Dodaj do ulubionych

jak sie smazy talarki ziemniakow? Pytanie studenta

IP: *.chello.pl 19.10.06, 15:13
Może mi ktoś napisać jak usmażyć pokrojone w plasterki ziemniaki - nie umiem
gotować więc się pytam. Wiem, że trzeba obrać ziemniaki, pokroić w plasterki i
co dalej ?? Wlać oliwę na patelnie ? A może smalec ?? Wrzucić pokrojone
ziemniaki i posypać przyprawami i ile czasu smażyć ?? POMOCY !!! Nie będe
dzwonić do rodziców, bo to kosztuje a za Internet mam stały więc dlatego pytam
się w internecie
Obserwuj wątek
    • b_a_l_b_i_n_k_a Re: jak sie smazy talarki ziemniakow? Pytanie stu 19.10.06, 15:18
      Podgotuj te ziemniaki i dopiero potem podsmaż. Reszta, tak jak pisałeś.
      Ja smażę na oleju i są OK.
      • Gość: pomocymi Re: jak sie smazy talarki ziemniakow? Pytanie stu IP: *.chello.pl 19.10.06, 15:21
        Nie , ja chce tylko smażone a nie gotowane ;]

To ile czasu mam je smażyć ??
        I to ma być mały, średni czy duży ogień ?
        • b_a_l_b_i_n_k_a Re: jak sie smazy talarki ziemniakow? Pytanie stu 19.10.06, 15:23
          Chłopie, mówię Ci zrób jak pisałam. Najpierw je podgotuj a dopiero potem na
          patelnię. Ja zaczniesz smażyc surowe to będziesz ruski miesiąc czekać, zanim
          będą gotowe a poza tym nie będą takie dobre.
          Smaży sie na średnim ogniu aż będą złote. Mozesz wrzucic ząbek czosnku.
          • horpyna4 Re: jak sie smazy talarki ziemniakow? Pytanie stu 19.10.06, 16:05
            Możesz smażyć surowe, tylko cienko pokrój. Wyjdą takie gorące chipsy.
            • kocia_noga Re: jak sie smazy talarki ziemniakow? Pytanie stu 19.10.06, 16:30
              Tylko surowe sa pyszne, ale to dość trudna sprawa.Tłuszczu musi byc sporo,
              dobrze rozgrzany,soli się pod koniec smażenia,a samo smażenie jest troszkę
              pracochłonne - trzeb aostrożnie przewracać łopatką,żeby się nie porozwalały i
              dobrać odpowiednią temperaturę; często się zdarza,że niektóre talarki sa
              przypalone, podczas gdy inne zupełnie al dente :) wtenczas mozna przykryć
              pokrywka, zmniejszyć ogień i ciut poddusić.
              Uwielbiam talarki.
              • billy.the.kid Re: jak sie smazy talarki ziemniakow? Pytanie stu 19.10.06, 16:45
                od poczatku pod przykrywką. pózniej mozna odkryć. pichcenie na patelni pod
                pokrywka zastapi obgotowywanie.tylko i wyłącznie na SMALCU.
              • kwik Re: jak sie smazy talarki ziemniakow? Pytanie stu 19.10.06, 16:46
                surowe, pokrojone w cienkie plasterki, osuszone, smazone na ghee, obracane
                pojedynczo, nie przypalaja sie (wystarczy pilnowac przez kilka minut :P
                • Gość: kasiula Re: jak sie smazy talarki ziemniakow? Pytanie stu IP: *.aster.pl 19.10.06, 22:31
                  Mój mąż uwielbia smażone ziemniaki więc doszłam do perfekcji z ich smazeniem.
                  Najlepiej smazyc na smalcu albo tłuszczu roślinnym do smazenia. Bo na oleju się
                  przykleja. Jak już rotopisz tłuszcz i się mocno rozgrzeje dodaj pokrojone w
                  cienkie plasterki ziemniaki. Smaż na na raczej dużym ogniu ale kontroluj, od
                  czasu do czasu zmniejszjąc, jak juz zarumieni się jedna strona, przekrec na
                  drugą i tak kilka razy. Nie wszystkie będą tak samo podsmazone, ale i tak jest
                  pyszne.Pod koniec dodaj sól oraz majeranek. Smacznego :)

• mroofka2 Re: jak sie smazy talarki ziemniakow? Pytanie stu 20.10.06, 00:01
      a co za filozofia? smaży sie je tak jak frytki,
      tylko kroi inaczej bo w grubsze(nie przesadzając)
      lub ciensze plastry:)

gdy juz będą zarumienione, posyp np solą i pieprzem+
      (wg uznania) papryka słodką, podmaż jeszcze trochę i....

....smacznego:)
      • Gość: pomocymi Re: jak sie smazy talarki ziemniakow? Pytanie stu IP: *.chello.pl 20.10.06, 07:31
        dobra dzięki, usmażyłem od razu na patelni - dzięki :)
        • Gość: MARGO Re: jak sie smazy talarki ziemniakow? Pytanie stu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 14:15
          można jeszcze inaczej ,ja smażę na plastrach wcześniej podsmazonego surowego
          boczku ,jeśli jest za mało tłuszczu dodaje margarynę na koniec
          oprócz,soli ,pieprzu posypuję przyprawą do ziemniaków i frytek KAMISA,na sam
          koniec gdy sa już miękkie posypuję startym zółtym serem i podaje z kefirem lub
          smietaną .
    • Gość: studentka Re: jak sie smazy talarki ziemniakow? Pytanie stu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.06, 18:51
      Smażyć nie mieszając, bo zrobi się paciaja.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka