Dodaj do ulubionych

menu na swiateczny obiad?

IP: *.starnettelecom.pl 16.12.05, 17:23
hej,
zaprosilem gosci na swiateczny obiad.
Wlasnie tworze menu i brakuje mi kilku elementow.
Pomozcie uzupelnic, co proponujecie, zeby calos byla super i pasowala do
siebie.
Oto elementy do uzupelnienia:
- przystawka
????
- zupa
z porow lub cebulowa
- danie glowne
piersi z kaczki w whisky
salatka z pomaranczy
wino
woda
- deser
kawa
ciasto (goscie przyniasa)

Pomozcie dobrac przystawke i druga surowke lub jarzynke do glownego dania.
zastanawiam sie w jakij formie podac ziemniaki - czy pieczone, czy pure?
Co radzicie?

Dziekuje z gory za wszystkie rady :))
pozdrawiam
pepe

Obserwuj wątek
    • Gość: ewas Re: menu na swiateczny obiad? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 17:28
      A może szynka parmeńska z melonem z płatkami parmezanu na wierzchu - na przystawkę?

A swoją drogą - to niesmiało upomniałbym się o przepis na piersi kaczki z whisky
      • jacek1f jakaś rybna przystawka? Czy dość po wigilii? 16.12.05, 17:46
        Łosoś, śledzik...? Jajka faszerowane, albo tylko z kawiorem/ikrą..?

Jesli koniecznie drugie cos, to czysta salata z najprostszym vinegretem na
        musztardzie.

Ziemniaki pieczone fajne tak samo jak pure czosnkowe ze śmietaną i masłem -
        lepiej sosk sie wybiera:-)
        • Gość: pepe Re: jakaś rybna przystawka? Czy dość po wigilii? IP: *.starnettelecom.pl 16.12.05, 18:18
          sledzik i losos beda u rodzicow na kolacji wigilijnej, wiec nie chce sie
          powtarzac. Jajka z kawiorem (moze nie z kawiorem, ale z ikra) sa u nas dosc
          czesto.
          Ale moze wlasnie z prawdziwym kawiorem.....to jest pomysl. A gdzie kupic
          prawdziwy kawior w Warszawie? Nie wiem nawet ile kosztuje?
          • ania1022 Re: jakaś rybna przystawka? Czy dość po wigilii? 16.12.05, 18:29
            a, avocado faszerowane krabami ?
            • Gość: pepe Re: jakaś rybna przystawka? Czy dość po wigilii? IP: *.starnettelecom.pl 16.12.05, 18:33
              a jak faszerowane? :)

prosze o przepis
              • Gość: ania1022 Re: jakaś rybna przystawka? Czy dość po wigilii? IP: 205.193.50.* 16.12.05, 18:51
                Ja robie farsz z krabow (mieso krabow z puszki albo paluszki krabowe zmielone)
                i drobno zmielonymi ale nie na pyl orzechami wloskimi. Dodaje troszeczke
                majonezu i do avocado.
                • Gość: ania1022 Re: jakaś rybna przystawka? Czy dość po wigilii? IP: 205.193.50.* 16.12.05, 18:55
                  aha, podaje to na slicznym lisciu salty a obok trzy lub ile chcesz malutkie
                  pomidorki(wisienki)
      • Gość: pepe Re: menu na swiateczny obiad? IP: *.starnettelecom.pl 16.12.05, 18:00
        przepis jest w wysokich obcasach z 10 grudnia, przesle we wtorek :, w tej
        chwili nie mam dostepu do niego.

a pomysl z szynka parmenska jest super, szczegolnie ze to sie laczy z rodzinna
        anegdota.
        Moja sietrzenica mieszkala we Wloszech i kilkanascie lat temu przyjechala na
        wakcje, mala wtedy ok 7 lat. Bylismy u znajmomych i na stole pojawil sie melon,
        a ta mala (tonem starej malenkiej): ja melona jem tylko z szynka parmenska...
        (oczywisice nie musze dodawac, ze w Polsce taka szynka byla niedostepna).
        Generalnie miala takie teksty i do teraz smiejemy sie z niej, mimo, ze minelo
        sporo lat i na szczescie wyrosla i juz ne jest stara malenka :)
        • Gość: ewas Re: menu na swiateczny obiad? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 09:54
          A ja konsekwentnie - jeśli to nie jest jakaś rodzinna tajemnica - to proszę
          uchyl rąbka tajemnicy - jak robisz kaczkę z whisky - :) - pozdrawiam serdecznie
          i przedświątecznie - es
    • veeto1 Re: menu na swiateczny obiad? 16.12.05, 17:48
      Ponieważ mnie nie zaprosiłeś, to może chociaż dałbyś przepis na tę kaczkę z
      whisky? Plizzzz.
    • Gość: pepe przepis na kaczke w whisky IP: *.starnettelecom.pl 20.12.05, 15:57
      przepraszam, ze dopiero teraz, ale dzisiaj dostalem przepis.
      przepis pochodzi z dodatku Gazety Wyborczej - mam nadzieje, ze nie popelniam
      przestepstwa wrzycajac go tutaj.

skladniki:
      4 piersi z kaczki
      marynata:
      - 250 ml sosu sliwkowego
      - 1 lyzka octu
      - 5 lyzek whisky
      - posiekana lodyga trawy cytrynowej
      sos
      - 1 l soku pomaranczowego
      - 100 ml mleka kokosowego
      - 20 dkg mrozonych czrnych jagod
      - 1/2 butelki czerwonego wytrawnego wina
      - 100 ml porto
      - 100 ml whisky
      - 200 ml sosu demi glace
      - 500 ml rosolu
      - 1 posiekana cebula
      - 5 zabkow posiekanego czosnku
      - 1 lyzka posiekanego imbiru
      - 1 lyzka przyprawy 5 smakow
      - 5 gwiazedek anyzu
      - sol
      - pieprz
      - cukier

skorke kaczki ponacinac w kratke, wymieszaj skladniki marynaty, wloz do niej
      mieso na 24 godziny ( co jakis czas odwaracaj). Zrob sos: sok pomaranczowy,
      mleko kokosowe i polowe jagod gotuj na wolnym ogniu, az do odparowania
      wiekszosci plynu (powinno zostac ok. 200 ml). W osobnym naczyniu wymieszaj
      pozostale skladniki i gotuj az uzyskasz 250 ml, wymieszaj oba sosy, zagotuj,
      przecedz i przypraw sola, pieprzem i cukrem. Piersi kaczki osacz z marynaty,
      uloz skorka do dolu na rozgrzanej teflonowej patelni. Nie potrzeba tluszczu.
      Kedy skorka będzie podsmazona, odwroc na druga strone. Jedna piers smaz 10-15
      minut – powinna być miekka i rozowa w srodku. Pokroj mieso w plasterki i polej
      sosem. Podawaj z karmelizowana czerwona cebula.

smacznego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka