Dodaj do ulubionych

Mozzarella ?????

IP: *.pl 21.01.06, 16:38
Mam pytanie czy ten ser nadaje sie do jedzenia np. do kanapek Czy tylko do
zapiekanek. kupiłam pierwszy raz i mam watpliwosci czy bede go jadła na
kanapce??? pisze że do sałatek, zapiekanek i pizzy! Nie wiem czy go
otwierać?????
Obserwuj wątek
    • Gość: ich nadaje się, spróbuj zaraz! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 21.01.06, 16:40
      • Gość: Desi45 Re: nadaje się, spróbuj zaraz! IP: *.cust-adsl.tiscali.it 21.01.06, 16:59
        Oczywiscie ze sie nadaje......
    • Gość: aniatee Re: Mozzarella ????? IP: *.lodz.dialog.net.pl 21.01.06, 17:04
      moze byc ale smak wymaga dodatkow, najlepiej lisci swiezej bazylii
      najprostrze wloskie danie z mozarella (zapomnialam nazwe):
      kroisz mozzarelle w plastry
      .......pomidora............
      cale liscie swiezej bazylii
      ukladasz na talezu jedno troche na drugie, jak przewrocone domino, tak az do
      wyczerpania skladnikow
      polewasz dobra oliwa z oliwek
      finito, pycha.
      • linn_linn Re: Mozzarella ????? 21.01.06, 17:41
        Ja jem nawet bez kanapek: tzn. otwieram pudelko i nie moge powstrzymac sie
        przed doslownym pozarciem pierwszej z nich / zeby nie bylo watpliwosci, ma ona
        3-dniowy termin waznosci /. Jesli mozzarella smakuje bez niczego, to jest to
        dobra mozzarella / musi miec smak /.
        • Gość: ich jakie pudełko otwierasz? IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 21.01.06, 19:13
          U mnie pływa w woreczku plastikowym.
      • Gość: ich to danie to caprese. IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 21.01.06, 20:10
      • illiterate Caprese! 22.01.06, 21:06
        Mozarella z bazylia i pomidorami (konia z rzedem temu, kto o tej porze kupi
        pomidory, ktore by sie nadawaly do tego slonecznego dania) to wlasnie caprese.
        Ja dodaje jeszcze grubo i swiezo mielony czarny pieprz i sole.
    • kasitza Re: Mozzarella ????? 21.01.06, 17:43
      alez oczywiscie, w kombinacji mozarella, pomidor, bazylia
      • desi45 Re: Mozzarella ????? 21.01.06, 17:54
        Salatka.....CAPRESE.
      • desi45 Re: Mozzarella ????? 21.01.06, 17:58
        Na kanapce.....(ja tak robie )listek salaty ,( jaka lubisz ) plasterek szynki
        mozzarella, ciut soli, pieprz, oregan, pomidor......
    • mon101 Re: Mozzarella ????? 21.01.06, 19:10
      Nadaje sie swietnie, ale sama nie ma tak duzo smaku. Wystarczy polac ja troche
      dobra oliwa z oliwek i posolic i popieprzyc. Ale najsmaczniejsza jest, jak juz
      napisano powyzej, gdy do tego dada sie pomidora (nietsty zima sa bez smaku)i
      listki swiezej bazylii. Doskonala na bruschette, albo gotowe crostini.Mozna tez
      polozyc na wierzhu suszone na sloncu pomidory w oliwie, albo tapenade. Nie
      zapomniec o bazylii!Pycha!

Niemożliwe jest tylko gołemu w kieszeń nasr..
      • linn_linn Re: Mozzarella ????? 21.01.06, 19:21
        Zwykle nie ma smaku. Znam jedna, ktora ma i to jaki. I nie jest ona z mleka
        bawolego.
        • Gość: desi45.... Re: Mozzarella ????? IP: *.cust-adsl.tiscali.it 21.01.06, 19:27
          MOZZARELLA DI BUFALA. Ma bardziej zaostrony smak....ale nie wszystkim smakuje :
          ( Ja uwielbiam.
          • linn_linn Re: Mozzarella ????? 21.01.06, 19:30
            Desi, za te gwarantuje: www.posticchiasabelli.com NIE jest z mleka
            bawolego, ale krowiego. Tyle, ze krowy sa specjalnej rasy...
            • Gość: ich to tak jak feta lub oscypki z mleka krowiego! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 21.01.06, 20:14
              Mozzarellę produkuje się z mleka bawolego (bubalus bubalis), ok. 8 % tłuszczu,
              niewielka zawartość cholesterolu.
              • desi45 Re: to tak jak feta lub oscypki z mleka krowiego! 21.01.06, 20:18
                ICH.....nie tylko...
        • Gość: Desi45 Re: Mozzarella ????? IP: *.cust-adsl.tiscali.it 21.01.06, 19:33
          UFFAAAAAAAAA.... mam mozzarelle na jutro do lasagni....przestancie...chyba ja
          zjem teraz. Zrobiliscie mi apetytu :) Piekna mozzarella plywajaca w
          kartoniku...ide ja zabic...ahhahahaah
          • Gość: Desi45 Re: Mozzarella ????? IP: *.cust-adsl.tiscali.it 21.01.06, 19:38
            LINN.... napewno masz racje.... Mam pod reka MOZZARELLE firmy VALLELATA z
            BUFALA CAMPANA. MNIAM MNIAM..
            • linn_linn Re: Mozzarella ????? 21.01.06, 19:45
              Desi, takie produkty sa lepsze od mniejszych producentow, nie od molochow /
              ktorzy kupuja mleko gdzie sie da /. Przyznam, ze ma czesto malutka ricotte
              Vallelata, ale z uwagi na wygode. Czasem potrzeba mi niewele jako dodatek.
              Normalnie ricotta od tych samych krow. Jeszcze ciepla.
              • aka10 Re: Mozzarella ????? 21.01.06, 19:49
                Czyli trzeba bedzie zamowic...Do tej pory mozzarella przylatywala w dniu
                wyprodukowania.Teraz wyglada na to,ze jeszcze bedzie musiala byc od specjalnego
                producenta.Sprobuje,najwyzej mnie wyrzuca i kaza wiecej nie wracac...;-)
              • desi45 Re: Mozzarella ????? 21.01.06, 19:51
                LINN.... wiem ze jest MOZZARELLA i MOZZARELLA. Na pulnocy...gdzie mieszkam....
                nie jest tak latwo znalesc MOZZARELLE. Kiedys zamawialismy z Sardegni PRAWDZIWA
                MOZZARELLE.....rosplywala sie pod jezykiem...przepyszna.
            • desi45 Re: Mozzarella ????? 21.01.06, 19:46
              Pomidorki koktajlowe ( bo takie teraz mam ), salata mieszana, szynka,
              oczywiscie mozzarella , przyprawy.....no i oczywiscie chrupiacy
              chlebek....Jedna przeszkoda.... siedz na demna moje dziecko i ubogliwie patrzy
              na ten posilek. ADDIO....MOZZARELLA :(((
    • Gość: ola787 Re: Mozzarella ????? IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 22.01.06, 08:27
      a ktor, z dostepnych w kraju, polecacie??ja kupuje zotarelle, Galbani oraz
      czasem valbon...
      • linn_linn Re: Mozzarella ????? 22.01.06, 09:10
        Marghe poleca, jesli sie nie myle, Galbani.
        • aka10 Re: Mozzarella ????? 22.01.06, 12:21
          Wg. mnie,Zotarella jest najgorsza.Galbani moze byc.Pozdrawiam.
          • elde23 Re: Mozzarella ????? 22.01.06, 13:20
            Przed chwilą w Tele5 rozpuścili/delikatnie/ mozzarellę i polali nią garść
            świeżej rucoli.Do tego sól, pieprz/niewiele/ i gotowe.
        • brynia2 Re: No, właśnie, wczoraj 22.01.06, 15:30
          kupiłam mozzarellę Santa Lucia Galbani, taka mała bielusieńka kulka w woreczku z
          roztworem i myślę, że to chyba jest taka właściwa mozzarella. Na imieniny męża w
          grudniu robiłam sałatkę z pomidorami i bazylią, ale tamta krajowa moz. była
          podobna raczej do sera żółtego. Czy to znaczy, że wczorajsza jest ok?
          • joma24 Re: No, właśnie, wczoraj 22.01.06, 19:20
            a co sadziecie na temat wedzonej mozarelli ? nie pamietam producenta - polski i
            taka wileka kulka ! moz enie do konca jest jak oryginalna mozarella, ale
            sałatka z sałaty + papryka marynowana w paseczki + paseczki wedzinej
            mozarelli... bajka :-)
            • brynia2 Re: No, właśnie, wczoraj 22.01.06, 20:17
              Tę wędzoną kupuję od czasu do czasu, bardzo mi pasuje
        • marghe_72 Re: Mozzarella ????? 22.01.06, 23:04
          linn_linn napisała:

> Marghe poleca, jesli sie nie myle, Galbani.

marghe poleca, bo innej włoskiej u nas na rynku po prostu nie ma:(
          • brynia2 Re: Mozzarella ????? 22.01.06, 23:25
            Ale ta jest smaczna. Może dlatego tak sądzę, że innej włoskiej nie próbowałam.
            Przyznam, że tania to ona nie jest.
            • marghe_72 Re: Mozzarella ????? 22.01.06, 23:28
              ja nie mówię,ze jest zła
              ja mówie,ze nie mamy wyboru
              a szkoda
          • linn_linn Re: Mozzarella ????? 23.01.06, 09:34
            To wiesz Ty, gdyz innych nie uznajesz za mozzarelle / slusznie /. Dla
            niektorych mozzarella sa rozne produkty.
            • sigrun Re: Mozzarella ????? 23.01.06, 09:52
              Akurat do pizzy to jest zupełnie inna mozzarella. Jest blado żółta twarda i nie
              pływa w serwatce, ale jest sprzedawana w folii jak np. ser śmietankowy lub salami.
              A tak na marginesie, tęsknię za dobrą toskańską mozzarellą, np. prosto z domowej
              serowarni znajomego o ksywie Buffalo (wiadomo dlaczego) - potrafiłam taką kulę
              spałaszować na raz jeszcze zanim dotarłam do domu :-) Na razie zadowalam się
              produktami Zott, Candia i Santa Lucia.
              • Gość: ika Re: Mozzarella ????? IP: *.pl 23.01.06, 09:58
                Co sadzicie o Mozzarelli OSM Skierniewice???
                • marghe_72 Re: Mozzarella ????? 23.01.06, 13:27
                  a jak wygląda ta ze Skierniewic?
              • linn_linn Re: Mozzarella ????? 23.01.06, 10:23
                Jest mozzarella i tylko mozzarella. Te do pizzy / sa takze we Wloszech / maja
                czasem w skladzie kazeine syntetyczna. Lepiej uzyc innego dobrego sera.
                • Gość: Desi 45 Re: Mozzarella ????? IP: *.cust-adsl.tiscali.it 23.01.06, 10:33
                  Mozzarella zolta?. To chyba pseudo mozzarella.....nie wiem i nie widzialam
                  takiej odmiany. Chyba byla stara. Pamietam jak ostatnim razem jadlam w
                  Warszawie taka pizze z niewiadomo jakim serem....cos obrzydliwego. I na dodatek
                  byla z keczapem..... bleeeeeeeeeeeeee.
                  • desi45 Re: Mozzarella ????? 23.01.06, 10:41
                    Linn i Marghe na pewno wiedza jaka jest PRAWDZIWA mozzarella...taka ktura
                    nacisnieta leciutko widelcem....wychodzi mleko i rozplywa sie w
                    ustach....mniam mniam.....Takie sa najlepsze kupowane na wage w dobrych
                    sklepach z serami.
                    • desi45 Re: Mozzarella ????? 23.01.06, 11:17
                      LINN- bardzo dziekuje ;)
                    • sigrun Re: Mozzarella ????? 23.01.06, 18:49
                      Przepraszam, Desi45, myślisz że wszystkie pizzerie np. w Chianti czy Val di
                      Sieve lub w Lazio czy Marche używają zepsutej mozzarelli? Do pizzy jest inna
                      (nie biała, nie w wodzie, etc.) ponieważ lepiej się topi, ot i cała tajemnica.
                      Trochę się naoglądałam "pizzaioli" przy pracy (nie w Polsce - zaznaczam, bo
                      chyba zostałam źle zrozumiana). Koniec, kropka :-) A też wcześniej myślałam
                      błędnie, że dodaję się tą białą z serwatki ;-)
                      • marghe_72 Re: Mozzarella ????? 23.01.06, 18:54
                        nie opłacałoby sie :(
                      • Gość: Desi45 Re: Mozzarella ????? IP: *.cust-adsl.tiscali.it 23.01.06, 19:23
                        NIE W TYCH MIEJSCACH CO NAPISALAS.... w polsce.... Warszawie,......
                      • Gość: Desi45 Re: Mozzarella ????? IP: *.cust-adsl.tiscali.it 23.01.06, 19:25
                        napewno nie uzywaja .... keczupù do pizzy...ahahHAH----
                      • Gość: dESI45 Re: Mozzarella ????? IP: *.cust-adsl.tiscali.it 23.01.06, 19:27
                        NASTEPNYM RAZEM IC DO KUCHNI .... I SPRAWDZ CO CI DAJA DO JEDZENIA...
                        • aka10 Re: Mozzarella ????? 23.01.06, 20:17
                          Dzis kupilam po raz pierwszy mozzarelle firmy "Brimi".Czy ktos ja zna?
                          Pozdrawiam.
                          • Gość: Wanda Re: Mozzarella ????? IP: *.3-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 24.01.06, 22:31
                            Oprocz salatki " caprese " mozna tez dodac zielona salate, ugotowane czerwone
                            buraki, papryke, seler naciowy, marchewki, ogorek, fenkul, kukurydze z puszki,
                            jajko na twardo, kapary, sardele i in. Ja lubie kanapke na goraco.
                            Skladniki : mazzarella, 1 bagietka, pare pomidorow, 1-2 zabki czosnku, ocet
                            balsamiczny, oliwa, sol, pieprz, bazylia.
                            Bagietke pokroic na plastry 2 cm, posmarowac z dwoch stron oliwa, na nie
                            polozyc mazzarelle pokrojona w plasterki, zapiec na grilu, az ser sie lekko
                            rozpusci. Pomidory pokroic na kawaleczki, dodac sprasowany czosnek, doprawic.Na
                            zapieczone kanapki wylozyc pomidory i posypac bazylia.
                          • linn_linn Re: Mozzarella ????? 25.01.06, 09:42
                            www.brimi.it/it/mozzarella
                            Nigdy nie slyszlama. osobiscie Bolzano jest dla mnie gwarancja jogurtow, ale
                            sprobuj: samej mozzarelli, bez niczego. Jesli ma smak, powinna byc dobra. Jesli
                            wydaje sie "plastikowa", niestety nie.
                            Z tym, ze mleko maja tam dobre, wiec moze byc calkiem dobra.
                            • desi45 Re: Mozzarella ????? 25.01.06, 10:28
                              Fakt ze do picy w wiekszosci piceriach daja mozzarelle bardziej...jak to
                              powiedziec....sprasowana, twardsza i ma troche konserwantow, nie taka
                              plywajaca.Ta nie pasuje do jedzenia jako CAPRESE. Do jedzenia tak jak
                              przyslowiowe JABLKO najlepsza jest plywajaca i prawie nie nadajaca sie do
                              krojenia bo rozpada sie...taka jest mieka
                            • aka10 Re: Mozzarella ?????Linn 25.01.06, 20:37
                              Plastikowa nie byla,raczej musze stwierdzic,ze pozytywnie mnie producent
                              zaskoczyl.Sceptyczna bylam troche,bo firma u mnie malo znana.Pozdrawiam.
                              • linn_linn Re: Mozzarella ?????Linn 26.01.06, 09:05
                                Znamy na ogol firmy, ktere sie czesto reklamuja, a to nie musi / i czesto nie
                                jest / dowodem dobrej jakosci. Nalezy dac im szanse, a jesli produkt jest
                                dobry, kupowac stale. :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka