Dodaj do ulubionych

macaroni and cheese

IP: *.we.client2.attbi.com 14.10.02, 15:59
Szukam nowych przepisaow. Sama robie : z pieczarkami, czasami zapiekam z
pokruszonym boczkiem na chrupko, z odsaczona puszka podziabanych pomidorow, z
kawalkami podsmazonej kielbasy, z podsmazona bulka sucha na wierzchu ,
czasami z tartym samym cheddar , czasami mieszam z puszka zupy serowej,
czasami dodaje troche innych serow startych. Kto ma jakies inne pomysly ?
Obserwuj wątek
    • hania_76 Re: macaroni and cheese 14.10.02, 16:10
      Kluba, a czy możesz podać przepis na taki klasyczny macaroni and cheese?
      Wspomnienie ze Stanów na zasadzie bułeczek wańkowiczowskich - żadne
      najwymyślniejsze carbonary nie są w stanie zastąpić tej amerykańskiej ciapai,
      która w chłodne dni często mi się marzy.
      • Gość: kluba1 Re: macaroni and cheese IP: *.we.client2.attbi.com 14.10.02, 19:07
        hania_76 napisała:

> Kluba, a czy możesz podać przepis na taki klasyczny macaroni and cheese?
        > Wspomnienie ze Stanów na zasadzie bułeczek wańkowiczowskich - żadne
        > najwymyślniejsze carbonary nie są w stanie zastąpić tej amerykańskiej ciapai,
        > która w chłodne dni często mi się marzy.

Haniu ! Ciapaja jest swietna! Mozna ja zrobic na szybko, czyli w garnku
        podgotowany makaron ( kolanka, swiderki itp.) na al dente wylozyc do
        obciekniecia a w tym samym garnku zrobic mala zasmazke, rozprowadzic mlekiem i
        dodac starty zolty ser. Gdy ser sie rozpusci na gesty serowy sos, dodac
        makaron, dobrze wymieszac i "pacia"gotowa. Mozesz zrobic inaczej: makaron
        ugotowac ( tylko nie dogotowac bo sie zrobi bryja), wysmarowac tluszczem lub
        popryskac naczynko do pieczenia , wymieszac np. kolanka z serowym sosem jak
        poprzednio, troche mniej sosu, mozna przelozyc warstwami startym na tarce
        serem , zakonczyc warstwa sera i posypac po wierzchu bulka tarta ( bread
        crumbs) troche jak lazagnia . Pozniej wszystko do pieca, podpiec az ser zacznie
        banki puszczac (zabombelkuje) a pozniej poczekac az gora sie zbrazowi aby byla
        chrupiaca. Mozna dodac wszystko to , co wymienilam na poczatku . Ja jeszcze
        lubie z kawalkami podsmazonego mielonego ( wolowe lub czesciej indyk) raczej
        nie zupelnie podziabane ale takie w kawalkach jak polowa kciuka, doprawione na
        ostro przyprawa chili !!! Wszystko razem zapiec. Proporcje ? Twoje ! To
        raczej nalezy samemu poeksperymentowac aby uzyskac konsystencje i ostrosc ktora
        tobie pasuje. Ja osobiscie nie lubie rozgotowanego makaronu. Smacznego!!
        fajnie jest powrocic na to Forum !! I jeszcze widze, ze sie "bezpiecznie "
        zrobilo !! Wiesz o kim mowie - nie ma !! Ale fajnie !!!
        • hania_76 Re: macaroni and cheese 15.10.02, 10:09
          Dzięki za przepis! W Warszawie jest teraz ciemno, zimno i okropnie, więc ciągle
          mi się marzą jakieś ciężkie, najlepiej mączno serowe kombinacje. Oj, zrobię
          taki klasyczny macaroni and cheese w tym tygodniu :-)
          A odkąd nie ma wiadomo kogo na forum, rzeczywiście bardzo jest przyjemnie!
          Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka