Dodaj do ulubionych

biały barszcz

IP: *.isko.net.pl / 10.4.2.* 28.10.02, 19:07
jak ugotować biały barszcz,żeby nie było w nim żadnego proszku z torebki
Obserwuj wątek
    • Gość: rebeka Re: biały barszcz IP: *.cps.pl 29.10.02, 19:20
      Gość portalu: ewKa napisał(a):

> jak ugotować biały barszcz,żeby nie było w nim żadnego proszku z torebki

Gotuję już te parę lat i nie spotkałam się z przepisem na biały barszcz.Nazwą
      tą obdarzone są takie torebki z dość podłymi substytutami znanego powszechnie
      ŻURKU,a biały barszcz, to moim zdaniem nic innego jak żurek,czyli zakwas
      najlepiej samodzielnie zrobiony itd.
      Pozdrawiam.
      • Gość: ewKa Re: biały barszcz IP: *.isko.net.pl / 10.4.2.* 30.10.02, 08:23
        Gość portalu: rebeka napisał(a):

> Gotuję już te parę lat i nie spotkałam się z przepisem na biały barszcz.Nazwą
        > tą obdarzone są takie torebki z dość podłymi substytutami znanego powszechnie
        > ŻURKU,a biały barszcz, to moim zdaniem nic innego jak żurek,czyli zakwas
        > najlepiej samodzielnie zrobiony itd.
        > Pozdrawiam.

dzięki za odpowiedź. i proszę o jeszcze: domowy zakwas do żurku robi się z mąki
        żytniej? tylko jak?
        pozdrawiam
        • Gość: rebeka Re: biały barszcz IP: *.cps.pl 30.10.02, 20:56
          Można zakwas zrobić z mąki żytniej,można też z owsianki(tej drobnej- jeśli
          płatki górskie,to przemielić przez maszynkę do mięsa).
          Ja robię tak:
          Do słoika ok.1l. wsypuję niecałą szklankę tego,co wyżej i zalewam
          dopełnaLETNIĄ,przegotowaną wodą i dodaję kilka ząbków skrojonego czosnku(nie za
          dużo,bo będzie gorzki) i kawałekskórkiciemnego chleba,którą wyrzucam po jednej
          dobie.Słoik przykrywam kawałkiem gazy,obwiązuję i umieszczamtam gdzie
          najcieplej w mieszkaniu.U mnie na szafce w kuchni.Po kilku dniach(skosztować)
          jest gotowe,wtedy zamieszać, niech grubsze kawałki osiądą trochę na dno i
          przelać do butelki,a ją do lodówki.Dodawać do zasadniczego wywaru po
          zamieszaniu.
          Smacznego.
          • Gość: ewKa Re: biały barszcz IP: *.isko.net.pl / 10.4.2.* 31.10.02, 10:02
            serdeczne dzieki, rebeko
            pozdr
            • Gość: Lidka Re: biały barszcz IP: *.pbk.pl / 10.0.126.* 31.10.02, 11:50
              Żurek jest żurkiem, a biały barszcz białym barszczem. To moja ulubiona zupa, a
              robi się z kwasu pozostałego z gotowania kapusty kiszonej ( do wykorzystania
              przy robieniu bigosu, jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna). Najlepiej smakuje z
              kluskami kładzinymi domowej roboty.
              Pozdrawiam
              • Gość: ewKa Re: biały barszcz IP: *.isko.net.pl / 10.4.2.* 02.11.02, 12:10
                Gość portalu: Lidka napisał(a):

> Żurek jest żurkiem, a biały barszcz białym barszczem. To moja ulubiona zupa,
                a
                > robi się z kwasu pozostałego z gotowania kapusty kiszonej ( do wykorzystania
                > przy robieniu bigosu, jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna). Najlepiej smakuje z
                > kluskami kładzinymi domowej roboty.
                > Pozdrawiam

strasznie jestem dociekliwa: wyobrazam sobie tak - wywar z mięsa i warzyw, do
                tego na końcu kwas z kapusty kiszonej (i potem jeszcze śmietana??, żeby był
                bardziej biały?? a może to zupełnie nietrafiony pomysł z tą śmietaną??)

pozdrawiam,
                ewKa
                • Gość: Lidka Re: biały barszcz IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.02, 20:38
                  Śmietana koniecznie. I jeszcze dużo majeranku.
                  A propos: wczoraj wróciłam od rodziców i całe świeta jadłam właśnie biały
                  barszcz.
                  Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka