Gość: ewKa IP: *.isko.net.pl / 10.4.2.* 28.10.02, 19:07 jak ugotować biały barszcz,żeby nie było w nim żadnego proszku z torebki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rebeka Re: biały barszcz IP: *.cps.pl 29.10.02, 19:20 Gość portalu: ewKa napisał(a): > jak ugotować biały barszcz,żeby nie było w nim żadnego proszku z torebki Gotuję już te parę lat i nie spotkałam się z przepisem na biały barszcz.Nazwą tą obdarzone są takie torebki z dość podłymi substytutami znanego powszechnie ŻURKU,a biały barszcz, to moim zdaniem nic innego jak żurek,czyli zakwas najlepiej samodzielnie zrobiony itd. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewKa Re: biały barszcz IP: *.isko.net.pl / 10.4.2.* 30.10.02, 08:23 Gość portalu: rebeka napisał(a): > Gotuję już te parę lat i nie spotkałam się z przepisem na biały barszcz.Nazwą > tą obdarzone są takie torebki z dość podłymi substytutami znanego powszechnie > ŻURKU,a biały barszcz, to moim zdaniem nic innego jak żurek,czyli zakwas > najlepiej samodzielnie zrobiony itd. > Pozdrawiam. dzięki za odpowiedź. i proszę o jeszcze: domowy zakwas do żurku robi się z mąki żytniej? tylko jak? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rebeka Re: biały barszcz IP: *.cps.pl 30.10.02, 20:56 Można zakwas zrobić z mąki żytniej,można też z owsianki(tej drobnej- jeśli płatki górskie,to przemielić przez maszynkę do mięsa). Ja robię tak: Do słoika ok.1l. wsypuję niecałą szklankę tego,co wyżej i zalewam dopełnaLETNIĄ,przegotowaną wodą i dodaję kilka ząbków skrojonego czosnku(nie za dużo,bo będzie gorzki) i kawałekskórkiciemnego chleba,którą wyrzucam po jednej dobie.Słoik przykrywam kawałkiem gazy,obwiązuję i umieszczamtam gdzie najcieplej w mieszkaniu.U mnie na szafce w kuchni.Po kilku dniach(skosztować) jest gotowe,wtedy zamieszać, niech grubsze kawałki osiądą trochę na dno i przelać do butelki,a ją do lodówki.Dodawać do zasadniczego wywaru po zamieszaniu. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewKa Re: biały barszcz IP: *.isko.net.pl / 10.4.2.* 31.10.02, 10:02 serdeczne dzieki, rebeko pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Re: biały barszcz IP: *.pbk.pl / 10.0.126.* 31.10.02, 11:50 Żurek jest żurkiem, a biały barszcz białym barszczem. To moja ulubiona zupa, a robi się z kwasu pozostałego z gotowania kapusty kiszonej ( do wykorzystania przy robieniu bigosu, jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna). Najlepiej smakuje z kluskami kładzinymi domowej roboty. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewKa Re: biały barszcz IP: *.isko.net.pl / 10.4.2.* 02.11.02, 12:10 Gość portalu: Lidka napisał(a): > Żurek jest żurkiem, a biały barszcz białym barszczem. To moja ulubiona zupa, a > robi się z kwasu pozostałego z gotowania kapusty kiszonej ( do wykorzystania > przy robieniu bigosu, jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna). Najlepiej smakuje z > kluskami kładzinymi domowej roboty. > Pozdrawiam strasznie jestem dociekliwa: wyobrazam sobie tak - wywar z mięsa i warzyw, do tego na końcu kwas z kapusty kiszonej (i potem jeszcze śmietana??, żeby był bardziej biały?? a może to zupełnie nietrafiony pomysł z tą śmietaną??) pozdrawiam, ewKa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Re: biały barszcz IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.02, 20:38 Śmietana koniecznie. I jeszcze dużo majeranku. A propos: wczoraj wróciłam od rodziców i całe świeta jadłam właśnie biały barszcz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś