czarna_inez87 14.09.06, 19:08 Mam do wykorzystania mnostwo jabłek i nie wiem, jakie przetwory z nich robic, żeby nie zbankrutować na cukrze. Jakieś pomysły, sugestie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brynia2 Re: Tanie przetwory z jabłek? 14.09.06, 19:37 Robię w słoiki na zimę bez cukru, nawet antonówkę i trzyma się świetnie. Obrane ze skóry, bez gniazd nasiennych kroję i do gara, lekko rozgotowuję, potem do słoików. Pasteryzuję 15 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Tanie przetwory z jabłek? 14.09.06, 19:59 zrob sos jablkowy - wytnij tylko czesci robaczywe lub zepsute obtluczone miejsca moga zostac, skora i gniazda nasienne zostawic - zrodlo pektyn ugotowac do miekkosci, przetrzec - gotowe do kompotow, zwlaszcza w dodatkiem sliwek prawie nie potrzeba cukru obrane, starte na tarce - duze oczka, odcisnac sok , reszte zapastryzowac - wklad do szarlotek lub baza do przecieru, sosu jablkowego do soku, z sokowirowki, ktory zreszta sie super trzyma po zapasteryzowaniu nie dajesz curku wcale , ja taki sok potem jeszcze dodatkowo rozcienczalam woda do picia Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_inez87 Dzięki :) 16.09.06, 16:36 Wielkie dzięki, wlaśnie się dzisiaj zabralam do roboty - i jest pysznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
zielonka16 Re: Dzięki :) 16.09.06, 16:38 ja też dziekuję bo takich info.potrzebowałam Odpowiedz Link Zgłoś