Dodaj do ulubionych

pomóżcie mi zrobić sos

IP: *.lubin.dialog.net.pl 11.12.06, 14:17
z takiego mięsa z rosołu- 2 całe nogi. koleżanka mówi, że ona z takiego właśnie mięska robi sosik. wstydziłam się zapytać, bo potem wie o tym całe osiedle.
nie śmiejcie się ze mnie, ale nie potrafię gotować....
proszę o info krok po kroku. mięso juz wyjęłam...
dziękuję
Obserwuj wątek
    • jokaer Re: pomóżcie mi zrobić sos 11.12.06, 14:49
      wszystko zależy jaki sosik,taki na rosołku do kurczaka jest dobry zwykły biały
      typu beszamelowego, chrzanowy, cebulowy, smietanowy, grzybowoy ;
      bazą byłby ten rosołek

1- roztopic łyzkę masła na patelni

2- wsypać łyzke mąki mieszać trzepaczką rózgową najlepiej aż masło sie połączy
      z mąką i zapieni ale nie rumienić- jeśli widać , że za dużo tłuszczu dodać
      troszke maki

3- nabrać chochlą rosołku ciepłego i powoli wlewać do zasmażki mieszając,
      (bedziesz widziec gęstość jak będziesz dawać wywar- pamietaj , że jak dasz
      smietany to sie trochę sos rozrzedzi)

4- dodać kwaśnej gęstej dobrej smietany łyżkę i np.łyzeczkę chrzanu, albo koperku

jesli cebulowy to najpierw poddusic cebulkę, sypnąć do niej mąki (łyżka)i reszta
      jak wyżej; tak samo np.z pieczarkami

5- do takiego sosu ze śmietaną wrzucić pokrojone mieso i np.marchewkę z rosołu

przyprawiać wg swegu uznania maggi, kostką grzybową (koncentrat)czy tam kto co woli
      to są najprostsze sosy gotowane, trzeba je zaczynać robić od małych ilości
      i wszystko będzie dobrze

---
      dagmargallery.republika.pl
      • Gość: anka Re: pomóżcie mi zrobić sos IP: *.lubin.dialog.net.pl 11.12.06, 15:19
        właśnie...dla mnie zawsze najtrudniejsze jest przyprawienie...postaram się popróbować...
        a da się z tego mięska zrobić brązowy sos?
        najgorsze jest to, że nawet jak robię sos z karkówki, to nigdy mi nie wyjdzie. doprawię mięsko, włożę na trochę do lodówki, obsmazę na mocnym ogniu, potem duszę i jak jest już miękkie, smakuję dobrze- zaczyna się problem - nie umię zrobić sosu. nie umię tak doprawić, żeby smakował...w końcu wylewam co zrobiłam i kupuję sos do pieczeni ciemny i z tym sosem podaję mięsko.
        co robię źle?jak zakończyć takie danie żeby sos był jadalny?
        • ba_nita Re: pomóżcie mi zrobić sos 11.12.06, 15:44
          Białe mięso - biały sos chyba, że go pokolorujesz na przykład kawą zbożową ale i
          tak nie będzie taki jak pieczeniowy z wołowiny. Sosy:
          kuchnia.gery.pl/cms/index.php?id=26
          wrzuć sobie w ulubione.
      • Gość: leda10 moim zdaniem, lepiej dodawać zimnego rosołu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 15:52
        Z ciepłym trzeba mieć wprawę - większe ryzyko, że zrobią się grudki.
        • jokaer Re: moim zdaniem, lepiej dodawać zimnego rosołu. 11.12.06, 17:38
          do ciepłej zasmazki zdecydowanie ciepły wywar- nie robia drudki na 100%-
          wypraktykowane

----
          dagmargallery.republika.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka