Dodaj do ulubionych

zupa pomidorowa

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 10:13
prosze o porade w sprawie zupy pomidorowej, bo przezywam koszmary. Niby jest
to tradycyjna zupa polska, a ja nie potrafie jej ugotowac.. zawsze wychodzi
niedobra.. albo za kwasna albo za mętna albo za wodnista... no i jak sie robi
takie kluski lane do niej... bo do teściowej mi wsytd sie pytac..
Obserwuj wątek
    • ciociacesia Re: zupa pomidorowa 26.07.06, 10:24
      ja równiez poszukuje przepisu na pomidorówkę, ale chodzi mi konkretny przepis -
      zamieszczony na opakowaniu makaronu Primo Gusto w kształcie ryżu... akuray mam
      obfitość składników w domu, a nie pamiętam proporcji i kolejności :(
      • Gość: Monia Lane kluski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 10:51
        Ja lane kluski robie tak: wbijam dwa całe jajka do garnuszka, trochę solę i
        rozbełtuję następnie dodaję mąkę (stopniowo) .Zaczynam od dwóch łyżek ,
        wszystko mieszam i jak trzeba to dodaję jeszcze mąki ,aż do uzyskania
        właściwego ciasta. Ciasto musi być lejące , ale nie za rzadkie i nie za
        gęste :)) Ciasto wlewa się pomalutku na bardzo gorącą zupę i raczej mocno się
        nie miesza bo kluseczki się rozpadną (ale trzeba uważać aby nie przywarły do
        dna gara).Uff , tak prosto zrobić a tak ciężko opisać :)) W kwestii zupy
        pomidorowej się nie wypowiadam.... :) Powodzenia.
        • linn_linn Re: Lane kluski 26.07.06, 10:52
          Ja rozwiazalam problem zupy pomidorowej we Wloszech: z tych samych skladnikow
          robie risotto pomidorowe. No i dodaje troche startego sera.
          • qcharzowa a moja pomidorówka jest taka: 26.07.06, 13:35
            ja gotuję zupę pomidorową w taki sposób:
            do zimnej wody (na około 2-2,5 litra wody) wrzucam 3 skrzydełka kurczaka
            (wcześniej oczywiście umyte), do tego 1-2 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki
            laurowe, 2 grzybki suszone i gotuję taki wywar przez 30 minut, po tym czasie
            dorzucam włoszczyznę, a dokładnie 2 marchewki, 1 pietruszkę (wszsytkie średniej
            wielkości, jeśli są mniejsze to więcej), ćwiartkę dużego selera (jeśli młoda
            włoszczyzna - to cały seler), i pora (obciąć kłaczki, rozciąć wzdłuż i
            przepłukać, bo wewnątrz często jest piasek), z młodej włoszczyzny można dodać
            zieleninę (tylko zwiąż ją czymś lub wyjmij jej duże częsci, żeby za dużo tego
            nie pływało). Te warzywka z mięsem gotuję kolejnych 20-30 minut.
            I teraz po ugotowaniu wyławiam te składniki, przygotowuję zabielenie zupki,
            czyli: w kubeczku łyżeczkę mąki rozpuszczam w zimnej łyżce wody, mieszam
            dokładnie do rozpuszczenia , do tego dolewam pół lub 3/4 kubeczka śmietany 12
            lub 18% (dobra jest też butelkowa Rama Cremefine - nie warzy się). Jeśli
            używasz zwykłej śmietany, to do kubeczka wlej kilka łyżek ciepłej zupy, inaczej
            zwarzy Ci się w garnku. Wlej całość do garnka. Zagotuj. Na koniec ekstrakty
            pomidorowe i tu do wyboru:
            - mały sok pomidorowy i koncentrat Łowicz 13%; LUB
            - słoik (taki mniej więcej jak sosy Uncle Bens pojemność) przecieru
            pomidorowego własnej roboty i mały koncentrat; LUB
            - swoje pomidory zrobione w słoiki przetarte wg uznania ilość.

Ja dodaję jeszcze ciut (1/2 łyżeczki cukru).

zupa gotowa. smacznego. Uwielbiam. Najlepsza z niteczkami Golliard.
            • Gość: Marta50 Re: a moja pomidorówka jest taka: IP: *.pools.arcor-ip.net 26.07.06, 15:35
              Wyprobuj nastepujacy sposob:
              - ugotuj wywar miesno-jarzynowy (gotuj go dosc dlugo na malutkim gazie tylko tak
              aby lekko oczkowal)

- w garku lekko zkarmelizuj na kolor zlocisty troche cukru (plaska lyzeczke) np
              do 2 litrow zupy

- do karmelu dodaj zaraz troche masla, drobniutko pokrojona cebulke, koncentrat
              pomidorowy, troche skorki z cytryny jak i pomarancza (tylko ta zolta warstwe
              albo pomaranczowa a nie biala skore - biala powoduje w potrawach gorzki smak)
              lekko przysmaz.

- nastepnie dodaj powoli wywar stale mieszajac te papke.

- zagesc zupe zawiesina z maki wedlug twojej woli.

- dla polepszenia smaku mozna dodac smietane wymieszana z odrobina soli, skoro
              zupa jest przeznaczona dla doroslych osob mozesz dodac troche np. kieliszek koniaku.

- zielona pietruszka jak i ziele maggi koniecznie dla oka jak i poprawienia smaku.

Tak ugotowana zupe mozesz podawac z ryzem, makaronem, grzankami, upieczonymi i
              drobno pokroionymi nalesnikami z tym czym lubisz.

Zycze powodzenia.
    • Gość: zuzka Re: zupa pomidorowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 15:33
      super, dzięki.. juz sobie wydrukowałam i będe robic pomidorówke z kluskami
      lanymi.
      buziaki
    • Gość: leda10 nigdy nie gotowałam zupy z koncentratu. Zawsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 16:02
      daję pomidory - w sezonie świeże, zimą - z puszki. Na 1,5 litra wywaru "wchodzi"
      kilogram pomidorów. Nie trzeba podprawiać śmietaną i mąką - wychodzi pyszny i
      lekki krem pomidorowy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka