Dodaj do ulubionych

szpinak- step by step

13.04.07, 13:59
proszę bardzo o instrukcje dla kompletnego szpinakowego laika przepisy na
makaron ze szpinakiem i kluchy szpinakowe przeczytałam jednakowoż nie jest
dla mnie jasne czy dawać całe liście( jak liście do klusek????) czy taką
ciaparaję??? JAK ZMIENIĆ LIŚĆ SZPINAKU W CIAPARAJĘ JJADALNĄ I SMACZNĄ (mój
stary ma przepis ale nie chce ani mi szpinaku zrobić ani zdradzić przepisu)
1. przynosimy z targu piekne świeże liście szpinaku
2......
Obserwuj wątek
    • lirio Re: szpinak- step by step 13.04.07, 14:09
      1. kupujemy mrożonkę Nordis i mamy ciaparaję ;)
      • anhes Re: szpinak- step by step 13.04.07, 15:46
        liro no ale taką ciaparaję np iako nadzienie do pierogów czy naleśników należy
        jakoś doprawić no nie???
        • lirio Re: szpinak- step by step 13.04.07, 16:00
          anhes napisała:

> liro no ale taką ciaparaję np iako nadzienie do pierogów czy naleśników należy
          > jakoś doprawić no nie???

Trzeba, trzeba. Tak sobie zażartowałam. Ja mam do szpianku świeżego uraz, bo ile
          bym nie þłukała to zawsze piasek w zębach strzela. Kupuję mrożony, rozmrażam,
          wrzucam na masło, odparowuję, przyprawiam solą, pieprzem, śmietaną, gałką
          muszkatałową (odrobina), bazylią i to jest produkt wyjściowy do szaleństwa.
          • follow_me Re: szpinak- step by step 13.04.07, 20:03
            pacz pani, z bazylią nie próbowałam...
            skuszę się przy najbliższej okazji :)
    • follow_me Re: szpinak- step by step 13.04.07, 15:55
      Przyznam bez bicia, że ze świeżego nigdy nic nie robiłam, ale gdyby, to pewnie bym dokładnie umyła, wycięła łodyżki, pocięła byle jak, zblanszowała i dalej doprawiała jak mrożony.

Co do ciapaji to najlepszy mrożony. Na dno garnka wlewasz odrobinkę wody, jak się zagotuje to wrzucasz takie zmrożone kawały (mrożonkę trzeba podziabać, cały prostokącik do gara nie włazi :/). Na małym ogniu trzymasz to wszystko dość długo, bo zależy ci na odparowaniu (jako sos do makaronu nie musi być mocno odparowany, ale do klusek już tak, bo ci się rozlecą). Następnie dodajesz czosnek pzreciśniętyt przez praskę (ja daję strasznie dużo, bo uwielbiam), sól, odrobinę cukru, pieprz i do smaku sok z cytryny. Wyłączasz ogień, do gorącego gara dowalasz jajko albo dwa i energicznie mieszasz. To jest szpinak "czysty", jako dodatek do drugiego dania na przykład. Można do gorącego szpinaku dodać pokruszonego Lazura- i masz sos do makaronu (ja czasem dodaję trochę śmietanki). Oczywiście jeśli chcesz szpinak do klusek, to tylko przyprawiasz i nie dodajesz jajka, bo jajo będzie w kluskach.
    • anhes Re: szpinak- step by step 13.04.07, 16:17
      stary chyba jeszcze dodaje odrobinę przecieru pomidorowego...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka