gosik23 09.04.03, 14:26 czy mógłby ktos podać mi przepis na makowiec? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bee Re: makowiec IP: *.acn.pl 09.04.03, 21:27 Makowiec 0,5 KG MAKU 0,5 KOSTKI ROZPUSZCZONEGO MASŁA 1 PŁASKA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA 2 CAŁE JAJKA 1 KIELISZEK SPIRYTUSU 1 ŁYŻECZKA MĄKI 1 ŁYŻECZKA CIASTA 1 ZAPACH ARAKOWY 1 SZKLANKA CUKRU Zemleć dwa razy. CIASTO 3 SZKLANKI MĄKI 5 CAŁYCH JAJ 1 KOSTKA MASŁA 2 SZKLANKI CUKRU 3 ŁYŻKI ZSIADŁEGO MLEKA LUB ŚMIETANY 1 KIELISZEK SPIRYTUSU 3 CZUBATE ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA Ja wszystkie składniki maku mieszam w malakserze i to samo robie z ciastem. Potem do wyłożonej formy wlewam ciasto, mak, ciasto, mak .....mak delikatnie przykrywam cienka warstwą ciasta. Ilość na 2 długie blachy. Blachy wyłożyć folią. Po upieczeniu b. szybko wyjąć i włożyć do worka z folii, żeby nabrało wilgoci. Piec ok. 1,5 godz. To jest stary przepis i kostka masła to 250 dkg.i to masło "prawdziwe" a nie z olejami.Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bee Re: makowiec IP: *.acn.pl 10.04.03, 17:04 Oczywiscie można dodać bakalie, ja nie dodaje , ale czemu nie?Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś