Dodaj do ulubionych

Ciastka z maszynki do mięsa.

12.12.06, 10:55
Nabyłam wczoraj dumnie nasadkę na maszynkę do mięsa do kształtowania kruchych
ciasteczek. Wprawdzie nieco mnie zbija z tropu fakt posiadania maszynki
elektrycznej, której nie da się zatrzymać ot tak, ale ufam że z tym sobie
jakoś poradzę.
Pytanie mam natomiast w kwestii ciasta na te ciastka. Czy to ma być zwykłe
kruche ciasto czy jakieś szczególne?
A, połowę chciałabym zrobić z jakimiś orzechami alboco...
Obserwuj wątek
    • Gość: swinka_bejb Re: Ciastka z maszynki do mięsa. IP: *.61.100-84.rev.gaoland.net 12.12.06, 12:03
      Niedawno robilam, z przepisu mojej Babci, pycha !

1 kg maki
      1/2 kg masla
      5 jajek (3 cale i 2 zoltka)
      1/2 kg cukru
      1 lyzeczka proszku do pieczenia

Zagniesc jak kruche i na 12 godzin do lodowki. Przepuscic przez maszynke. Piec
      na zloto w 200°C.

Tyle przepis podstawowy :)
      Ja do 1/3 ciasta dodalam mielone orzechy, do 1/3 starta skorke z cytryny, a do
      reszty cukier waniliowy. Mysle, ze fajne bylyby z kokosem, albo z kakao, ale to
      do wtyprobowania na nastepny raz, wszelkie wariacje sa dozwolone.
      I nie boj sie maszynki elektrycznej - ciasto jest geste i wychodzi z niej
      dostatecznie wolno, zeby spokojnie odkrawac ciasteczka, wystarczy postawic
      dostatecznie blisko blache. Natomiast fajnie jest miec kogos do pomocy przy
      popychaniu ciasta do maszynki :)
    • anna.belle Re: Ciastka z maszynki do mięsa. 12.12.06, 12:18
      spokojnie nadążysz z odcinaniem ciastek :)
      ja zawsze dzielę ciasto z kg mąki na kilka części i do każdej wgniatam inny
      dodatek: mak, wiórki kokosowe, cynamon, posiekane drobno orzechy i migdały,
      kakao, skórkę pomarańczową, ... co kto lubi :)
    • nisar Re: Ciastka z maszynki do mięsa. 12.12.06, 12:30
      Bardzo Wam dziękuję.
      Tak zrobię, tylko jeszcze się zastanawiam, czy z kilograma mąki nie wychodzi
      jakaś potworna ilość tych ciastek? Chcę upiec niemal symbolicznie, po prostu
      żeby była rozmaitość na stole. Czy z - powiedzmy - pół kilograma wyjdzie ich
      sporo czy raczej niewiele (wiem, określenia podałam raczej konkrente :)))

Co do pomocy - moje dziecko przebiera nogami na myśl o pieczeniu ciasteczek,
      więc pomoc mam zapewnioną :)
      • Gość: swinka_bejb Re: Ciastka z maszynki do mięsa. IP: *.61.100-84.rev.gaoland.net 12.12.06, 13:25
        Owszem, wychodza potworne ilosci, ale to ciasto swietnie znosi zamrazanie.
        Podziel na porcje, potem bedzie jak znalazl na male conieco, wystarczy siegnac
        do zamrazalnika :)
        • Gość: swinka_bejb Re: Ciastka z maszynki do mięsa. IP: *.61.100-84.rev.gaoland.net 12.12.06, 13:49
          Mowa o zamrazaniu surowego ciasta, zeby nie bylo watpliwosci, bo jakos tak
          niejasno mi wyszlo hmm...
      • anna.belle Re: Ciastka z maszynki do mięsa. 12.12.06, 13:27
        wiesz, z mi z kg wychodzi bardzo dużo ciastek, 5-6 pudełek, ale one moga leżeć
        miesiącami, więc u nas się zawsze robi z 1 kg, a potem są w lutym jak znalazł
        do herbaty z sokiem malinowym :)
    • veto12 Re: Ciastka z maszynki do mięsa. 12.12.06, 22:19
      Może się przerazicie ale ja robię te ciastka z przepisu mojej mamy w ogromnych
      ilościach.Dzięki temu nie muszę kupować ciastek w sklepie,pieczonych z jakimiś
      dziwnymi tłuszczami ,których posmak ,a raczej niesmak,czuję długo na języku i
      wątrobie.Oto przepis 2kg.mąki 80dkg cukru,10 całych jaj,50dkg.masła,10dkg.
      smalcu,duży proszek do pieczenia.Nie zagniatać ,tylko dobrze wymieszać i do
      maszynki.
      • shachar Re: Ciastka z maszynki do mięsa. 14.12.13, 00:27

10dkg.smalcu,
        Właśnie, te ciastka robiło się ze smalcem.
        • gingers73 Re: Ciastka z maszynki do mięsa. 14.12.13, 08:35
          Mój teść robi takie do mały, do kawy jak znalazł
          Też wiem ze wychodzi mu sporo ale zawsze jakoś się do nowego roku rozchodzą ;)
          Mniam
    • Gość: nisar Re: Ciastka z maszynki do mięsa. IP: 91.235.255.* 13.12.13, 23:21
      dzien dobry proszę o podpowiedz gdzie mogę kupić taka nakładkę do ciasteczek z maszynki aga
      • altu Re: Ciastka z maszynki do mięsa. 14.12.13, 09:36
        w sklepach z małym agd (także duże markety elektroniczne),
        na bazarkach, tam gdzie mają blachy do ciast i inne wyposażenie kuchni,
        w sklepach z częściami zamiennymi do małego agd,
        w zależnosci od sprzętu bazowego - w sklepach firmowych i sklepach internetowych.

• budzik11 Re: Ciastka z maszynki do mięsa. 15.12.13, 14:20
        Gość portalu: nisar napisał(a):

> dzien dobry proszę o podpowiedz gdzie mogę kupić taka nakładkę do ciasteczek
        > z maszynki aga

Ja kupiłam na allegro. Zwróć uwagę, żeby średnica tej nakładki była kompatybilna ze średnicą twojej maszynki, bo są różne (najczęściej spotykana to 10cm, ale upewnij się).
    • Gość: kaska Re: Ciastka z maszynki do mięsa. IP: *.w109-213.abo.wanadoo.fr 14.12.13, 13:41
      Ja tez robie ciastka' przez maszynke'elektryczna. Moja stara na korbe wydalam i zostala mi tylko nasadka do ciastek. Posiadam Kitchen Aid Artisan i wyjelam z niego siatke,nozyk a na to miejsce zalozylam nasadke na ciastka.Istnieja dwa rodzaje nasadek.Ta ktora sie nadaje na KAid sklada sie z trzech okraglych czesci .Dwie okragle z wzorami a trzecia to jest ta ktora zakrywa wzory ktorych nie uzywam .Szybkosc moge jednak regulowac.Podstawiam tacke pod maszynke i zatrzymuje co jakies 15 cm ciasta,ktore pozniej kroje Ostatnio robilam z 1 kg 500g maki i myslalam ze dostane obledu,ale szybciej niz w maszynce na korbe.Teraz mam co rozdawac i wielu osobom sprawilam przyjemnosc.Ni zapomniec ze nigdy ciasta nie popycha sie palcami bo mozna je stracic ...............i ciastka nie beda nikomu smakowaly.
      • mhr2 robie tylko dla siebie 14.12.13, 14:31
        Gość portalu: kaska napisał(a):

> Ostatnio robilam z 1 kg
        > 500g maki i myslalam ze dostane obledu,ale szybciej niz w maszynce na korbe.

robiac hurtowo to napewno ona jest wspaniala:)
        • Gość: kaska Re: robie tylko dla siebie IP: *.w109-213.abo.wanadoo.fr 14.12.13, 15:37
          Ja uwielbiam dzielic sie z rodzina,przyjaciolmi i ciesze sie jak im smakuje.Moze to glupio z mojej strony ale mnie tez to sprawia przyjemnosc
          • mhr2 ja tez 15.12.13, 14:39
            Gość portalu: kaska napisał(a):

> Ja uwielbiam dzielic sie z rodzina,przyjaciolmi i ciesze sie jak im smakuje.

chociaz ilosci sa minimalne:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka