gothica666 02.05.06, 16:34 Macie takie? Ja absolutnie kocham Makłowicza za polot,bezpretensjonalność,anegdoty,"pchanie paluchów do potrawy"... A które programy Wy lubicie? (proszę podajcie kanały tv gdzie można je obejrzec) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: izabela Re: Ulubione programy kulinarne? IP: *.10.tellas.gr 02.05.06, 17:14 ja tez jestem fanka pana maklowicza! nikt nie potrafi tak poprowadzic programu kulinarnego! gotuje fantastycznie i z wielka pasja! pamietajmy,ze nie jest gastronomem z wyksztalcenia i za to podejscie do sztuki kulinarnej najbardziej go cenie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella maklowicz jak u kraba, a pascalowi mowie nie 02.05.06, 17:25 maklowicz jest spontaniczny, te jego slynne juz paluchy jako sprawdzacze doskonalosci potrawy, no lubie u niego wszystko jak u kraba. i te jego wedrowki, miodzio pascal ma wszystko napisane przez knora, zero inwencji, zero polotu polskosci, kaleczy jakby tepym nozem kroil, i te jego wpadki ciagle, dobremu kucharzowi to sie nie zdarza, a on nie jest wkoncu 'na zywo' i nie pierwszy to jego program Odpowiedz Link Zgłoś
yatsec Re: Ulubione programy kulinarne? 02.05.06, 17:28 Ja uwielbiam Makłowicza za historie, anegdoty i lokalne smakołyki, Okrase za geniusz i polot, Gancarlo Russo za prostote, Pascala za ciekawe pomysły a Nigelę za spiżarkę z przyprawami, biblioteczke z książkami kucharskimi i za widok z okna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
farelkaa Re: Ulubione programy kulinarne? 02.05.06, 18:03 Ja strasznie lubię Makłowicza, nie znoszę natomiast Pani Dykiel. brr Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Tessa w domu? 02.05.06, 18:16 Lubię Makłowicza, Pascala, Nigellę, Anthonego W. T. (na Clubie), Giancarla z Buon Apetite, Ricka Steina z BBC. Okrasa mógłby być, tylko ciut przyhałaśliwy jak na mój gust. A teraz niecierpliwie czekam na zapowiadany program Tessa w kuchni, czy też raczej w domu. Ma to być na TVN Style. Teksty pani Tessy Caponi Borawskiej lubię, zarówno z książek, jak i z miesięcznika... Aż żałuję, że nie dane mi było studiować pod jej kierunkie historii kuchni włoskiej... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Tessa w domu? 02.05.06, 18:19 > Buon Apetite miało być Boun Appetito... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Re: Tessa w domu? IP: *.acn.waw.pl 08.05.06, 12:42 widzieliscie wczoraj tesse? ja widzialam. nawet ok. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Tessa w domu? 08.05.06, 13:21 uwielbia, dania kuchni wloskiej - to co widziałam - podobało mi się... Odpowiedz Link Zgłoś
muscovado Re: Ulubione programy kulinarne? 02.05.06, 18:39 Makłowicz - bo gotuje w ciekawych miejscach i barwnie opowiada. Nigella Lawson - jest niesqamowita, nie wiem na czym to polega, ale ona mnie, kobietę, po prostu zachwyca. Lubię patrzeć, jak coś kroi, dosypuje, miesza... ona ma coś takie fajnego w ruchach dłoni... hipnotyzuje. A i przepisy ciekawe. Poza tym zdjęcia, dźwięk - naprawdę fajny klimat, bardzo dobrze zrealizowany program. I uwielbiałam "Dwie Puszyste Damy" na TVN Style. Za dowcip, niespożytą energię, naturalność. Za odwiedzanie ciekawych miejsc i gotowanie w różnych kuchniach, dla różnych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: Ulubione programy kulinarne? 02.05.06, 21:04 Zrobilam selekcje negatywna i wyszlo mi, ze na placu boju zostal Okrasa - bo wie, co robi i ma ten - ledwo slyszalny, ale jednak - swojski, warsiaski sposob wymowy. Chlopak z Pragi po prostu, ktory jakims sposobem stal sie szefem kuchni. Szkoda, ze w jego programie wystepuja goscie - bo to sa jakies drugorzedne gwiazdy z lapanki i nijakiej dobrej chemii do programu to nie wnosi. Nigella tez lubilam - ale zaczela mnie ostatnio draznic przestylizowaniem. Niby taka domowa, wykulowana i w ogole, ale widac, ze ten caly luz jest wynikiem rzeszy stylistow i specjalistow. Ze tylko czychaja za winklem, zeby dopasc i przypudrowac jej ten sliczny nosek, albo zetrzec kropelke oliwy z nieskazitelnego, niezmiernie kosztownego blaciku. Kazdy gest N. i kazdy kadr jest taki sliczny, ze zeby bola. Przecukierkowane. 'Two fat ladies' i ich cudowne pazury rulezz ;) Tyle w nich zycia. Kulinarny Colas Breugnon. Maklowicz jest boski - figlarny i zmyslowy. Szkoda tylko, ze gotuje dosc nedznie i wiekszosc tego, co przyrzadza jest miesno - miesne. Nie mogli by go pokazywac bez jedzenia? A najgorsza jest zdecydowanie antypatyczna i despotyczna Dykiel oraz potworrnie nijaki wujcio z Domowej Kawiarenki. Gosc w paru pierwszych programach byl niesamowicie sztywny i chyba mu powiedzieli, zeby zaczal byc zabawny. I jest zabawny w stylu Karola Sztrasburgera, czy przedwojennych komedii. I nie jest tak, ze mi sie prawie nic nie podoba albo jestem nadmiernie krytykancka - po prostu w polskich programach brakuje mi autentycznosci i luzu z brytyjskich w rodzaju 'Two fat ladies' wlasnie albo 'Ready, stedy, cook' - dlaczego te nasze sa takie wysilone, przekombinowane i zapchane sponsorami. Ba apeti du knor, fuuu. Odpowiedz Link Zgłoś
gothica666 Re: Ulubione programy kulinarne? 03.05.06, 14:59 Tyle czytam o Nigelli... Wstyd przyznać ale nie mam pojęcia o kogo chodzi... Gdzie i kiedy można ją obejrzeć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iś Re: Ulubione programy kulinarne? IP: *.kolonianet.pl 03.05.06, 15:53 Teraz oglądam wyłącznie Worralla Thomsona na BBC Prime i w Clubie. Wcześniej Stein był znakomity, i ta trójka młodych, co mieli zadania konkursowe.Naszych nie oglądam od jakiegoś czasu, albo na chama sponsorowane, albo nadto udziwnione, albo powtórki. Dykielowa w ostatnim programie powiedziała, że wali kupę na talerz. Chodziło o buraczki, co prawda, ale wiedział ten, co oglądał całośc, bo w cytacie pani D. nie sprecyzowała, co wali mianowicie. Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: Ulubione programy kulinarne? 04.05.06, 08:06 Wlasnie - ta trojka mlodych ludzi z BBC Prime, ktorzy mieli do zrobienia rozne rzeczy, a potem ktos to jadl i ocenial! Widzialam ten program raz i bardzo mi sie podobal - jak to sie nazywalo? Odpowiedz Link Zgłoś
sinistra80 "To" się nazywa The Best 04.05.06, 09:59 www.bbc.co.uk/food/tv_and_radio/thebest_index.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: Ulubione programy kulinarne? 04.05.06, 08:05 Nigella puszczaja na TVN style. Mozesz tez ja wrzucic do przegladarki, to sie wiecej dowiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: Ulubione programy kulinarne? 11.05.06, 13:17 jaki warszawski,toz to okrasa u mnie na wsi mieszka;> a jesli chodzi o lubienie badz nie,to ja maklowicza wielbie za jego opowiesci, na clubie tez leci cos co mi sie podoba, tego pana w ready steady cook widzialam, sobota w kuchni czy cos takigeo. poza tym lubie tez na clubie restaurant makeover, przepisy to tam nie bardzo,ale roznych ciekawych sposobow podawania mozna sie nauczyc;) dyklowej i tego nieszczesnego starszego pana z domowej kawiarenki nie trawie zupelnie. jeszcze jak kurt scheller mial swoj program to tez byl koszmarny:/ a tak w ramach tych sponsorow,to mnie zastanawia bardzo,czy jak pascal dodaje te wszystkie kostki do jedzenia to czy on to naprawde robi czy to fotomontaz;> bo nie wyobrazam sobie jak mozna ludziom podac cokolwiek z tymi mini kosteczkami ochydnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
heidiklum Re: Ulubione programy kulinarne? 04.05.06, 08:32 Jamie Oliver - i w sumie to tylko on! Ogladam na niemieckim rtl 2 - niestety z dubbingiem. Alfred Biolek i jego goscie - na WDR. Maklowicz: jest fajny, ale draznia mnie troche te sekundowe przerwy po kazdym wyrazie, jakby sie zawieszal:) Ale normalne podejscie do kuchni(patrz: paluchy i brak nadecia) - super! Nigela: przesada, to te wiszace nad potrawami wlosy. Zerkam i przelaczam za chwile - troche to obrzydliwe... Okrasa: przyciezki, choc ma byc przyluzny. Nic ciekawego. ale za to Pascal: gotuje moim zdaniem ciekawiej, ale pojac nie moge, skad sie wziela jego popularnosc. No i nie patrzy w obiektyw kamery - wiem, ze taka konwencja, ale troche dziwnie sie to oglada. O jego frankopolszczyznie nie wspominam... Odpowiedz Link Zgłoś
muscovado Re: Ulubione programy kulinarne? 04.05.06, 08:54 U Pascala drażni mnie to, że się tak asekuruje. "bazylię umytą wcześniej...", "natkę myjemy pod wodą". Nie wiem, być moze ktoś się o to wcześniej czepiał, ale bez przesady! Teraz jest sztucznie. Ale lubię go ogladać, nauczyłam się od niego rolowac cytrynę przed wyciśnięciem... Włosy Nigelli, tak samo jak pazurki Puszystych Dam w ogóle mi nie przeszkadzaja. Sama tak nie gotuję, ale wiem, ze w niektórych domach gorsze obrzydliwości maja miejsce podczas gotowania, brrr.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokrotka Re: Ulubione programy kulinarne? IP: 213.134.168.* 04.05.06, 09:05 A ja lubie Pacala - za naturalnosc i wdziek, a przede wszystkim za tego kochanego Kluska :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szadoka Re: Ulubione programy kulinarne? IP: 212.160.172.* 04.05.06, 10:10 eee Klusek wyglada jak nietoperz.. A ja zdecydowanie Maklowicz, i Okrasa jak trafie przypadkiem ( faktycznie bez gosci pewnie tez by sobie poradzil :)) Pani Dykiel zdecydowanie nie, sztuczna strasznie. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Ulubione programy kulinarne? 04.05.06, 10:48 Ja tez niestety Nigelle znam z netu: tvnstyle.pl/1302079,1,0,13850,programy.html www.nigella.com/ Teraz poluje na program hiszpanski, ale ciagle o nim zapominam: zobacze dzis wieczorem. Mam nadzieje... Jutro dam znac co i jak. Odpowiedz Link Zgłoś
21andzia Re: Ulubione programy kulinarne? 04.05.06, 13:02 Uwielbiałam puszyste damy, lubię Nigelę, kocham Makłowicza i Okrasę. Denerwuje mnie Pascal Odpowiedz Link Zgłoś
slowaczka Re: Ulubione programy kulinarne? 04.05.06, 13:17 Z polskich to uwielbiam Makłowicza. Ostatnio oglądałam na PULSie Kurta Schellera, ale niezachwycił mnie secjalne. Lubię Nigelle za super pomysły z wykorzystaniem wszystkiego w kuchni. Jamie Oliver i Tim Maelzer są mojimi faworitami. Jeden jest nadawany w RTL2,i drugi na VOXie, i w bazie danych są i przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich11 zdecydowanie Tim Malzer, VOX, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 04.05.06, 13:31 "Schmeckt nicht, gibt's nicht" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Ulubione programy kulinarne? IP: 83.238.166.* 04.05.06, 13:54 Z braku czasu żadnego programu nie oglądam regularnie i od początku do końca. Z drugiej strony od lat poluję w różnych tv na kulinarne programy i lubię sobie choć na parę wolnych minut "wskoczyć" i pooglądać. Makłowicz podoba mi się, bo ma swój indywidualny styl i realizuje sympatyczny pomysł na program. Po dwóch (chyba) latach widać, że Pascal właściwie walczy z polskimi przyzwyczajeniami kulinarnymi i u tych co lubią "tylko jak u mamy" - nie ma szans. Czyli u mnie szanse ma:), po przymknięciu oka na sposorów:) Dla niemieckojęzycznych świetny jest ok. 30-letni Tim Maeltzer tv VOX - codziennie 18.30. Mówi w tempie kałasznikowa:). Jakimś cudem łączy szybkie działanie z szybkim mówieniem. Jest zaprzyjaźniony z Jimmy Oliverem. Ma podobny styl działania. Po prawie dwóch latach brawurowej pracy dostał coś jakby niemiecką telekamerę. Tytan pracy. Świetny jest też już 70-letni dziennikarz Alfred Biolek, z którym zawalczył Tim o prymat w niemieckich kuchniach. Program Alfredissimo jest wzorem prowadzenia przemiłej rozmowy z gościem, przy okazji. Nigella początkowo przeze mnie jakby nieco zlekceważona, przez tą bardzo malarską i niemal poetycką konwencję, zaczęła mnie w końcu przekonywać, bo stwierdziłam, że można u niej podpatrzeć sporo bardzo przytomnych metod skracających pobyt w kuchni:))) A że przy tym czasem tłucze się w nocy po pustym domu - taka uroda pomysłu realizatorów na jej program. Odpowiedz Link Zgłoś
tenebre Re: Ulubione programy kulinarne? 04.05.06, 14:38 Uwielbiam Makłowicza za anegdoty i szacunek dla tradycji, oraz Puszyste Damy za całokształt. Nigellę znam słabo, bo rzadko mi się udaje trafić na jej program :) Kuchnię Pascala jak dla mnie dyskwalifikuje dodawanie do potraw chemicznych substytów Knorra. Nie przepadam też za gotowaniem w stylu fusion. Wolę potrawy regionalne, z oryginalnych składników, które mają własną "duszę". Nie podoba mi się też zbytnio jego sposób serwowania - megatalerz i minikupka przestylizowanego w swej dekoracji jedzenia. Okrasa ma niestety paskudne dłonie z obgryzionymi pazurami i żałobą, co podczas zbliżeń kamery skutecznie odrzuca mnie sprzed ekranu. Odpowiedz Link Zgłoś
milady66 Re: Ulubione programy kulinarne? 04.05.06, 16:48 ja lubie Pascala,Makłowicza i Nigelle,ale nie przeszkadza mi pani Dykiel,natomiast nie rozumiem zachwytu nad Kurtem Schellerem,uważam że jest przereklamowany,a co do pazurów Okrasy to nic nie zauważyłam.a propos czy pamiętacie jeszcze Kuronia i jego gotowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
tenebre Re: Ulubione programy kulinarne? 04.05.06, 17:30 Pazury Okrasy niestety nie były jednorazową wpadką. Oglądałam go w różnych programach wielokrotnie i zawsze były niedomyte i poobgryzane. Fuj! Kuronia pamiętam - fajny gość i wierzę, że smakowo daje radę:) Tylko ta formuła programu trochę sztuczna była - pewnie zakupiony format :) Odpowiedz Link Zgłoś
yatsec Kuroń fajny? 05.05.06, 11:01 Sorry ale dla mnie był to najbardziej obrzydliwy program. Kupa, dosłownie, żarcia na środku stołu i każdy sobie z tej kupy nakładał. Pomieszane nieładne i obrzydliwe. Makłowicz podobnie kiedyś podawał ale bardzo sie zmienił i teraz ładnie dekoruje, a to też część składowa potrawy. U Kuronia raz zobaczyłem pomidorową z parówkami i mi sie niedobrze zrobiło. To nie kuchnia tylko garkuchnia ze stołówki jaką pamiętam jeszcze ze szkoły podstawowej a o której chciałbym jak najszybciej zapomnieć... Odpowiedz Link Zgłoś
vrx1 Re: Ulubione programy kulinarne? 05.05.06, 10:46 1)Makłowicz - mistrz - za łamanie zasad i odkrywanie dawno zapomnianych kuchni, lubie go za to ze nie jest modny, ze nie biegnie z wywieszonym jęzorem za oklepaną kuchnią francuską czy też włoską, za specyficzne poczucie humoru, za ciekawe powiązania geograficzno-historyczne z gastronomią, za to że jest oryginalny. 2)Pascal ciekawie gotuje ale bardzo duży minus za kostki knorra które wrzuca do kazdej potrawy. Nienawidze gotowych produktów-wywar można samemu zrobić a przyprawy zakupić każdą oddzielnie a nie wrzucasz kostkę, która zastepuje sól,pieprz,paprykę i wszelakie przyprawy. 3)Kuroń Maciej-swego czasu bardzo apetycznie gotował. Facet wiedział co robi- szczególnie u niego dominowały potrawy mięsne. Ciekawie mówił. Jak dla mnie mistrz. 4) Okrasa - jakoś mało przekonywujący jest ten młodzieniaszek,mało wyrazista postać, nie ciekawie prowadzi swój program, mimo ze jest dobrym kucharzem (ale nie zachwycajacym) 5)Kurt Scheller - porażka...może i umie gotować ale zaciekawic to on nie potrafi,małomówny facet a jak sie odezwie to faktycznie odnosi się wrażenie że dobrze jednak że mało mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Ulubione programy kulinarne? IP: 83.238.166.* 05.05.06, 12:12 Przed laty programy Kuronia prezentowały głównie kuchnię polską. Tak to pamietam. To był jednocześnie niemal początek programów kulinarnych w polskiej tv. Mnie się podobał. Jego książka, czy też wielka księga - opracowanie pt. "Kuchnia Polska" potwierdza atrakcyjność polskiej tradycyjnej kuchni. I nie musi się kojarzyć ze stołówkowym jedzeniem, które było zaprzeczeniem przede wszystkim dobrego smaku. Wbrew pozorom bardzo trudno zrobić dobrą polską zupę, czy zrazy, a polska codzienność sprawiła, że nie każdy zdołał się nauczyć tego w domu. Kuroń tą lukę nadrabiał i dziś swoją "Kuchnią Polską" nadrabia. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Ulubione programy kulinarne? 08.05.06, 12:46 Miałam wątpliwą przyjemność oglądania programu z Bożena Dykiel. Gościem był Pan B. Kaczyński. Koszmarrr, urok potrawy zabity został przez nahalne i wg mnie mało eleganckie zachwalanie blenderów i innych "cudów" techniki, które można kupić dzwoniąc, esemesując itp... Bardzo mnie raziło to. Już chyba pascal Brodnicki promuje Konorra bardziej "gładko" i sympatyczniej... Odpowiedz Link Zgłoś
ag.gu Re: Ulubione programy kulinarne? 08.05.06, 12:58 Lubię Makłowicza bardziej za elokwencję niż za styl gotowania.Ogladam Okrasę,choć jego przepisy są jak dla mnie w większości trochę "przekombinowane".Najbardziej odpowiada mi Pascal,jeżeli pominiemy wstawki z Knorrem.Poza tym b. lubię Nigellę,a wczoraj po raz pierwszy obejrzałam program Tessy Capponi-Borawskiej na TVN Style i też chyba będę go oglądać,bo odkąd przeczytałam jej książki b. ją polubiłam. Dykiel nie oglądam,bo mnie strasznie wkurza tą swoją wszystkowiedzącą manierą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kala Re: Ulubione programy kulinarne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 00:58 Z wymienionych programow widzialam tylko Maklowicza, Pascala i Nigelle. Maklowicza ogladam po prostu z przyjemnoscia, Pascala bez emocji (aczkolwiek ma fajna stronke w necie), a u Nigelli jedyne, co mi sie podobalo, to zupa, która zreszta natychmiast zrobilam. Niezla wyszla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akinka Re: Ulubione programy kulinarne? IP: 86.67.66.* 09.05.06, 03:47 Makłowicz 100 razy tak!!! Za bezpretensjonalność, humor, pokazanie jedzenia w jego naturalnym otoczeniu ;) Pascal - ot, dość oryginalna książka kucharska, nic szczególnego (zwłaszcza, że znam oryginał). Kuroń - tylko na niego patrząc mam ochotę biec w kierunku przeciwnym do stołu, tzn. do toalety... Obleśny jest... Nigelli widziałam jeden program, więc się nie wypowiem (choć ciekawe było). Odpowiedz Link Zgłoś