Gość: berenia IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.06, 21:00 Hej, czy ma ktos z Was przepis na misiankowy tort bezowy z kremem mocca? Byl w jakims zamierzchlym numerze Kuchni, ktory gdzies schowalam i znalezc nie moge. Pomooocy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brynia2 Re: Misiankowy tort bezowy mocca 24.07.06, 23:03 Taki przepis w necie znalazłam. Może o to chodzi? www.wizaz.pl/porady/censura.php?cmd=details&itemid=30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berenia Re: Misiankowy tort bezowy mocca IP: *.adsl.inetia.pl 25.07.06, 00:16 Dzieki, ale to niestety nie to. Pamietam ubijanie na parze, ale nie bylo tam na pewno budyniu. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Misiankowy tort bezowy mocca 25.07.06, 09:10 A ten? kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=6614 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berenia Re: Misiankowy tort bezowy mocca IP: *.adsl.inetia.pl 25.07.06, 10:00 Juz blizej, ale nie ma nic o ubijaniu na parze, wiec raczej nie to. Dzieki Linn za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bfinger Re: Misiankowy tort bezowy mocca IP: 217.11.130.* 25.07.06, 13:01 Kuchnia, wrzesień 2001 s.46 Beza: 8 białek, 15 łyżek cukru,do przybrania tortu: 1 szkl. bitej śmietany Krem maślany: 3 jajka, 3 szkl. cukru, 30 dag masła, 6 czubatych łyżek kawy Nesca, 50 g spirytusu Krem: jajka ubijać na parze z cukrem aż masa zgęstnieje. Naczynie zdjąć z ognia i nadal ubijając ostudzić masę. Następnie zmiksować z miękkimmasłem, dodać kawe rozpuszczoną w odrobinie wrzątku oraz spirytus i delikatnie wymieszać Beza: białak z cukremubić na sztyną pianę, przełożyć do 2 jednakowych tortownic i suszyć 1godz 30 min w piekarniku nagrzanym do temp. 90 stopni. Krażki przełożyć kremem. Na wierzch tortu wyłożyć bitą śmietanę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berenia Re: Misiankowy tort bezowy mocca IP: *.adsl.inetia.pl 25.07.06, 18:52 Wielkie, wielkie dzieki! Tego wlasnie szukalam! Pozdrowka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berenia Re: Misiankowy tort bezowy mocca IP: *.adsl.inetia.pl 25.07.06, 18:53 Tylko czy tam na pewno jest 3 szklanki cukru? Cos duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Misiankowy tort bezowy mocca 25.07.06, 21:15 Typowy tort bezowy z kremem kawowym jaki robie zawsze na urodziny :) Trzy szlanki cukru to stanowczo za duzo! szklanka starta w zupelnosci. Ja nie daje neski tylko zaparzone odrobina goracej wody trzy lyzeczki kawy zmielonej, tak wyszla gesta "packa", krem jest o niebo lepszy, no i sporo alkoholu Odpowiedz Link Zgłoś
bfinger Sprawdziłam 25.07.06, 22:23 Tak,są 3 szklanki. Mogę wysłać Ci skan mailem ;) niestety, ja się na tym nie znam - tylko przepisałam.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berenia Re: Sprawdziłam IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.06, 09:35 Dzieki wielkie, bfinger, chcialam sie upewnic. zrobie chyba z mniejszej ilosci cukru, bo te trzy szklanki troche mnie przerazaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bfinger Berenio IP: 217.11.130.* 26.07.06, 11:02 daj znać,jaki rezultat A będziesz je przekładać masą dzień wcześniej? Bo nie wiem, czy nie przełożyć właśnie wcześniej, a potem przed samym podaniem ozdobić śmietaną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berenia Re: Berenio IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.06, 14:49 Wiesz co, ja chcialam poznac tylko technologie wykonania tego kremu, sama planuje zrobic na jego podstawie krem pomaranczowy (jadam beze z takim kremem regularnie w fantastycznej restauracji Spizarnia Madame na warszawskich Kabatach). Do maslano-jajecznej bazy planuje dodac sok i skorke z pomaranczy. Dam znac jak wyszlo. Aha, wydaje mi sie, ze lepiej krem zrobic dzien wczesniej, ale przelozyc tuz przed jedzeniem, w przeciwnym wypadku beza nasiaknie i sie rozciapie. Pozdrowka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bfinger Re: Berenio IP: 217.11.130.* 26.07.06, 17:18 no to będę tym bardziej czekać z niecierpliwością;) Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Berenio 26.07.06, 23:48 W przypadku kremu maslanego wrecz trzeba przelozyc blaty bezowe kilka godzin przed jedzeniem by wszystko sie "przegryzlo". W przypadku bitej smietany tak, w dniu pozerania :) Inaczej beza rozmieknie, nasiaknie i nie bedzie smaczna. Ten krem jest podstawa do wszelkich mas :) Pomaranczowa tez wyjdzie. Swietna jest czekoladowa. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Berenio 27.07.06, 09:25 Nie wiem skad ta popularnosc kremow maslanych w Polsce... Delikatniejszy jest ten, ktory robia Francuzi i Wlosi, powszechny w ich cukiernictwie. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: crema pasticcera 27.07.06, 12:52 Po francusku podobnie. www.nennaki.it/html/crema_pasticcera.html Mleko, cukier, wanilia, maka, zoltka i maslo / 20 g /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berenia Re: crema pasticcera IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.06, 22:04 Mysiulku, a moge prosic o Twoj przepis na krem maslany? Wielkie dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: crema pasticcera 28.07.06, 05:37 To nic innego jak ten podany w przepisie o ktory prosilas. Najczesciej robie z inneych proporcji tzn 2 jajka, niepelna szklanka cukru, kostka masla (niesolonego) dodatki i musowo alkohol. Jajak ubujasz z cukrem az masa zbieleje, potem ubijasz dalej na parze az zgestnieje. Podczas stygniecia masy tez trzeba ubujac bu zrobila sie skorupka. Maslo ucierasz w misce, dodajesz po trochu masy jajecznej. Po otrzymaniu konsystencji kremu dodajesz dodatki :kawe, rozpuszczona czekolade, sok i skorke pomaranczowa, kajmak, orzechy, migdaly itp. Mozesz poprzestac na aromatach :) Alkohol to moze byc koniak, wodka, amaretto, kirsch, whisky (zalezy jakie poszly dodatki). Przekladasz krazki bezowe, albo biszkoptowe, albo kruche. Krem w ten sposob robila moja babcia, a pierwszy popelnilam na swe 10 urodziny :) Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: crema pasticcera 28.07.06, 05:29 Linn, krem budyniowy nie do kazdego rodzaju ciasta pasuje, czasami musi byc maslany. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: crema pasticcera 28.07.06, 09:33 Ja nie nazwalabym go budyniowym, to po pierwsze. Po drugie, nie twierdze, ze nadaje sie do wszystkiego. A po trzecie, moim zdaniem krem na bazie masla sa niejadalne. Ciezkie, zwykle zbyt slodkie, mdlace... Odpowiedz Link Zgłoś
aniko16 Re: crema pasticcera 28.07.06, 11:09 Kremy na bazie masła są klasyczne i najszlachetniejsze. Wcale nie muszą i nawet nie powinny być mdłe. To o czym piszesz to tzw. masy a nie kremy. A jeżeli nie wiesz jak powinien smakować dobry maślany krem to wybierz się choćby do restauracji Dom Polski przy Francuskiej w W-wie. Zabierz też Włochów. Ja ostatno byłam tam z Francuzami i byli zachwyceni właśnie kremami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berenia Re: crema pasticcera IP: *.adsl.inetia.pl 28.07.06, 12:56 serdeczne dzieki! aniko, myslisz, ze ten krem do bezow w Restaracji Polskiej tez jest maslany? Chodzi mi zwlaszcza o daktylowy, moj facet za nim szaleje. Odpowiedz Link Zgłoś
aniko16 Re: crema pasticcera 28.07.06, 16:41 Myślę, że na pewno maślany! Ja też przepadam za daktylowym! Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Misiankowy tort bezowy mocca 28.07.06, 16:46 jezeli nazwa "misiankowy" nawiazuje do cukierni Misianka w Parku Skaryszewskim (Warszawa), to pewnie 3 szklanki cukru raz w zyciu skusilem sie u nich na tort i to bylo 200% cukru w cukrze :/ Odpowiedz Link Zgłoś