Dodaj do ulubionych

Jak robicie owsiankę?

IP: *.tvk.torun.pl 06.01.07, 10:13
Ja gotuję z rodzynkami, cukrem waniliowym, dodają otręby i słodzik. Czasem
wrzucam jeszcze siemię lniane. Mam dziś straszną ochotę na płatki i
pomyślalam sobie, że może ktoś ma jakiś konkurencyjny przepis?
Obserwuj wątek
    • sathi1983 Re: Jak robicie owsiankę? 06.01.07, 14:34
      Ja nie gotuję tylko zalewam wrzątkiem i odstawiam na 15 minut aż napęcznieje,
      potem odlewam nadmiar wody i dodaję jogurt.
      a dodatki?
      przeróżne:
      jabłko, banan
      orzechy
      rodzynki
      cynamon, mniami
      bakalie
      • Gość: f Re: Jak robicie owsiankę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 15:22
        a jakie proporcje?
    • roseanne Re: Jak robicie owsiankę? 06.01.07, 16:03
      tylko na slono

roklejam platki z woda, i odrobina soli w mikrofali - okolo 30-40 sek, dolewam
      zimne mleko
    • Gość: etna Re: Jak robicie owsiankę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 16:16
      Gotuję wieczorem przez 10 min.,zostawiam na ciepłym palniku. Rano
      podgrzewam,ew.dolewam nieco mleka i podgrzewam, wylewam do miseczki.Do tego
      kroję na plasterki banana i kilka śliwek suszonych.
      • aniutek Re: Jak robicie owsiankę? 06.01.07, 16:33
        gotuje krotko na wodzie, maja byc geste, polewam zimnym mlekiem z odrobina cukru, nie mieszam. takie
        lubie najbardziej.
      • Gość: marbor1 Re: Jak robicie owsiankę? IP: *.npgo.pl 06.01.07, 16:34
        Zalewam tylko gorącym mlekiem i odstawiam na 5 minut. Dodatki wg uznania.
    • pralinka9 Re: Jak robicie owsiankę? 06.01.07, 16:39
      Porcja na 2 osoby:
      -do 2 szklanek gotującego się mleka wsypuję:
      -3 łyżki płatków owsianych
      -2 łyżki rodzynek
      -2 łyżki otrębów
      -1 łyżka ziaren słoncznika
      -1 łyżkę zarodków pszennych
      -szczyptę soli.
      Gotuję 3 minuty, a rano tylko podgrzewam posypuję siemieniem lnianym i sezamem i
      am am :-)
    • Gość: susharnia strasznie leczniczo brzmi ta owsianka:( IP: *.chello.pl 06.01.07, 16:52
      Ja gotuje w osolonej i oslodzonej wodzie tylko górskie bo wszystkie inne sie
      paciają albo zostaja twarde. a pod koniec gotowania dodaje mleko i troche
      masła. I pyszne sa bez dodatkow.
      A jesli cos dodaje to czesto np. suszone ananasy bo daja taki swiezy smaczek.
      dobra jest tez owsianka na zimno z dodatkiem jogurtu owocowego, albo
      naturalnego i dzemu...
      A jesli ktos ma konfitury wiśniowe wlasnej roboty to pycha wlasnie z greckim
      jogurtem i owsianka..
      Albo miód i grecki jogurt plus owsianka.
      • Gość: miki Re: strasznie leczniczo brzmi ta owsianka:( IP: *.kolonianet.pl 06.01.07, 19:38
        Płatki, mleko chude, sól. Gotuję na dwa dni, tylko górskie, żadne błyskawiczne.
        • Gość: malinka owsianka IP: *.lnet.pl 07.01.07, 09:21
          Owsianka 1:
          4 łyżki płatków owsianych górskich
          1 łyżka otrąb
          150g jogurtu naturalnego (polecam Bakomy bo jest bardzo gęsty) albo bałkańskiego, lub też serka homogenizowanego naturalnego
          słodzik/miód/cukier
          cynamon
          małe jabłko (np szara reneta)

Płatki w rondelku zalewam taką ilością wody by je zakryła, przykrywam i gotuję aż płatki wchłoną wodę (uwaga bo lubi wykipieć!). Następnie wyłączam gaz i odstawiam na kilka minut. Potem mieszam z otrębami.
          Na tarce ścieram jabłko (ze skórką można), jogurt mieszam z rozkruszonym słodzikiem i cynamonem. Połowę jabłka wkładam do salaterki, wykładam przestudzoną owsiankę, na to jogurt i na wierzch jabłka.

Owsianka2:
          4 łyżki płatków owsianych górskich
          2 łyżki otrąb
          400ml mleka
          łyżeczka kawy rozpuszczalnej
          słodzik
          cynamon
          rodzynki
          Płatki gotuję jak w przepisie wyżej, mleko zagotowuję z cynamonem i kawą, pod koniec dodając łyżkę rodzynek by napuchnęły. Odstawiam mleko i słodzę, a następnie zalewam płatki. Do tego dodaję albo pokrojone drobno suszone śliwki, jabłka i daktyle, albo pokrojonego banana
          • lullaby22 Re: owsianka 07.01.07, 12:38
            Zwykle płatki (5-6łyżek)wrzucam do gotującego się mleka (szklanka) i gotuję do
            uzyskania gęstej papki. Bardzo lubię właśnie taką gęstą i "glutowatą" ;)
        • Gość: etna Re: strasznie leczniczo brzmi ta owsianka:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 13:39
          <tylko płatki górskie, żadne błyskawiczne>

Uwaga bo istnieją płatki górkie błyskawiczne> Z przodu dużymi literami jest
          napisane płatki górskie a z tyłu drobnym drukiem błyskawiczne. Wiem to na pewno
          bo kupuję dużo płatków owsianych.
          • lullaby22 Re: strasznie leczniczo brzmi ta owsianka:( 07.01.07, 13:49
            Gość portalu: etna napisał(a):

> <tylko płatki górskie, żadne błyskawiczne>
            >
            > Uwaga bo istnieją płatki górkie błyskawiczne> Z przodu dużymi literami jest
            >
            > napisane płatki górskie a z tyłu drobnym drukiem błyskawiczne. Wiem to na
            pewno

Zgadza się. Ja też to zauważyłam (są z firmy Halina)
            Ja kupuję zwykle, one są najmniej rozdrobnione.
            • Gość: malinka Re: strasznie leczniczo brzmi ta owsianka:( IP: *.lnet.pl 07.01.07, 18:39
              a kupowaliscie takie najtańsze płatki w opakowaniu jak mąka? waham się czy je kupić bo nie wiem czy są całe czy pokrusine jak błyskawizne?
    • Gość: lolka Re: Jak robicie owsiankę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 11:35
      Na słono posypuję podprażonymi nasionkami np.słonecznika, dyni, czarnuszki,
      siemienia.
      Na słodko dodaję rodzynki, jabłko, banan, gruszkę, startą dynię.
      Dodam, że owies ma duzo krzemionki dobrej na włosy, cerę i paznokcie.
    • Gość: dorota Re: Jak robicie owsiankę? IP: 86.42.46.* 09.01.07, 19:28
      Bardzo lubie i czesto robie, glownie dla siebie bo moi domownicy wola kielbasy,
      sledzie etc ;-)Najczesciej wrzucam do goracego mleka i wylaczam plyte. Same
      dojda. Lubie geste ale bez przesady. Ostatnio czesto dodaje w tym samym czasie
      musli, takie z lidla gdzie jest 50%orzechow i owocow, sa naprawde pyszne.
      Wszystko razem po paru chwilach dochodzi. Jak za geste, dodaje mleko, jogurt
      etc. Wczoraj zostaly mi na drugi dzien i wiecie co - jeszcze lepsze:-)
      Blyskawicznych nie lubie wiec nie jadam. Pozdrawiam serdecznie.
    • fettinia no i zrobilam tez 10.01.07, 11:59
      wg waszych pomyslow:)Mleko,platki,rodzynki,banan,miod:)Ale to jet syyyte.Od rana
      juz moja miche mecze hehe:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka