Gość: CCCC IP: 212.160.236.* 24.02.06, 09:14 Mam prośbę- żona często wyjeżdża i zostaję sam z kilkuletnim dzieckiem. Porzdźcie mi co mogę zrobić na obiad szybko i niezbyt kłopotliwie. Jajka opanowałem do perfekcji, parówki też. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Obiad w pół godziny 24.02.06, 09:27 Tutaj popatrz. Dokładne przepisy ze zdjęciami: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=777 Odpowiedz Link Zgłoś
waztre Re: Obiad w pół godziny 24.02.06, 09:37 1.Gotujesz wodę w garnku, wsypujesz łyżeczkę wegety. Jak woda się ugotuje wrzucasz słoiczek koncentratu pomidorowego i czekasz aż wszystko sie rozpuści. Doprawiasz do smaku solą, cukrem. Koncentratu możesz oczywiscie wrzucić wiecej - ja lubię gęstą pomidorówkę zazwyczaj z 2,5 słoiczka. W tym czasie gotujesz makaron. Całość zajmie Ci do 20min. 2. Kupujesz 40 dkg mięsa mielonego, cebulę, paprykę, sos dolmio cebulowo czosnkowy bolognese. Podsmażasz cebulę,jak jest złota dodajesz mięso, sól, pieprz przyprawy, jak mięso sie usmaży dodajesz słoik sosu i jescze chwilę smażysz. Na drugim gazie gotujesz makaron. Podajesz makaron z mięsem i sosem a na wirzch posypujesz ser zółty lub kładziesz taki w plastrach. Danie jest Pycha zajmuje 20 minut. 3. Kupujesz pierś z kurczaka, kroisz w paseczki. Na patelni podsmażasz cebulkę nałoto do tego moze być papryka. Dorzucasz na patelnię pierś z kurczaka. Na drugim gazie gotujesz ryż ( ja lubię uncle ben w torebkach). Jak ryż sie ugotuje wyrzucasz go na patelnię do kurczaka i warzyw. Do teko wrzucasz puszkę kukurydzy lub groszku zielonego, może być przyprawa kurkuma. Podajesz na talerz postpujesz serem żółtym. Całosć zajmuje 20 minut. POzdrawiam i życzę smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
coronella Zupa mielonego mięsa 24.02.06, 09:42 Hej! Ja często gotuję taką sycącą, gęstą zupę. Calutki ogromny garnek. Wlewam potem do słików (a jeszcze lepsze sa takie metalowe puszki po mleku modyfikowanym) odmierzone porcje, i wkładam do zamrażarki. Rano wymuję słoik, do obiadu akurat sie rozmrozi, potem tylko podgrzać w garnku, 2-3 bułeczki do tego, i gotowe. Zupa z mielonego mięsa 3/4 kg mielonego mięsa wieprzowo- wołowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 puszka kukurydzy 3 małe słoiczki przecieru pomidorowego (tak ok 0,75 litra) przyprawy: pieprz, sól, czosnek (jak ktoś lubi) ostra papryka (wg gustu) kwasek cytrynowy i duuuzo majeranku. Biorę duzy garnek. Wlewam na spód troszke oleju, podsmażam mieso. Trzeba mieszac, żeby się grudki nie porobiły. Smażę z 5 min, mieszając. Zalewam mięsko rosołem lub wodą dodając 2 kostki rosołowe (mniej zdrowa, ale szybsza wersja). Doprawiam pieprzem, papryką, czosnkiem i połowa majeranku. Gotuję ok 10-15 min. Dodaję wszystkie puszki (po odsączeniu zalewy), przecier pomidorowy, gotuję ok 3-5 min (krótko, żeby się fasola nie rozgotowała. Na koniec dosypuje resztę majeranku. Próbuje i doprawiam wg uznania, ew. dolewam wody, jeśli za gęsta. Smakuje pycha ze świezymi bułeczkami. Robi się szybko, i świetnie mrozi, a taka rozmrożona ma jeszcze lepszy smak :) Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
coronella kurczak w sosie 24.02.06, 09:46 Ja mam zawsze w domu kilka słoczków sosów Knorra (np musztardowy, smietanowo-grzybowy, pomidorowy). Na spacerze kupuje pierś z kurczaka (ale może być np schab, tez dobre. Kroję w kostki, podsmażam na patelni, zalewam połową słoiczka takiego sosu, dusze ok pół godz co jakiś czas mieszając. Ja lubię z makaronem. Mąż z ryżem. Mozna z chlebem, Z ziemniakami. Robi się błyskawicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
coronella spagetti 24.02.06, 09:48 mielone mięso + np sos knorra ew. przecier pomidorowy + cebulka + troszkę tartej marchewki- podsmazyć mięso, zlac sosem ew. podsmazyć pokrojoną cebulkę, dodac mięso i tarta marchewkę, po chwili zalac przecierem. Ugotować makaron (spagetti, rurki, kokardki, itp) zalać sosem. Sosu mozna zrobić duuuzo, i zamrozić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CCCC Re: Obiad w pół godziny IP: 212.160.236.* 24.02.06, 10:11 Na Was można polegać. Dzięki za szybką reakcję. Może podcie mi coś jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek_mysiulek Re: Obiad w pół godziny 24.02.06, 10:24 Dorsz w ziołowym kremie (na 4 porcje), przygotowanie 20 minut, pieczenie 15 minut.: 4 filety z dorsza (po ok. 25 dag) marchewka cebula por 30 dag śmietany (albo jogurtu naturanego) sok z 1/2 cytryny olej mąka po łyżeczce posiekanej natki, koperku, szczypiorku sól, pieprz Filety skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w mące, oprószyć solą i pieprzem, odtawić na 10 min. Cebule obrać, pokroić w plasterki, marchewkę oczyścić, umyć, osuszyć, kroić w słupki. Por przepołowić, umyć, pokroić w półkrążki. Śmietanę wymieszać z posiekaymi ziołami, przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ole rozgrzać w rondlu, wrzucić warzywa, posolić, przesmażyć. Olej rozgrzać na pateli, włożyć ryby, podsmażyć z obu stron. Ryby przełożyć do rondla z warzywami, wlać śmietanę. Dusic na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Obiad w pół godziny 24.02.06, 15:55 Ugotuj sobie duzy garnek sosou bolognese, podziel na porcje i wloz do zamrazalnika. Odpowiedz Link Zgłoś
evamarija Re: Obiad w pół godziny 24.02.06, 10:19 A makaron? - ja jestem skazana na szybkie obiady i makaron jest swietnym pomyslem. Wpisz makaron w wyszukiwarke i delektuj sie - ja obecnie czaje sie na: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=35509941&a=35509941 ale to chyba nie dla malego dziecka. Gotuj zupy - ja wpadam do domu grzeje i zjadam zupe i wtedy spokojnie wyczekam na drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Obiad w pół godziny 24.02.06, 10:47 Bez tych wszystkich gotowych sosów, puszek itp. wynalazków spokojnie można zrobić obiad w pół godziny. Że makarony ze wszystkim, co Ci wpadnie w ręce, to wiadomo, ale np. taki zwyczajny obiad ziemniaki+mięso+surówka to także pół godziny. Obierasz ziemniaki, wstawiasz, rozklepujesz na kotlety pierś kurczaka, albo plastry schabu bez kości, albo polędwiczki wieprzowe, obsypujesz przyprawami, panierujesz albo nie i na olej na patelnię. Ziemniaki się gotują, kotlety się smażą, a ty robisz jakąś surówkę - sałata z vinegretem, kiszone ogórki z cebulką i tartą marchewką, kiszona kapusta z oliwą i cukrem, pory pokrojone, sparzone, wymieszane ze śmietaną, no - milion możliwości - poszukaj na forum. Kończysz surówkę i akurat ziemniaki są gotowe i mięso też. Zamiast surówki możesz jednocześnie z ziemniakami nastawić w drugim garnku na maśle i odrobinie wody jakąś warzywną mrożonkę do duszenia (marchewka z groszkiem, brukselka, jakaś mieszanka, jest tego trochę). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opit Re: Obiad w pół godziny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 16:02 Przesadzasz tą pół godziną, tak szybko się nie da. Same ziemniaki gotują się 20min, a jeszcze zanim się woda zagotuje? Nie da rady. Ale z tymi puszkami to masz 100% racji. Samymi koserwantami dziecka nie wyżywi. Może czasem frytki? Dzieci to uwielbiahją, a robi się szybciej od ziemniaków. Może też kopytka ,wystarczy mieć ugotowane ziemniaki (resztkę) z poprzedniego dnia, ale to wcale nie jest proste danie, choć szybkie. Trudno dopasować gęstość kopytek by nie były za twarde, ani nie rozwalały się. A przecież widać, że człowiek chce robić coś prostego. Zwykle szybkie dania mięsne są smażone, tego też dzieciak na dłuższą mete nie zniesie, nie pozostaje więc nic innego jak zrobić czasem coś na 2 dni, dziś godzina roboty, jutro tylko odgrzać. Np. Kasza z gulaszem, łatwo się odgrzewa. A co do surówek , znów masz 100% racji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kola Re: Obiad w pół godziny IP: 212.160.234.* 24.02.06, 15:14 Ja polecam ci mrożonki warzywne (warzywa na patelnie, bukiet warzyw itp-w supermarketach tego jest pełno i wcale nie takie drogie)Te warzywa podsmażasz na patelni do tego dajesz woreczek ugotowanego ryżu albo kaszy przyprawy i obiad gotowy.Można to polać ketchapem czy sosem.Można też podsmażyc kawałek kielbasy i dodać do tego.Można też podać z makaronem czy z ziemniakami.Uwielbiamy takie jedzenie zwlaszcza jak czasu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
hyacinth.bucket Re: Obiad w pół godziny 25.02.06, 05:46 Gość portalu: kola napisał(a): > Ja polecam ci mrożonki warzywne (warzywa na patelnie, bukiet warzyw itp-w > supermarketach tego jest pełno i wcale nie takie drogie)Te warzywa podsmażasz > na patelni do tego dajesz woreczek ugotowanego ryżu albo kaszy przyprawy i > obiad gotowy.Można to polać ketchapem Ketchapem polewac mrozonke ? Po co ? Rozumiem , ze chcesz zabic smak tych warzyw jak parowke ale wlasciwie dlaczego musisz zabijac ich smak ?? Odpowiedz Link Zgłoś
distances Re: Obiad w pół godziny 25.02.06, 12:01 Ja rowniez jestem sakzana na robienie obiadow w pol godziny. Wtedy najczesciej jest to jakis makaron, ale przewaznie wieczorem dnia poprzedniego przygotowuje sobie skladniki na jutrzejszy obiad. Obieram ziemniaki i do lodowki (w wodzie oczywiscie), rozbijam kotlety, zupe ugotuje wieczorem,a po powrocie do domu tylko podgrzewam. Czesto w sytuacjach "podbramkowych" jemy rybe, bo na jej przygotowanie potrzeba mi najmniej czasu. Odpowiedz Link Zgłoś