Dodaj do ulubionych

Misiankowy tort bezowy mocca

IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.06, 21:00
Hej, czy ma ktos z Was przepis na misiankowy tort bezowy z kremem mocca? Byl w
jakims zamierzchlym numerze Kuchni, ktory gdzies schowalam i znalezc nie moge.
Pomooocy.
Obserwuj wątek
    • brynia2 Re: Misiankowy tort bezowy mocca 24.07.06, 23:03
      Taki przepis w necie znalazłam. Może o to chodzi?
      www.wizaz.pl/porady/censura.php?cmd=details&itemid=30
      • Gość: berenia Re: Misiankowy tort bezowy mocca IP: *.adsl.inetia.pl 25.07.06, 00:16
        Dzieki, ale to niestety nie to. Pamietam ubijanie na parze, ale nie bylo tam na
        pewno budyniu.
        • linn_linn Re: Misiankowy tort bezowy mocca 25.07.06, 09:10
          A ten?
          kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=6614
          • Gość: berenia Re: Misiankowy tort bezowy mocca IP: *.adsl.inetia.pl 25.07.06, 10:00
            Juz blizej, ale nie ma nic o ubijaniu na parze, wiec raczej nie to. Dzieki Linn
            za pomoc.
            • Gość: bfinger Re: Misiankowy tort bezowy mocca IP: 217.11.130.* 25.07.06, 13:01
              Kuchnia, wrzesień 2001
              s.46
              Beza:
              8 białek, 15 łyżek cukru,do przybrania tortu: 1 szkl. bitej śmietany
              Krem maślany:
              3 jajka, 3 szkl. cukru, 30 dag masła, 6 czubatych łyżek kawy Nesca, 50 g
              spirytusu

Krem:
              jajka ubijać na parze z cukrem aż masa zgęstnieje. Naczynie zdjąć z ognia i
              nadal ubijając ostudzić masę. Następnie zmiksować z miękkimmasłem, dodać kawe
              rozpuszczoną w odrobinie wrzątku oraz spirytus i delikatnie wymieszać
              Beza:
              białak z cukremubić na sztyną pianę, przełożyć do 2 jednakowych tortownic i
              suszyć 1godz 30 min w piekarniku nagrzanym do temp. 90 stopni. Krażki przełożyć
              kremem. Na wierzch tortu wyłożyć bitą śmietanę
              • Gość: berenia Re: Misiankowy tort bezowy mocca IP: *.adsl.inetia.pl 25.07.06, 18:52
                Wielkie, wielkie dzieki! Tego wlasnie szukalam! Pozdrowka.
                • Gość: berenia Re: Misiankowy tort bezowy mocca IP: *.adsl.inetia.pl 25.07.06, 18:53
                  Tylko czy tam na pewno jest 3 szklanki cukru? Cos duzo.
                  • mysiulek08 Re: Misiankowy tort bezowy mocca 25.07.06, 21:15
                    Typowy tort bezowy z kremem kawowym jaki robie zawsze na urodziny :)
                    Trzy szlanki cukru to stanowczo za duzo! szklanka starta w zupelnosci. Ja nie
                    daje neski tylko zaparzone odrobina goracej wody trzy lyzeczki kawy zmielonej,
                    tak wyszla gesta "packa", krem jest o niebo lepszy, no i sporo alkoholu
                  • bfinger Sprawdziłam 25.07.06, 22:23
                    Tak,są 3 szklanki. Mogę wysłać Ci skan mailem ;)
                    niestety, ja się na tym nie znam - tylko przepisałam....
                    • Gość: berenia Re: Sprawdziłam IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.06, 09:35
                      Dzieki wielkie, bfinger, chcialam sie upewnic. zrobie chyba z mniejszej ilosci
                      cukru, bo te trzy szklanki troche mnie przerazaja.
                      • Gość: bfinger Berenio IP: 217.11.130.* 26.07.06, 11:02
                        daj znać,jaki rezultat
                        A będziesz je przekładać masą dzień wcześniej? Bo nie wiem, czy nie przełożyć
                        właśnie wcześniej, a potem przed samym podaniem ozdobić śmietaną
                        • Gość: berenia Re: Berenio IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.06, 14:49
                          Wiesz co, ja chcialam poznac tylko technologie wykonania tego kremu, sama
                          planuje zrobic na jego podstawie krem pomaranczowy (jadam beze z takim kremem
                          regularnie w fantastycznej restauracji Spizarnia Madame na warszawskich
                          Kabatach). Do maslano-jajecznej bazy planuje dodac sok i skorke z pomaranczy.
                          Dam znac jak wyszlo. Aha, wydaje mi sie, ze lepiej krem zrobic dzien wczesniej,
                          ale przelozyc tuz przed jedzeniem, w przeciwnym wypadku beza nasiaknie i sie
                          rozciapie. Pozdrowka.
                          • Gość: bfinger Re: Berenio IP: 217.11.130.* 26.07.06, 17:18
                            no to będę tym bardziej czekać z niecierpliwością;)
                            Powodzenia!
                          • mysiulek08 Re: Berenio 26.07.06, 23:48
                            W przypadku kremu maslanego wrecz trzeba przelozyc blaty bezowe kilka godzin
                            przed jedzeniem by wszystko sie "przegryzlo". W przypadku bitej smietany tak, w
                            dniu pozerania :) Inaczej beza rozmieknie, nasiaknie i nie bedzie smaczna.
                            Ten krem jest podstawa do wszelkich mas :) Pomaranczowa tez wyjdzie. Swietna
                            jest czekoladowa.
                            • linn_linn Re: Berenio 27.07.06, 09:25
                              Nie wiem skad ta popularnosc kremow maslanych w Polsce... Delikatniejszy jest
                              ten, ktory robia Francuzi i Wlosi, powszechny w ich cukiernictwie.
                              • Gość: bfinger Linn IP: 217.11.130.* 27.07.06, 11:08
                                a co to za kremy?
                                • linn_linn Re: crema pasticcera 27.07.06, 12:52
                                  Po francusku podobnie.
                                  www.nennaki.it/html/crema_pasticcera.html
                                  Mleko, cukier, wanilia, maka, zoltka i maslo / 20 g /.
                                  • Gość: berenia Re: crema pasticcera IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.06, 22:04
                                    Mysiulku, a moge prosic o Twoj przepis na krem maslany? Wielkie dzieki.
                                    • mysiulek08 Re: crema pasticcera 28.07.06, 05:37
                                      To nic innego jak ten podany w przepisie o ktory prosilas. Najczesciej robie z
                                      inneych proporcji tzn 2 jajka, niepelna szklanka cukru, kostka masla
                                      (niesolonego) dodatki i musowo alkohol.
                                      Jajak ubujasz z cukrem az masa zbieleje, potem ubijasz dalej na parze az
                                      zgestnieje. Podczas stygniecia masy tez trzeba ubujac bu zrobila sie skorupka.
                                      Maslo ucierasz w misce, dodajesz po trochu masy jajecznej. Po otrzymaniu
                                      konsystencji kremu dodajesz dodatki :kawe, rozpuszczona czekolade, sok i skorke
                                      pomaranczowa, kajmak, orzechy, migdaly itp. Mozesz poprzestac na aromatach :)
                                      Alkohol to moze byc koniak, wodka, amaretto, kirsch, whisky (zalezy jakie poszly
                                      dodatki). Przekladasz krazki bezowe, albo biszkoptowe, albo kruche.
                                      Krem w ten sposob robila moja babcia, a pierwszy popelnilam na swe 10 urodziny
                                      :)
                                  • mysiulek08 Re: crema pasticcera 28.07.06, 05:29
                                    Linn, krem budyniowy nie do kazdego rodzaju ciasta pasuje, czasami musi byc
                                    maslany.
                                    • linn_linn Re: crema pasticcera 28.07.06, 09:33
                                      Ja nie nazwalabym go budyniowym, to po pierwsze. Po drugie, nie twierdze, ze
                                      nadaje sie do wszystkiego. A po trzecie, moim zdaniem krem na bazie masla sa
                                      niejadalne. Ciezkie, zwykle zbyt slodkie, mdlace...
                                      • aniko16 Re: crema pasticcera 28.07.06, 11:09
                                        Kremy na bazie masła są klasyczne i najszlachetniejsze. Wcale nie muszą i nawet
                                        nie powinny być mdłe. To o czym piszesz to tzw. masy a nie kremy. A jeżeli nie
                                        wiesz jak powinien smakować dobry maślany krem to wybierz się choćby do
                                        restauracji Dom Polski przy Francuskiej w W-wie. Zabierz też Włochów. Ja
                                        ostatno byłam tam z Francuzami i byli zachwyceni właśnie kremami.
                                        • linn_linn Re: crema pasticcera 28.07.06, 11:21
                                          Moge nie lubic?
                                          • Gość: berenia Re: crema pasticcera IP: *.adsl.inetia.pl 28.07.06, 12:56
                                            serdeczne dzieki! aniko, myslisz, ze ten krem do bezow w Restaracji Polskiej tez
                                            jest maslany? Chodzi mi zwlaszcza o daktylowy, moj facet za nim szaleje.
                                            • aniko16 Re: crema pasticcera 28.07.06, 16:41
                                              Myślę, że na pewno maślany! Ja też przepadam za daktylowym!
                  • kubissimo Re: Misiankowy tort bezowy mocca 28.07.06, 16:46
                    jezeli nazwa "misiankowy" nawiazuje do cukierni Misianka w Parku Skaryszewskim
                    (Warszawa), to pewnie 3 szklanki cukru
                    raz w zyciu skusilem sie u nich na tort i to bylo 200% cukru w cukrze :/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka