IP: *.kat.cdp.pl 23.02.03, 22:26
Co zrobić, żeby się nie rozpadały na ziemniaczane kawałeczki?
I z czym podawać? Patenty, które znam, to:
- tradycyjnie - sól
- majonez
- Vegeta albo podobna przyprawa
- ketchup
- sos do spaghetti, słodko-kwaśny lub podobny
Obserwuj wątek
    • Gość: siwa Re: Frytki IP: 217.20.199.* 24.02.03, 14:00
      a jak ty robisz te frytki, ze ci sie rozpadaja??????? mnie sie to nigdy nie
      zdarzylo. moze za krotko smazysz, albo wrzucasz na niewystarczajaco rozgrzany
      tluszcz i nasiakaja nim zbyt mocno? co prawda nie spotkalam sie z tym, zeby
      frytki sie rozpadaly, ale czasem czlowiek tak ma, ze w zasadzie wszystko mu
      jako tako wychodzi, a jedna rzecz, choc niby wcale nie trudna, za skarby
      swiata udac sie nie chce :-). moja mama tak ma z biszkoptem, choc piecze
      naprawde dobre rzeczy. moze w twoim przypadku to sa frytki? polecam gotowe
      mrozone. cena nie jest zatrwazajaca, a wystarczy prosto z opakowania wysypac
      na blache, wstawic do piekarnika i goptowe. no i murowane, ze sie nie rozpadna
      na kawaleczki.

do co podawania, to mozna je stosowac do obiadow zamiast ziemniakow. a same
      polecam z sosem jogurtowym. jogurt naturalny przyprawic sola, pieprzem, dodac
      posiekany szczypiorek i gotowe.
    • Gość: goścć Re: Frytki IP: *.zywiec.sdi.tpnet.pl 24.02.03, 14:15
      żeby się nie rozpadały:
      1. powinny być odpowiednie ziemniaki - dobrego gatunku, zbite i małosoczyste
      (niestety nie znam nazwy), ponadto młode ziemniaki się na frytki nie nadają
      gdyż są "wodniste" i najbardziej się
      rozpadają,
      2. należy je smażyć w BARDZO rozgrzanym oleju, najlepiej rzepakowym(choć trzeba
      uważać aby nie wkładać do niego zbyt mokrych frytek, bo może pryskać, a nawet
      wykipieć - byłam świadkiem...)i cały czas utrzymywać dość wysoką temperaturę
      (powinno wrzeć), ponieważ jak się zbyt wolno smażą, to robią się jak guma;
      dodatki - kwestia gustu
    • Gość: gość oczywiście Re: Frytki IP: *.zywiec.sdi.tpnet.pl 24.02.03, 14:21
      no i zapomniałam - w czasie smażenia (w koszyku) NIE mieszać za bardzo, żeby
      ich nie rozrywać, bo wtedy robi się mamałyga
      • Gość: siwa Re: Frytki IP: 217.20.199.* 24.02.03, 15:46
        o wlasnie, o tym mieszaniu zapomnialam. moze wlasnie mieszasz i dlatego ci sie
        rozpadaja? absolutnie nie nalezy mieszac frytek! ewentualnie bardzo
        delikatnie, ale ja w ogole nie mieszam, bo to zbedne. no i koniecznie
        przesuszyc frytki sciereczka czy papierem przed wrzucaniem na rozgrzany
        tluszcz.
    • Gość: aniela Re: Frytki IP: *.blueyonder.co.uk 24.02.03, 21:38
      ja robie frytki w piekarniku mniej kalorii a tak samo pyszne. kroje ziemniaki w
      slupki wsypuje do woreczka wlewam TROCHE oleju nastepnie wstrzasam aby sie
      dobrze wymieszalo i do piekarnika oczywiscie rozgrzanego ok. 200 C az beda
      dobre ok. 30-40 min.
      • Gość: siwa Re: Frytki IP: 217.20.199.* 26.02.03, 10:36
        no, takie to juz w ogole nie maja prawa sie rozpasc :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka