Gość: Maruda IP: *.nyc.rr.com 28.01.03, 23:09 Na lekkim, kruchym francuskim ciescie z delikatnym budyniowym (???) i wcale nietlustym kremem... mmmm... poezja..... Czy ktos z Was moze wie jak takie cudo przyrzadzic????? :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: meg Re: Napoleonka IP: *.chello.fr 31.01.03, 12:26 podaje Ci przepis mojej mamy: 1 ciasto: 1 szklanka maki 1 jajko 2 lyzki smietany zagniesc; 2 ciasto: 1 szklanka maki 1/2kostki masla usiekac; 1-sze ciasto rozwalkowac cienko, wsypac 2-gie ciasto i rozlozyc rownomiernie na 1 -szym rozwalkowanym; zawinac jak rolade, rolade zawinac w 'slimaka' i przekroic na dwie czesci; rozwalkowac kazda i piec ok.30 min. Krem (moj prepis:o)): 50g maki 50g cukru 1 jajko cukier wanilliowy szczypta soli, make, cukier i jajko wymieszac; mleko ugotowac; gdy mleko ugotowane dolac do maki, cukru i jajka, dobrze wymieszac; wlac cala ta mase do garnka po mleku i gotowac az do zgestnienia , ciagle mieszajac. ostudzony krem wlozyc na ciasto, przykryc drugim, opruszyc cukrem pudrem. smacznego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda Re: Napoleonka IP: *.nyc.rr.com 31.01.03, 22:10 Wieeelkie dzieki!!! A mozesz mi jeszcze powiedziec jedna rzecz ? 50 dag to ok 2 szklanki??? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Napoleonka IP: *.chello.fr 01.02.03, 14:24 Gość portalu: Maruda napisał(a): > Wieeelkie dzieki!!! > A mozesz mi jeszcze powiedziec jedna rzecz ? > 50 dag to ok 2 szklanki??? > :-) Nie mam pojecia ile to jest dokladnie, ale kiedys tu czytalam ze jedna szklanka to ok.200g maki; do tego kremu ja uzywam ok. 3-ech duzych lyzek maki i tyle samo cukru; jesli Ci sie wydaje bedzie go za malo to pomnoz proporcie:-) mnie go wystarcza na jedna napoleonke:) Pozd. Odpowiedz Link Zgłoś
tamatka Re: Napoleonka 05.02.03, 21:14 twje ciasto to nie jest prawdziwa napoleonka,ty robisz ja na kruchym ciescie,a tymczasem to ciasto powinno byc gotowane w garnku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Napoleonka IP: *.chello.fr 05.02.03, 21:22 jedyne ciasto gotowane w garnku, ktore znam to ciasto na ptysie :) ten przepis na napoleonke podala mi moja mama, zrobilam go juz kilka razy, i jak dla mnie to jest napoleonka, taka , ktora pamietam z dziecinstwa :o) ale moze sie myle:) podaj prosze ten przepis, o ktorym mowisz; Pozd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolewora Re: Napoleonka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.02.03, 08:00 Napoleonke robi się na cieście francuskim takim jak podała meg, ciasto gotowane w garnku to ciasto parzone do ptysi na przykład Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaja Re: Napoleonka - do meg IP: *.ipt.aol.com 17.05.03, 11:09 Chcialam zrobic napoleonke z przeisu meg a nie wiem ile mleka do kremu potrzeba. Moze ktos z Was zrobil to ciasti, a moze meg jeszcze tu bywa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MEG Re: Napoleonka - do meg IP: *.chello.fr 18.05.03, 15:59 Jeszcze tu czasem bywam :-)) mleka potrzeba Ci 1/4 litra ja dzisiaj zrobilam tarte z truskawkami z tym samym kremem i dodalam do niego, jak juz byl gotowy i zimny 2 duze lyzki gestej smietany, i wydaje mi sie ze byl jeszcze lepszy =:-) aha! tego kremu z 1/4 l mleka jest nie duzo, jesli lubisz napoleonke z duza iloscia kremu to pomnoz wszystkie skladniki :-) zycze udanych wypiekow :) Pozd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaja Re: Napoleonka - do meg IP: *.ipt.aol.com 18.05.03, 18:26 o wielkie dzieki zes sie pojawila:))))))))))))))) Ja sobie narobilam wielka chec na ta napoleonke ale az mnie zmrozilo jak zobaczylam, ze nie wiem ile mleka dac! Ale jeszcze mam jedno pytanie. Czy maka to ma byc zwykla czy ziemniaczana. I juz dam Ci spokoj :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Napoleonka - do meg IP: *.chello.fr 19.05.03, 11:11 wiem to moja wina, nawet nie zauwazylam ze podalam ilosci mleka, ale ze mnie gapa ;( co do maki to taka normalna do ciast Mam nadzieje ze juz niczego nie zapomnialam :)))))) Pozd. serdecznie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
drozdika Re: Napoleonka 02.02.03, 19:06 Podaję Ci trochę inny przepis na napoleonkę, ale równie dobry składniki na kwadratową nie za dużą blaszkę musisz tylko uważać bo mi ciasto wychodzi zawsze zbyt łamliwe i wolę z tą masą robić karpatkę, ale do rzeczy: 2 szklanki mąki kostka margaryny szczypta soli Usiekać nożem - nie gnieść rękami gdy ciasto jest lepiące dodać 1/2 szklanki gęstejśmietany Upiec dwa placki w piekarniku nagrzanym do 250`C, gdy się przyrumieni zmniejszyć gaz. Masa: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2 kostki margaryny odlać 1/2 szklanki mleka resztę zagotować w odlanym mleku rozmieszać: 1 jajko 2 żółtka 7 łyżek mąki pszennej tą masę wylać na gotujące się mleko-zagotować Jeszcze ciepłą masę wylać na placek przykryć drugim. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Napoleonka IP: *.e-cho.pl 18.05.03, 19:06 Podstawą napoleokni jest ciasto francuskie pracochłonne w wykonaniu. Proponuję nie mniej listkujące i kruche ciasto udające francuskie. NAPOLEONKAI 3 szklanki mąki,kostka masła,3/4 szklanki śmietany (gęstej),żółtko, łyżka smalcu. Krem:1/2 l mleka,1/2 kostki masła,po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej,2 jajka,1/2 szklanki cukru,2 opakowania cukru waniliowego. Mąkę posiekać z masłem i smalcem. Dodać śmietanę i żółtka, lekko zlepić rękoma. Podzielić ciasto na 4 kawałki, każdy cienko rozwałkować i osobno piec. Sypkie składniki kremu rozetrzeć dokładnie z rozbełtanymi jajkami i rozprowadzić połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, dodać roztarte składniki i ugotować budyń. Jeszcze gorący połączyć z masłem i utrzeć dobrze. Ostudzone placki przełożyć ciepłą masą. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i pokroic w kwadraty. NAPOLEONKAII 30 dag mąki,20 dag margaryny, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 10 dag masła. Krem: po 3/4 szklanki mlaka i cukru,3 jajka, 30 dag masła, cukier waniliowy. z margaryny, mąki i śmietany zagnieść ciasto, uformować prostokąt i posmarować masłem. Następnie złożyć w kopertę i kilka razy wałkować. Odstawić w chlodne miejsce. Następnego dnia uformować z ciasta kilka cienkich placków ( zależy od wielkości blachy)i piec je każdy osobno nie dłuzej niż 10 minut. Zagotować mleko. W drugim naczyniu ubić jajka z cukrem i wanilią i nieprzerywają ubijania wlać gorące mleko. Ubijać az masa zgęstnieje. Utrzec masło i stopniowo dodawać ostudzony budyń. Przekładać kremem placki. Wierzch posypać cukrem pudrem. Odpowiedz Link Zgłoś