Dodaj do ulubionych

Cholesterol

IP: *.dial.pl 07.04.03, 23:44
Kto mi powie jak obniżyć poziom cholesterolu,nie chodzi mi o leki tylko
jakieś przykłady diety, z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tess Re: Cholesterol IP: *.telia.com 08.04.03, 00:30
      ..Dado..
      Sa platki owsiane firmy " AXA" czas przygotowania 3 min.
      Na opakowaniu pisze,ze [wedlug amerykanskich (Fod and Drug Administration)
      potrzebujemy 3 gramy beta-glukan w dziennej dawce porcji,co obnizy podniesiony
      kolerestol.]
      Mozna zjesc dwie lyzki stolowe platkow na sucho,daje dobry rezultat,sprawdzone
      przez sasiadke mojej kolezanki.
      Powodzenia,,,,,
      • Gość: kem Re: Cholesterol IP: *.chello.pl 08.04.03, 10:10
        ja mam ten sam problem, podobno grejpfruty obniżają poziom ch., no i należy
        unikać masła, tłustych mięs i śmietan, oraz (niestety!!!) ciast i słodyczy,
        natomiast nie jestem pewna czy cukier można zastąpić słodzikiem (od m-ca nie
        potrafię przyzwyczaić się do gorzkiej herbaty, fuj), może ktoś wie?
        • Gość: Tess Re: Cholesterol IP: *.telia.com 08.04.03, 10:47
          Mowia tez,ze gotowana cebula np.w zupie tez obniza korelestor,jak i spozywanie
          czosnku,ale to nie wszyscy lubia.
          Sa w aptekach piguly czosnkowe ,ktore mozna spozywac,bez zapachowo.
    • Gość: Dosia Re: Cholesterol IP: 195.217.253.* 08.04.03, 15:38
      Poziom cholesterolu bardzo obniza oliwa z oliwek. Uzywaj jak najwiecej: do
      gotowania i do salatek. Niektorzy ja nawet pija (np. pol szklanki dziennie),
      ale nie wiem, czy to az takie smaczne... ;) grunt to nie przesadzac.

Dzieki oliwie z oliwek mieszkancy Europy poludniowej rzadko choruja na choroby
      serca.
    • Gość: magda Re: Cholesterol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.03, 16:10
      Odstawić tłuste mięsa, sosy, sery, słodycze (niestety), ograniczyć spożycie
      jaj. Poza tym można jeść wszystko (nie smażone). Przestawić się na ryby i chude
      mięso (gotowane albo grillowane). Jeść dużo warzyw(z dodatkiem oliwy z oliwek
      ale też nie przesadzać). Zupki gotować tylko na warzywkach. Pomaga.
      • ka1311 Re: Cholesterol 08.04.03, 17:33
        Z listu poprzedniczki wykreślić:
        tłuszcze,
        jaja,
        sery
        Do listy poprzedniczki dodać:
        mąkę zwłaszcza pszenną (pieczywo, kluski)
        ryż
        wszelkie słodkie produkty
        O diecie pisałam w poście jak obniżyć poziom cholesterolu? i tam sobie poczytaj
        Pozdrawiam
      • Gość: Dosia Re: Cholesterol IP: 195.217.253.* 11.04.03, 12:44
        Gość portalu: magda napisał(a):

>
        > mięso (gotowane albo grillowane). Jeść dużo warzyw(z dodatkiem oliwy z oliwek
        > ale też nie przesadzać).

Wlasnie ze przesadzac! Oliwa z oliwek OBNIZA poziom cholesterolu. Im wiecej tym
        lepiej.
    • hania_76 Re: Cholesterol 11.04.03, 12:50
      Gość portalu: dado napisał(a):

> Kto mi powie jak obniżyć poziom cholesterolu,nie chodzi mi o leki tylko
      > jakieś przykłady diety, z góry dziękuję.

Czerwone wino (1 kieliszek dziennie - ilość optymalna dla zdrowia), surowe
      warzywa, tłuste ryby.
      • Gość: kem Re: Cholesterol IP: *.chello.pl 11.04.03, 20:06
        czy to wszystko jedno jakie wino? bo ja lubię tylko słodkie...
        • Gość: Ziuta 1 kieliszek wina to ..... IP: *.cm.chello.no 12.04.03, 18:43
          za malo. 2-3 kieliszki czerwonego-wytrawnego.
          Tran tez obniza choresterol.
          Wyrzucic z jadlospisu wszystkie weglowodany (chleb, kluski, cukier,)i gotowane
          jarzyny(ziemniaki tez). Zostawic proteiny (bialka) i tluszcze i troche salatek i surowek.
          Tluszcz zawarty w pozywieniu nie ma zadnego powiazania z poziomem choresterolu
          (zalezy jeszcze jakiego) we krwi.
          Nalezy tez wystrzegac sie margaryny, zastepowac maslem.
          • Gość: serwal1 Cholesterol LDL IP: *.cps.pl 12.04.03, 20:39
            Mam zalecenie,aby utrzymać w normie cholesterol LDL.Czy jest lepiej,gdy go
            więcej,czy też mniej i jaka jest w tym kierunku dietetyka?
            • Gość: Ziuta Re: Cholesterol LDL IP: *.cm.chello.no 13.04.03, 09:47
              Gość portalu: serwal1 napisał(a):

> Mam zalecenie,aby utrzymać w normie cholesterol LDL.Czy jest lepiej,gdy go
              > więcej,czy też mniej i jaka jest w tym kierunku dietetyka?

Im mniej LDL tym lepiej. max. 160 mg/dl, a najlepiej mniej niz 100 mg/dl.
              Ograniczyc weglowodany.
              • Gość: serwal1 @Ziuta IP: *.cps.pl 14.04.03, 01:14
                Gość portalu: Ziuta napisał(a):

> Gość portalu: serwal1 napisał(a):
                >
                > > Mam zalecenie,aby utrzymać w normie cholesterol LDL.Czy jest lepiej,gdy go
                >
                > > więcej,czy też mniej i jaka jest w tym kierunku dietetyka?
                >
                >
                > Im mniej LDL tym lepiej. max. 160 mg/dl, a najlepiej mniej niz 100 mg/dl.
                > Ograniczyc weglowodany.

Czy możesz podać te wskaźniki w mmolach,gdyż tak mam je oznaczone w lipidogramie
                (4,3 mmol/l).
                • Gość: Ziuta Co kraj, to obyczaj ! IP: *.cm.chello.no 14.04.03, 08:04
                  Gość portalu: serwal1 napisał(a):

> Gość portalu: Ziuta napisał(a):
                  >
                  > > Gość portalu: serwal1 napisał(a):
                  > >
                  > > > Mam zalecenie,aby utrzymać w normie cholesterol LDL.Czy jest lepiej,g
                  > dy go
                  > >
                  > > > więcej,czy też mniej i jaka jest w tym kierunku dietetyka?
                  > >
                  > >
                  > > Im mniej LDL tym lepiej. max. 160 mg/dl, a najlepiej mniej niz 100 mg/dl.
                  > > Ograniczyc weglowodany.
                  >
                  > Czy możesz podać te wskaźniki w mmolach,gdyż tak mam je oznaczone w lipidogrami
                  > e
                  > (4,3 mmol/l).

Rozne sa normy dla LDL.
                  np. u mnie w Norwegii norma jest 1,6-5,7(!!!!) mmol/L (przynajmniej tak jest napisane na
                  analizie, moze to blad ?)
                  aczkolwiek wszyscy lekarze uwazaja, ze najbezpieczniejsza jest ponizej 2,0

• Gość: Annette Re: 1 kieliszek wina to ..... IP: *.at.ibm.com 14.04.03, 09:05
            A jak ja jestem już po dwóch kieliszkach mocno wstawiona? Mam codziennie pijana
            chodzić? Toż to alkoholizm! ;-)
            A.
            • Gość: Ziuta Re: 1 kieliszek wina to ..... IP: *.cm.chello.no 14.04.03, 09:44
              Gość portalu: Annette napisał(a):

> A jak ja jestem już po dwóch kieliszkach mocno wstawiona? Mam codziennie pijana
              >
              > chodzić? Toż to alkoholizm! ;-)
              > A.

Nie chce nikogo namawiac do picia, ale po dluzszej praktyce (np.1 tydzien), te 2
              kieliszki, nie beda na Tobie robic rzadnego "wrazenia", Organizm szybko sie adoptuje, a
              tylko od Ciebie zalezy co zrobisz. Jezeli masz slaba wole, to moze lepiej nie ryzykowac !
              Bo po 2-ch kieliszkach mozesz latwo przejsc do 3, 4, 5,......--ciu.
              Ja pijalam codziennie 2-3 kieliszki wina przez 12 lat i w zeszlym roku ( w marcu)
              pomyslalam sobie, ze chyba jestem alkoholikiem. Chcialam sprawdzic, czy to prawda i
              odstawilam wino ("z dnia na dzien"). No i nie jestem ...."alkoholikiem" ! Przez ponad rok
              pilam alkohol moze z 5-6 razy (1-2 drinki jednorazowo). I tak jak kiedys moglam pijac
              bardzo duzo bez "efektow ubocznych", tak teraz wiecej niz 1-2 kieliszki nie moge.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka