz czerwony 23.11.05, 16:42 Dziewczyny! Przede wszystkim apeluję do kobitek, zakwaszających barszcz octem- ocet szkodzi żołądkowi i to bardzo; dużo zdrowszy jest kwasek cytrynowy, bo nie podrażnia tak żołądka, a smak barszczu zakwaszonego kwaskiem jest wspaniały! Ja lubię barszcz chudy - na niedużej ilości mięsa, albo kości - a ponieważ nie mam zbyt wiele czasu, wrzucam suszone buraki w wiórkach i, jeśli mam pod ręką, kilka surowych buraków pokrojonych w plastry. Plus oczywiście standardowe warzywa. Lubię barszcz z dodatkiem kiszonego, gotowego barszczyku, ale mam problemy z dostaniem go w miejscu zamieszkania. A jeśli chodzi o zabielanie... U mnie każdy dodaje śmietanę dopiero na talerz :).Taki domowy zwyczaj, ale fajny, ponieważ barszcz bez śmietany łatwiej przechowa się do następnego dnia. Pozdrawiam wszystkie dziewczyny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
profilerx Re: barszcz czerwony 23.11.05, 16:48 Dobry ocet winny w rozsadnym stezeniu nie tylko nie szkodzi ale wrecz stymuluje trawienia. Jesli chce sie absolutnie uniknac octu mozna dodac czerwonego wina (oczywiscie WYTRAWNEGO). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qcharzowa mój barszcz czerwony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 17:15 ja barszcz czerwony-zupę robię tak: włoszczyznę gotuję razem z 2-3 skrzydełkami kurczaka i 3 średnimi burakami (obrane pokrojone w ósemki), do tego jednego obranego buraka ścieram na grubej tarce. Po ok 1-1,5 h wyławiam wszystko, zostaje tylko ten starty, wrzucam pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję około 20 minut. Na koniec zabielam (łyżeczka mąki + łyżka wody i pół śmietanki 12 lub 18%). Nie zapomnij o cytrynie lub kwasku, żeby barszcz zachował kolor, wystarczy kilka kropelek. Odpowiedz Link Zgłoś