Gość: KAMA IP: *.waw.cdp.pl, / 172.30.1.* 26.11.02, 11:48 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kama Re: drożdże Instant IP: *.waw.cdp.pl, / 172.30.1.* 26.11.02, 11:51 Przepraszam, ale wysłałam bez treści. Otóż mam pytanie, czy na prawdę tak jak jest napisane na opakowaniu, nie rozpuszczac tych drożdży w wodzie, tylko dodać od razu do mąki? Czy ciasto wyrośnie? Chcę zrobic pizzę ale troche się obawiam... pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamusia Re: drożdże Instant IP: *.proxy.aol.com 26.11.02, 12:48 ja uzywam takich drozdzy dr.oetkera wlasnie prosto do maki i wlasnie na pizze. wyrabia mi ciasto automat do pieczenia chleba - ale to chyba bez znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CynamonowaMay Re: drożdże Instant IP: *.lubin.dialog.net.pl 26.11.02, 13:05 Ja również używam takich drożdży Dr. Oetkera i mieszam je z mąką, a później cała reszta składników i jeszcze nie zdarzyło się, by z moimi bułeczkami albo chałką było coś nie tak. Tak więc śmiało zabieraj się za tą pizzę :-) i smacznego!!! POZDRAWIAM SMACZNIE, CynamonowaMay!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: drożdże Instant IP: 81.15.160.* 27.11.02, 13:19 No właśnie. Zawsze mam problem, gdy wpada mi w ręce przepis na coś drożdżowego z drożdzami "tradycyjnymi". Jak to zastąpić tymi instant? w przepisie "tradycyjnym" jest zwykle mleko do rozrabiania drożdży, czy używając instant mleka nie dodawać? i ile tych drożdży instant? Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: drożdże Instant 27.11.02, 14:21 Z doswiadczenia wiem, ze nalezy ich dodawacco najmniej 0.33 (wagowo) wiecej ze wzgledu na obnizona sile, a ciasto wyrasta dluzej (klasyczny drozdzak z 1 kg maki rosnie ok 1,5 h zanim sie ciasto nie bedzie kleic do reki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bef Re: drożdże Instant IP: proxy / *.chello.pl 27.11.02, 16:58 Zawsze sypię bezpośrednio do mąki i zagniatam czy mieszam co trzeba. Ew dodaję przewidzianą ilość płynu (śmietana, mleko) osobno. Przelicznik jest na opakowaniu (Oetker: 7g suszonych=25g świeżych, jeśli dobrze pamiętam). Dodaję ciut więcej, ale nie zawsze. Mankament: słaby zapach. Z tego powodu dobre drożdżowe lepsze dla mnie ze świeżych (ale pierożki, placki, rogaliki, jakieś ciasteczka, makowce - bez różnicy), tyle, że u mnie świeże drożdże są podłe i ich się nie da używać. Ojej, jak to przeczyta Oetker, to zacznie dodawać aromat identyczny z... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KASIA Re: drożdże Instant IP: 81.15.160.* 28.11.02, 09:26 Tak... ha ha, a niedługo pojawią się w sprzedaży wyroby typu: ciasto o smaku drożdżowym, ewentualnie olejek drożdżowy do ciasta :) Odpowiedz Link Zgłoś