Dodaj do ulubionych

barszcz czerwony

IP: *.stacje.agora.pl 23.11.05, 11:06
jak go zakwaszacie cytryną octem winnym? Dodajecie moze koncentrat buraczany.
Proszę napiszccie jak robicie barszcz ale nie taki czysty kiszony jak na
świoęta tylko zabielany dzieki
Obserwuj wątek
    • em_es np tak: 23.11.05, 12:45
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=32094595&a=32097697
      jeśli ma być zabielany, to na koniec powyższego dodaję do barszczu śmietanę (ja
      klika łyżek 12%) - śmietana do kubka, do tego kilka łyżek gorącego barszczu,
      zamieszać dobrze i do gara
      no i koniecznie koperek, duuużo posiekanego - o ile do czystego barszczu mi on
      nie pasuje, to do zabielanego jest mi niezbędny :)
      • karolina988 Re: np tak: 23.11.05, 14:28
        ja ostatnio zrobiłam calkiem inaczej. gotuje czesto zupy, codziennie albo co 2-
        gi dzien i nie chce mi sie za kazdym razem obierac wszystkiego,dlatego warzywa
        potarkowałam i popakowałam do zamrazarki a z burakami zrobiłam tak : ugotowałam
        je w skórce -takie mniejsze,obrałam,potarkowałam i znowu do garnka.dolalam
        troche wody,zeby sie nie przypalalo i na ok 2 kg burakow 2 lyzki octu 10% z
        tego wzgledu ze mam dzieci dlatego tylko tyle, i sól do smaku.wszystko gotować
        ok 5 min, zeby dało się zawekować.powkładać do słoików,pozakrecac, i na polke ,
        bez gotowania w sloikach.mozesz je dodawac do zupy(ja daję 0,5l sloik tych
        burakow,na 2,5 l garnek) a do tego mozna przyrzadzić i na zimno z cebulka, i na
        goraco.buraki gotowane w skorkach sa naprawde lepsze, barszcz jest bordowy, i
        nie trzeba dlugo tych burakow w zupie gotowac, tylko tyle az sie zagotuje
        zupa.ale bardzo pyszne.
        • ba_nita Re: Bordowy barszcz?A kysz! n/t 23.11.05, 15:18

• Gość: mmsol Re: barszcz czerwony IP: *.kosciuszki.silesianet.pl 23.11.05, 15:03
      Moja mama mówi barszcz ruski...
      na wywarze z kości wędzonej - gotujesz kość + wcześniej namoczona fasola+ta
      woda z fasoli . Gdy fasola będzie prawie miękka dodaje starte buraki + starta
      jarzyna (marchew,pietruszka, seler , trochę pora)przeciśnięty czosnek -buraków
      oczywiście więcej niż jarzyn. Gdy zacznie się gotować dodaję ocet - żeby
      barszcz nie stracił barwy . Gdy to wszystko się podgotuje dodaje koncentrat
      barszczu - mam wtedy mocniejszy(intensywniejszy) smak , doprawiam solą,
      magii,ewentualnie jeszcze dodaje octu i zabielam śmietaną.Barszcz wigilijny
      lub ogólnie czysty np do krokietów robię zupełnie inaczej ale to już inna
      historia :)
      mmsol
      • Gość: iś Re: barszcz czerwony IP: *.kolonianet.pl 23.11.05, 15:16
        No, proszę, a jak ja napisałam jak gotuję barszcz bez zakwasu, to ktoś tu
        próbował mnie obrazić. Taki kuchenny strażnik św. Graala.
    • syskanna Re: barszcz czerwony 23.11.05, 16:42
      Dziewczyny! Przede wszystkim apeluję do kobitek, zakwaszających barszcz octem-
      ocet szkodzi żołądkowi i to bardzo; dużo zdrowszy jest kwasek cytrynowy, bo nie
      podrażnia tak żołądka, a smak barszczu zakwaszonego kwaskiem jest wspaniały! Ja
      lubię barszcz chudy - na niedużej ilości mięsa, albo kości - a ponieważ nie mam
      zbyt wiele czasu, wrzucam suszone buraki w wiórkach i, jeśli mam pod ręką,
      kilka surowych buraków pokrojonych w plastry. Plus oczywiście standardowe
      warzywa. Lubię barszcz z dodatkiem kiszonego, gotowego barszczyku, ale mam
      problemy z dostaniem go w miejscu zamieszkania. A jeśli chodzi o zabielanie...
      U mnie każdy dodaje śmietanę dopiero na talerz :).Taki domowy zwyczaj, ale
      fajny, ponieważ barszcz bez śmietany łatwiej przechowa się do następnego dnia.
      Pozdrawiam wszystkie dziewczyny!!!
      • profilerx Re: barszcz czerwony 23.11.05, 16:48
        Dobry ocet winny w rozsadnym stezeniu nie tylko nie szkodzi ale wrecz stymuluje
        trawienia. Jesli chce sie absolutnie uniknac octu mozna dodac czerwonego wina
        (oczywiscie WYTRAWNEGO).
    • Gość: qcharzowa mój barszcz czerwony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 17:15
      ja barszcz czerwony-zupę robię tak:
      włoszczyznę gotuję razem z 2-3 skrzydełkami kurczaka i 3 średnimi burakami
      (obrane pokrojone w ósemki), do tego jednego obranego buraka ścieram na grubej
      tarce. Po ok 1-1,5 h wyławiam wszystko, zostaje tylko ten starty, wrzucam
      pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję około 20 minut. Na koniec zabielam
      (łyżeczka mąki + łyżka wody i pół śmietanki 12 lub 18%). Nie zapomnij o
      cytrynie lub kwasku, żeby barszcz zachował kolor, wystarczy kilka kropelek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka