Dodaj do ulubionych

Ulubione programy kulinarne?

02.05.06, 16:34
Macie takie?
Ja absolutnie kocham Makłowicza za
polot,bezpretensjonalność,anegdoty,"pchanie paluchów do potrawy"...

A które programy Wy lubicie? (proszę podajcie kanały tv gdzie można je
obejrzec)

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: izabela Re: Ulubione programy kulinarne? IP: *.10.tellas.gr 02.05.06, 17:14
      ja tez jestem fanka pana maklowicza! nikt nie potrafi tak poprowadzic programu
      kulinarnego! gotuje fantastycznie i z wielka pasja! pamietajmy,ze nie jest
      gastronomem z wyksztalcenia i za to podejscie do sztuki kulinarnej najbardziej
      go cenie!!!!
    • bagatella maklowicz jak u kraba, a pascalowi mowie nie 02.05.06, 17:25
      maklowicz jest spontaniczny, te jego slynne juz paluchy jako sprawdzacze
      doskonalosci potrawy, no lubie u niego wszystko jak u kraba. i te jego
      wedrowki, miodzio
      pascal ma wszystko napisane przez knora, zero inwencji, zero polotu polskosci,
      kaleczy jakby tepym nozem kroil, i te jego wpadki ciagle, dobremu kucharzowi to
      sie nie zdarza, a on nie jest wkoncu 'na zywo' i nie pierwszy to jego program
    • yatsec Re: Ulubione programy kulinarne? 02.05.06, 17:28
      Ja uwielbiam Makłowicza za historie, anegdoty i lokalne smakołyki, Okrase za
      geniusz i polot, Gancarlo Russo za prostote, Pascala za ciekawe pomysły a
      Nigelę za spiżarkę z przyprawami, biblioteczke z książkami kucharskimi i za
      widok z okna ;)
    • farelkaa Re: Ulubione programy kulinarne? 02.05.06, 18:03
      Ja strasznie lubię Makłowicza, nie znoszę natomiast Pani Dykiel.

brr
    • nchyb Tessa w domu? 02.05.06, 18:16
      Lubię Makłowicza, Pascala, Nigellę, Anthonego W. T. (na Clubie), Giancarla z
      Buon Apetite, Ricka Steina z BBC. Okrasa mógłby być, tylko ciut przyhałaśliwy
      jak na mój gust.

A teraz niecierpliwie czekam na zapowiadany program Tessa w kuchni, czy też
      raczej w domu. Ma to być na TVN Style. Teksty pani Tessy Caponi Borawskiej
      lubię, zarówno z książek, jak i z miesięcznika...
      Aż żałuję, że nie dane mi było studiować pod jej kierunkie historii kuchni
      włoskiej... :-)
      • nchyb Re: Tessa w domu? 02.05.06, 18:19
        > Buon Apetite
        miało być Boun Appetito...
      • Gość: maria Re: Tessa w domu? IP: *.acn.waw.pl 08.05.06, 12:42
        widzieliscie wczoraj tesse? ja widzialam. nawet ok.
        • nchyb Re: Tessa w domu? 08.05.06, 13:21
          uwielbia, dania kuchni wloskiej - to co widziałam - podobało mi się...
    • muscovado Re: Ulubione programy kulinarne? 02.05.06, 18:39
      Makłowicz - bo gotuje w ciekawych miejscach i barwnie opowiada.

Nigella Lawson - jest niesqamowita, nie wiem na czym to polega, ale ona mnie,
      kobietę, po prostu zachwyca. Lubię patrzeć, jak coś kroi, dosypuje, miesza...
      ona ma coś takie fajnego w ruchach dłoni... hipnotyzuje. A i przepisy ciekawe.
      Poza tym zdjęcia, dźwięk - naprawdę fajny klimat, bardzo dobrze zrealizowany
      program.

I uwielbiałam "Dwie Puszyste Damy" na TVN Style. Za dowcip, niespożytą energię,
      naturalność. Za odwiedzanie ciekawych miejsc i gotowanie w różnych kuchniach,
      dla różnych ludzi.
    • illiterate Re: Ulubione programy kulinarne? 02.05.06, 21:04
      Zrobilam selekcje negatywna i wyszlo mi, ze na placu boju zostal Okrasa - bo
      wie, co robi i ma ten - ledwo slyszalny, ale jednak - swojski, warsiaski sposob
      wymowy. Chlopak z Pragi po prostu, ktory jakims sposobem stal sie szefem
      kuchni. Szkoda, ze w jego programie wystepuja goscie - bo to sa jakies
      drugorzedne gwiazdy z lapanki i nijakiej dobrej chemii do programu to nie wnosi.

Nigella tez lubilam - ale zaczela mnie ostatnio draznic przestylizowaniem. Niby
      taka domowa, wykulowana i w ogole, ale widac, ze ten caly luz jest wynikiem
      rzeszy stylistow i specjalistow. Ze tylko czychaja za winklem, zeby dopasc i
      przypudrowac jej ten sliczny nosek, albo zetrzec kropelke oliwy z
      nieskazitelnego, niezmiernie kosztownego blaciku. Kazdy gest N. i kazdy kadr
      jest taki sliczny, ze zeby bola. Przecukierkowane. 'Two fat ladies' i ich
      cudowne pazury rulezz ;) Tyle w nich zycia. Kulinarny Colas Breugnon.

Maklowicz jest boski - figlarny i zmyslowy. Szkoda tylko, ze gotuje dosc
      nedznie i wiekszosc tego, co przyrzadza jest miesno - miesne. Nie mogli by go
      pokazywac bez jedzenia?

A najgorsza jest zdecydowanie antypatyczna i despotyczna Dykiel oraz potworrnie
      nijaki wujcio z Domowej Kawiarenki. Gosc w paru pierwszych programach byl
      niesamowicie sztywny i chyba mu powiedzieli, zeby zaczal byc zabawny. I jest
      zabawny w stylu Karola Sztrasburgera, czy przedwojennych komedii.

I nie jest tak, ze mi sie prawie nic nie podoba albo jestem nadmiernie
      krytykancka - po prostu w polskich programach brakuje mi autentycznosci i luzu
      z brytyjskich w rodzaju 'Two fat ladies' wlasnie albo 'Ready, stedy, cook' -
      dlaczego te nasze sa takie wysilone, przekombinowane i zapchane sponsorami. Ba
      apeti du knor, fuuu.
      • gothica666 Re: Ulubione programy kulinarne? 03.05.06, 14:59
        Tyle czytam o Nigelli... Wstyd przyznać ale nie mam pojęcia o kogo chodzi...
        Gdzie i kiedy można ją obejrzeć?
        • Gość: iś Re: Ulubione programy kulinarne? IP: *.kolonianet.pl 03.05.06, 15:53
          Teraz oglądam wyłącznie Worralla Thomsona na BBC Prime i w Clubie. Wcześniej
          Stein był znakomity, i ta trójka młodych, co mieli zadania konkursowe.Naszych
          nie oglądam od jakiegoś czasu, albo na chama sponsorowane, albo nadto
          udziwnione, albo powtórki. Dykielowa w ostatnim programie powiedziała, że wali
          kupę na talerz. Chodziło o buraczki, co prawda, ale wiedział ten, co oglądał
          całośc, bo w cytacie pani D. nie sprecyzowała, co wali mianowicie.
          • illiterate Re: Ulubione programy kulinarne? 04.05.06, 08:06
            Wlasnie - ta trojka mlodych ludzi z BBC Prime, ktorzy mieli do zrobienia rozne
            rzeczy, a potem ktos to jadl i ocenial! Widzialam ten program raz i bardzo mi
            sie podobal - jak to sie nazywalo?
            • sinistra80 "To" się nazywa The Best 04.05.06, 09:59
              www.bbc.co.uk/food/tv_and_radio/thebest_index.shtml
        • illiterate Re: Ulubione programy kulinarne? 04.05.06, 08:05
          Nigella puszczaja na TVN style. Mozesz tez ja wrzucic do przegladarki, to sie
          wiecej dowiesz.
      • ilekobietamalat Re: Ulubione programy kulinarne? 11.05.06, 13:17
        jaki warszawski,toz to okrasa u mnie na wsi mieszka;>
        a jesli chodzi o lubienie badz nie,to ja maklowicza wielbie za jego opowiesci,
        na clubie tez leci cos co mi sie podoba, tego pana w ready steady cook
        widzialam, sobota w kuchni czy cos takigeo. poza tym lubie tez na clubie
        restaurant makeover, przepisy to tam nie bardzo,ale roznych ciekawych sposobow
        podawania mozna sie nauczyc;)

dyklowej i tego nieszczesnego starszego pana z domowej kawiarenki nie trawie
        zupelnie. jeszcze jak kurt scheller mial swoj program to tez byl koszmarny:/

a tak w ramach tych sponsorow,to mnie zastanawia bardzo,czy jak pascal dodaje
        te wszystkie kostki do jedzenia to czy on to naprawde robi czy to fotomontaz;>
        bo nie wyobrazam sobie jak mozna ludziom podac cokolwiek z tymi mini
        kosteczkami ochydnymi.
    • heidiklum Re: Ulubione programy kulinarne? 04.05.06, 08:32
      Jamie Oliver - i w sumie to tylko on!
      Ogladam na niemieckim rtl 2 - niestety z dubbingiem.

Alfred Biolek i jego goscie - na WDR.

Maklowicz: jest fajny, ale draznia mnie troche te sekundowe przerwy po kazdym
      wyrazie, jakby sie zawieszal:) Ale normalne podejscie do kuchni(patrz: paluchy
      i brak nadecia) - super!

Nigela: przesada, to te wiszace nad potrawami wlosy. Zerkam i przelaczam za
      chwile - troche to obrzydliwe...

Okrasa: przyciezki, choc ma byc przyluzny. Nic ciekawego.

ale za to

Pascal: gotuje moim zdaniem ciekawiej, ale pojac nie moge, skad sie wziela
      jego popularnosc. No i nie patrzy w obiektyw kamery - wiem, ze taka konwencja,
      ale troche dziwnie sie to oglada. O jego frankopolszczyznie nie wspominam...

• muscovado Re: Ulubione programy kulinarne? 04.05.06, 08:54
      U Pascala drażni mnie to, że się tak asekuruje. "bazylię umytą
      wcześniej...", "natkę myjemy pod wodą".
      Nie wiem, być moze ktoś się o to wcześniej czepiał, ale bez przesady! Teraz
      jest sztucznie.
      Ale lubię go ogladać, nauczyłam się od niego rolowac cytrynę przed
      wyciśnięciem...

Włosy Nigelli, tak samo jak pazurki Puszystych Dam w ogóle mi nie
      przeszkadzaja. Sama tak nie gotuję, ale wiem, ze w niektórych domach gorsze
      obrzydliwości maja miejsce podczas gotowania, brrr....
    • Gość: Stokrotka Re: Ulubione programy kulinarne? IP: 213.134.168.* 04.05.06, 09:05
      A ja lubie Pacala - za naturalnosc i wdziek, a przede wszystkim za tego
      kochanego Kluska :)))
      • Gość: szadoka Re: Ulubione programy kulinarne? IP: 212.160.172.* 04.05.06, 10:10
        eee Klusek wyglada jak nietoperz..
        A ja zdecydowanie Maklowicz, i Okrasa jak trafie przypadkiem ( faktycznie bez
        gosci pewnie tez by sobie poradzil :))
        Pani Dykiel zdecydowanie nie, sztuczna strasznie.
    • linn_linn Re: Ulubione programy kulinarne? 04.05.06, 10:48
      Ja tez niestety Nigelle znam z netu:
      tvnstyle.pl/1302079,1,0,13850,programy.html
      www.nigella.com/
      Teraz poluje na program hiszpanski, ale ciagle o nim zapominam: zobacze dzis
      wieczorem. Mam nadzieje... Jutro dam znac co i jak.

• 21andzia Re: Ulubione programy kulinarne? 04.05.06, 13:02
        Uwielbiałam puszyste damy, lubię Nigelę, kocham Makłowicza i Okrasę. Denerwuje
        mnie Pascal
        • slowaczka Re: Ulubione programy kulinarne? 04.05.06, 13:17
          Z polskich to uwielbiam Makłowicza. Ostatnio oglądałam na PULSie Kurta
          Schellera, ale niezachwycił mnie secjalne. Lubię Nigelle za super pomysły z
          wykorzystaniem wszystkiego w kuchni. Jamie Oliver i Tim Maelzer są mojimi
          faworitami. Jeden jest nadawany w RTL2,i drugi na VOXie, i w bazie danych są i
          przepisy.
    • Gość: ich11 zdecydowanie Tim Malzer, VOX, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 04.05.06, 13:31
      "Schmeckt nicht, gibt's nicht"
    • Gość: zadumana Re: Ulubione programy kulinarne? IP: 83.238.166.* 04.05.06, 13:54
      Z braku czasu żadnego programu nie oglądam regularnie i od początku do końca. Z
      drugiej strony od lat poluję w różnych tv na kulinarne programy i lubię sobie
      choć na parę wolnych minut "wskoczyć" i pooglądać.
      Makłowicz podoba mi się, bo ma swój indywidualny styl i realizuje sympatyczny
      pomysł na program.

Po dwóch (chyba) latach widać, że Pascal właściwie walczy z polskimi
      przyzwyczajeniami kulinarnymi i u tych co lubią "tylko jak u mamy" - nie ma
      szans. Czyli u mnie szanse ma:), po przymknięciu oka na sposorów:)

Dla niemieckojęzycznych świetny jest ok. 30-letni Tim Maeltzer tv VOX -
      codziennie 18.30. Mówi w tempie kałasznikowa:). Jakimś cudem łączy szybkie
      działanie z szybkim mówieniem. Jest zaprzyjaźniony z Jimmy Oliverem. Ma podobny
      styl działania. Po prawie dwóch latach brawurowej pracy dostał coś jakby
      niemiecką telekamerę. Tytan pracy.

Świetny jest też już 70-letni dziennikarz Alfred Biolek, z którym zawalczył Tim
      o prymat w niemieckich kuchniach. Program Alfredissimo jest wzorem prowadzenia
      przemiłej rozmowy z gościem, przy okazji.

Nigella początkowo przeze mnie jakby nieco zlekceważona, przez tą bardzo
      malarską i niemal poetycką konwencję, zaczęła mnie w końcu przekonywać, bo
      stwierdziłam, że można u niej podpatrzeć sporo bardzo przytomnych metod
      skracających pobyt w kuchni:))) A że przy tym czasem tłucze się w nocy po
      pustym domu - taka uroda pomysłu realizatorów na jej program.
    • tenebre Re: Ulubione programy kulinarne? 04.05.06, 14:38
      Uwielbiam Makłowicza za anegdoty i szacunek dla tradycji, oraz Puszyste Damy za
      całokształt. Nigellę znam słabo, bo rzadko mi się udaje trafić na jej program :)

Kuchnię Pascala jak dla mnie dyskwalifikuje dodawanie do potraw chemicznych
      substytów Knorra. Nie przepadam też za gotowaniem w stylu fusion. Wolę potrawy
      regionalne, z oryginalnych składników, które mają własną "duszę". Nie podoba mi
      się też zbytnio jego sposób serwowania - megatalerz i minikupka
      przestylizowanego w swej dekoracji jedzenia.

Okrasa ma niestety paskudne dłonie z obgryzionymi pazurami i żałobą, co podczas
      zbliżeń kamery skutecznie odrzuca mnie sprzed ekranu.
      • milady66 Re: Ulubione programy kulinarne? 04.05.06, 16:48
        ja lubie Pascala,Makłowicza i Nigelle,ale nie przeszkadza mi pani
        Dykiel,natomiast nie rozumiem zachwytu nad Kurtem Schellerem,uważam że jest
        przereklamowany,a co do pazurów Okrasy to nic nie zauważyłam.a propos czy
        pamiętacie jeszcze Kuronia i jego gotowanie?
        • tenebre Re: Ulubione programy kulinarne? 04.05.06, 17:30
          Pazury Okrasy niestety nie były jednorazową wpadką. Oglądałam go w różnych
          programach wielokrotnie i zawsze były niedomyte i poobgryzane. Fuj!

Kuronia pamiętam - fajny gość i wierzę, że smakowo daje radę:) Tylko ta formuła
          programu trochę sztuczna była - pewnie zakupiony format :)
          • yatsec Kuroń fajny? 05.05.06, 11:01
            Sorry ale dla mnie był to najbardziej obrzydliwy program. Kupa, dosłownie,
            żarcia na środku stołu i każdy sobie z tej kupy nakładał. Pomieszane nieładne i
            obrzydliwe. Makłowicz podobnie kiedyś podawał ale bardzo sie zmienił i teraz
            ładnie dekoruje, a to też część składowa potrawy.
            U Kuronia raz zobaczyłem pomidorową z parówkami i mi sie niedobrze zrobiło.
            To nie kuchnia tylko garkuchnia ze stołówki jaką pamiętam jeszcze ze szkoły
            podstawowej a o której chciałbym jak najszybciej zapomnieć...
    • vrx1 Re: Ulubione programy kulinarne? 05.05.06, 10:46
      1)Makłowicz - mistrz - za łamanie zasad i odkrywanie dawno zapomnianych kuchni,
      lubie go za to ze nie jest modny, ze nie biegnie z wywieszonym jęzorem za
      oklepaną kuchnią francuską czy też włoską, za specyficzne poczucie humoru, za
      ciekawe powiązania geograficzno-historyczne z gastronomią, za to że jest
      oryginalny.

2)Pascal ciekawie gotuje ale bardzo duży minus za kostki knorra które wrzuca do
      kazdej potrawy. Nienawidze gotowych produktów-wywar można samemu zrobić a
      przyprawy zakupić każdą oddzielnie a nie wrzucasz kostkę, która zastepuje
      sól,pieprz,paprykę i wszelakie przyprawy.

3)Kuroń Maciej-swego czasu bardzo apetycznie gotował. Facet wiedział co robi-
      szczególnie u niego dominowały potrawy mięsne. Ciekawie mówił. Jak dla mnie
      mistrz.

4) Okrasa - jakoś mało przekonywujący jest ten młodzieniaszek,mało wyrazista
      postać, nie ciekawie prowadzi swój program, mimo ze jest dobrym kucharzem (ale
      nie zachwycajacym)

5)Kurt Scheller - porażka...może i umie gotować ale zaciekawic to on nie
      potrafi,małomówny facet a jak sie odezwie to faktycznie odnosi się wrażenie że
      dobrze jednak że mało mówi.
    • Gość: zadumana Re: Ulubione programy kulinarne? IP: 83.238.166.* 05.05.06, 12:12
      Przed laty programy Kuronia prezentowały głównie kuchnię polską. Tak to
      pamietam. To był jednocześnie niemal początek programów kulinarnych w polskiej
      tv.
      Mnie się podobał.
      Jego książka, czy też wielka księga - opracowanie pt. "Kuchnia Polska"
      potwierdza atrakcyjność polskiej tradycyjnej kuchni. I nie musi się kojarzyć ze
      stołówkowym jedzeniem, które było zaprzeczeniem przede wszystkim dobrego smaku.
      Wbrew pozorom bardzo trudno zrobić dobrą polską zupę, czy zrazy, a polska
      codzienność sprawiła, że nie każdy zdołał się nauczyć tego w domu. Kuroń tą
      lukę nadrabiał i dziś swoją "Kuchnią Polską" nadrabia.
    • marghot Re: Ulubione programy kulinarne? 08.05.06, 12:46
      Miałam wątpliwą przyjemność oglądania programu z Bożena Dykiel. Gościem był Pan
      B. Kaczyński.
      Koszmarrr, urok potrawy zabity został przez nahalne i wg mnie mało eleganckie
      zachwalanie blenderów i innych "cudów" techniki, które można kupić dzwoniąc,
      esemesując itp...
      Bardzo mnie raziło to.
      Już chyba pascal Brodnicki promuje Konorra bardziej "gładko" i sympatyczniej...
    • ag.gu Re: Ulubione programy kulinarne? 08.05.06, 12:58
      Lubię Makłowicza bardziej za elokwencję niż za styl gotowania.Ogladam
      Okrasę,choć jego przepisy są jak dla mnie w większości
      trochę "przekombinowane".Najbardziej odpowiada mi Pascal,jeżeli pominiemy
      wstawki z Knorrem.Poza tym b. lubię Nigellę,a wczoraj po raz pierwszy
      obejrzałam program Tessy Capponi-Borawskiej na TVN Style i też chyba będę go
      oglądać,bo odkąd przeczytałam jej książki b. ją polubiłam.
      Dykiel nie oglądam,bo mnie strasznie wkurza tą swoją wszystkowiedzącą manierą.
      • Gość: Kala Re: Ulubione programy kulinarne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 00:58
        Z wymienionych programow widzialam tylko Maklowicza, Pascala i Nigelle.
        Maklowicza ogladam po prostu z przyjemnoscia, Pascala bez emocji (aczkolwiek ma
        fajna stronke w necie), a u Nigelli jedyne, co mi sie podobalo, to zupa, która
        zreszta natychmiast zrobilam. Niezla wyszla.
    • Gość: akinka Re: Ulubione programy kulinarne? IP: 86.67.66.* 09.05.06, 03:47
      Makłowicz 100 razy tak!!! Za bezpretensjonalność, humor, pokazanie jedzenia w
      jego naturalnym otoczeniu ;)

Pascal - ot, dość oryginalna książka kucharska, nic szczególnego (zwłaszcza, że
      znam oryginał).

Kuroń - tylko na niego patrząc mam ochotę biec w kierunku przeciwnym do stołu,
      tzn. do toalety... Obleśny jest...

Nigelli widziałam jeden program, więc się nie wypowiem (choć ciekawe było).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka