Gość: dado IP: *.dial.pl 07.04.03, 23:44 Kto mi powie jak obniżyć poziom cholesterolu,nie chodzi mi o leki tylko jakieś przykłady diety, z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tess Re: Cholesterol IP: *.telia.com 08.04.03, 00:30 ..Dado.. Sa platki owsiane firmy " AXA" czas przygotowania 3 min. Na opakowaniu pisze,ze [wedlug amerykanskich (Fod and Drug Administration) potrzebujemy 3 gramy beta-glukan w dziennej dawce porcji,co obnizy podniesiony kolerestol.] Mozna zjesc dwie lyzki stolowe platkow na sucho,daje dobry rezultat,sprawdzone przez sasiadke mojej kolezanki. Powodzenia,,,,, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kem Re: Cholesterol IP: *.chello.pl 08.04.03, 10:10 ja mam ten sam problem, podobno grejpfruty obniżają poziom ch., no i należy unikać masła, tłustych mięs i śmietan, oraz (niestety!!!) ciast i słodyczy, natomiast nie jestem pewna czy cukier można zastąpić słodzikiem (od m-ca nie potrafię przyzwyczaić się do gorzkiej herbaty, fuj), może ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: Cholesterol IP: *.telia.com 08.04.03, 10:47 Mowia tez,ze gotowana cebula np.w zupie tez obniza korelestor,jak i spozywanie czosnku,ale to nie wszyscy lubia. Sa w aptekach piguly czosnkowe ,ktore mozna spozywac,bez zapachowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dosia Re: Cholesterol IP: 195.217.253.* 08.04.03, 15:38 Poziom cholesterolu bardzo obniza oliwa z oliwek. Uzywaj jak najwiecej: do gotowania i do salatek. Niektorzy ja nawet pija (np. pol szklanki dziennie), ale nie wiem, czy to az takie smaczne... ;) grunt to nie przesadzac. Dzieki oliwie z oliwek mieszkancy Europy poludniowej rzadko choruja na choroby serca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Cholesterol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.03, 16:10 Odstawić tłuste mięsa, sosy, sery, słodycze (niestety), ograniczyć spożycie jaj. Poza tym można jeść wszystko (nie smażone). Przestawić się na ryby i chude mięso (gotowane albo grillowane). Jeść dużo warzyw(z dodatkiem oliwy z oliwek ale też nie przesadzać). Zupki gotować tylko na warzywkach. Pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
ka1311 Re: Cholesterol 08.04.03, 17:33 Z listu poprzedniczki wykreślić: tłuszcze, jaja, sery Do listy poprzedniczki dodać: mąkę zwłaszcza pszenną (pieczywo, kluski) ryż wszelkie słodkie produkty O diecie pisałam w poście jak obniżyć poziom cholesterolu? i tam sobie poczytaj Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dosia Re: Cholesterol IP: 195.217.253.* 11.04.03, 12:44 Gość portalu: magda napisał(a): > > mięso (gotowane albo grillowane). Jeść dużo warzyw(z dodatkiem oliwy z oliwek > ale też nie przesadzać). Wlasnie ze przesadzac! Oliwa z oliwek OBNIZA poziom cholesterolu. Im wiecej tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Cholesterol 11.04.03, 12:50 Gość portalu: dado napisał(a): > Kto mi powie jak obniżyć poziom cholesterolu,nie chodzi mi o leki tylko > jakieś przykłady diety, z góry dziękuję. Czerwone wino (1 kieliszek dziennie - ilość optymalna dla zdrowia), surowe warzywa, tłuste ryby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kem Re: Cholesterol IP: *.chello.pl 11.04.03, 20:06 czy to wszystko jedno jakie wino? bo ja lubię tylko słodkie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziuta 1 kieliszek wina to ..... IP: *.cm.chello.no 12.04.03, 18:43 za malo. 2-3 kieliszki czerwonego-wytrawnego. Tran tez obniza choresterol. Wyrzucic z jadlospisu wszystkie weglowodany (chleb, kluski, cukier,)i gotowane jarzyny(ziemniaki tez). Zostawic proteiny (bialka) i tluszcze i troche salatek i surowek. Tluszcz zawarty w pozywieniu nie ma zadnego powiazania z poziomem choresterolu (zalezy jeszcze jakiego) we krwi. Nalezy tez wystrzegac sie margaryny, zastepowac maslem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serwal1 Cholesterol LDL IP: *.cps.pl 12.04.03, 20:39 Mam zalecenie,aby utrzymać w normie cholesterol LDL.Czy jest lepiej,gdy go więcej,czy też mniej i jaka jest w tym kierunku dietetyka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziuta Re: Cholesterol LDL IP: *.cm.chello.no 13.04.03, 09:47 Gość portalu: serwal1 napisał(a): > Mam zalecenie,aby utrzymać w normie cholesterol LDL.Czy jest lepiej,gdy go > więcej,czy też mniej i jaka jest w tym kierunku dietetyka? Im mniej LDL tym lepiej. max. 160 mg/dl, a najlepiej mniej niz 100 mg/dl. Ograniczyc weglowodany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serwal1 @Ziuta IP: *.cps.pl 14.04.03, 01:14 Gość portalu: Ziuta napisał(a): > Gość portalu: serwal1 napisał(a): > > > Mam zalecenie,aby utrzymać w normie cholesterol LDL.Czy jest lepiej,gdy go > > > więcej,czy też mniej i jaka jest w tym kierunku dietetyka? > > > Im mniej LDL tym lepiej. max. 160 mg/dl, a najlepiej mniej niz 100 mg/dl. > Ograniczyc weglowodany. Czy możesz podać te wskaźniki w mmolach,gdyż tak mam je oznaczone w lipidogramie (4,3 mmol/l). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziuta Co kraj, to obyczaj ! IP: *.cm.chello.no 14.04.03, 08:04 Gość portalu: serwal1 napisał(a): > Gość portalu: Ziuta napisał(a): > > > Gość portalu: serwal1 napisał(a): > > > > > Mam zalecenie,aby utrzymać w normie cholesterol LDL.Czy jest lepiej,g > dy go > > > > > więcej,czy też mniej i jaka jest w tym kierunku dietetyka? > > > > > > Im mniej LDL tym lepiej. max. 160 mg/dl, a najlepiej mniej niz 100 mg/dl. > > Ograniczyc weglowodany. > > Czy możesz podać te wskaźniki w mmolach,gdyż tak mam je oznaczone w lipidogrami > e > (4,3 mmol/l). Rozne sa normy dla LDL. np. u mnie w Norwegii norma jest 1,6-5,7(!!!!) mmol/L (przynajmniej tak jest napisane na analizie, moze to blad ?) aczkolwiek wszyscy lekarze uwazaja, ze najbezpieczniejsza jest ponizej 2,0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annette Re: 1 kieliszek wina to ..... IP: *.at.ibm.com 14.04.03, 09:05 A jak ja jestem już po dwóch kieliszkach mocno wstawiona? Mam codziennie pijana chodzić? Toż to alkoholizm! ;-) A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziuta Re: 1 kieliszek wina to ..... IP: *.cm.chello.no 14.04.03, 09:44 Gość portalu: Annette napisał(a): > A jak ja jestem już po dwóch kieliszkach mocno wstawiona? Mam codziennie pijana > > chodzić? Toż to alkoholizm! ;-) > A. Nie chce nikogo namawiac do picia, ale po dluzszej praktyce (np.1 tydzien), te 2 kieliszki, nie beda na Tobie robic rzadnego "wrazenia", Organizm szybko sie adoptuje, a tylko od Ciebie zalezy co zrobisz. Jezeli masz slaba wole, to moze lepiej nie ryzykowac ! Bo po 2-ch kieliszkach mozesz latwo przejsc do 3, 4, 5,......--ciu. Ja pijalam codziennie 2-3 kieliszki wina przez 12 lat i w zeszlym roku ( w marcu) pomyslalam sobie, ze chyba jestem alkoholikiem. Chcialam sprawdzic, czy to prawda i odstawilam wino ("z dnia na dzien"). No i nie jestem ...."alkoholikiem" ! Przez ponad rok pilam alkohol moze z 5-6 razy (1-2 drinki jednorazowo). I tak jak kiedys moglam pijac bardzo duzo bez "efektow ubocznych", tak teraz wiecej niz 1-2 kieliszki nie moge. Odpowiedz Link Zgłoś