Gość: Dot IP: 213.216.82.* 03.05.03, 14:30 Słuchajcie, nie polecam, sama próbowałam wielokrotnie się przekonać do karczochów, ale nie potrafię, są okropne, choć ponoć zdrowe, Francuzi je uwielbiają, ale chyba tylko oni :-( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja? Re: Karczochy IP: *.catv69.balcab.ch 03.05.03, 15:50 a karczochy z supermarketu? no to zawsze stare i miekkie. mlody paczuszek jest przepyszny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Karczochy IP: *.iue.it 04.05.03, 19:06 a ja sobie teraz pomieszkuje w Italii i karczochami sie objadam. chyba faktycznie najwazniejsza jest ich jakosc i swiezosc. tu sa pyszne! choc istotnie nie wszystkim smakuja. Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Karczochy 05.05.03, 11:10 Ja uwielbiam karczochy w każdej postaci. Szczytem karczochowego wyrafinowania był suflet karczochowy, który kiedyś miałam przyjemność zjeść. Czy ktoś z Was wie, czy i gdzie można w Warszawie kupić świeże karczochy? Może raz bym zaszalała... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maggie Re: Karczochy IP: *.SNVACAID.covad.net 07.05.03, 20:29 Absolutnie sie nie zgadzam, ze sa okropne! Moze nie ma w Polsce swiezych i tu tkwi problem. Moze powinnas zaczac od tych marynowanych w oliwce z oliwek i dobrym occie ze sloika? Sa tam same "serduszka" karczochow czyli ich najlepsza czesc. Sa przepyszne jako dodatek do grilla lub w przeroznych salatkach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Karczochy IP: *.we.client2.attbi.com 07.05.03, 20:36 Dlaczego nie polecasz, czyli jak jadlas je zrobione ? Sa naprawde smaczne i mozna je zrobic na wiele sposobow. B. osobiscie lubie duze,ugotowane na parze, nadziane malymi krewetkami z mala masa malych miseczek z sosami do maczania !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Karczochy IP: *.w193-253.abo.wanadoo.fr 09.05.03, 14:22 karczochy sa pyszne ! gotowane (cala glowka) i z sosem vinaigrette, surowe (serce) z sokiem z cytryny i olejem, gotowane (serce) z sosem z oleju i ostrej papryki... Niestety sa drogie i wybieranie ich, jak i innych nowalijek na polskim rynku, nie jest latwe (miesiste, szerokie liscie, zdrowy, swiezy wyglad...) a czesto dobrych i swiezych w sklepach po prostu nie ma :-( bo ze straym wiechciem nic sie nie da zrobic :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: italia Re: Karczochy IP: *.25-151.libero.it 25.05.03, 15:27 karczochy zeby byly pyszne trzeba ogolocic z zewnetrznych lisci- lekko otworzyc i naszpikowac drobno pokrojonym czosnkiem, ulozyc na dnie garnka dodac pol cm olio extra vergine di oliva i zalac woda prawie do przykrycia, gotowac ok. pol godziny, na koncu osolic-carciofi ala romana-pyszne! Odpowiedz Link Zgłoś