Dodaj do ulubionych

jak zrobić bliny, żeby się nie przypalały!?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 19:47
juz mnie qrwica strzela:) natarłem się godzinę ziemniaków i teraz nie mogę obrócić na patelni! wszystko się przypala, próbowałem na drugiej patelni - to samo! pomóżcie:) starte ziemniaki, sól, 2 jajka, 5 łyżek mąki, łyżka śmietany i łyżeczka proszku do pieczenia dałem. co jest? cos źle zrobiłem?
Obserwuj wątek
    • fettinia Re: jak zrobić bliny, żeby się nie przypalały!? 10.05.07, 19:54
      wszelkie placki bliny nalesniki itp potrzebuja DOBREJ patelni,bez
      odpryskow,dobrze nagrzanej+odrobina tluszczu.Po rozgrzaniu trzeba nieco
      zmniejszyc plomien lub w elektrycznym przekrecic na nizszy poziom-musi byc dobrze:)
      • korek1000 Re: jak zrobić bliny, żeby się nie przypalały!? 10.05.07, 20:51
        Potwierdzam, żeby nie spalić, podobnie jak pączków, rozgrzej silnie tłuszcz a
        potem ogień na minimum i wrzucać
    • qubraq Re: jak zrobić bliny, żeby się nie przypalały!? 10.05.07, 21:26
      Chcialbym niesmialo zauważyc ze bliny to zupelnie cos innego a Ty masz na mysli
      placki z tarych ziemniaków, prawda?
      • ba_nita Re:No właśnie - z blinami to nie ma nic wspólnego. 11.05.07, 08:24
        To placki ziemniaczane oczywiście.
      • dziuunia Re: jak zrobić bliny, żeby się nie przypalały!? 11.05.07, 08:39
        qubraq napisał:

> Chcialbym niesmialo zauważyc ze bliny to zupelnie cos innego a Ty masz na
        mysli
        >
        > placki z tarych ziemniaków, prawda?

Qubraku, ja tu już kiedyś nawet pisałam, że moja babcia która pochodzi spod
        Wilna, od zawsze na placki ziemniaczane mówiła i mówi bliny. A o tych
        prawdziwych blinach mówi bliny na drożdżach. Może więc kolega albo jego rodzina
        też stamtąd pochodzą i stąd te bliny ziemniaczane? :)
        • dominikjandomin Re: jak zrobić bliny, żeby się nie przypalały!? 11.05.07, 14:20
          dziuunia napisała:

> qubraq napisał:
          >
          > > Chcialbym niesmialo zauważyc ze bliny to zupelnie cos innego a Ty masz na
          >
          > mysli
          > >
          > > placki z tarych ziemniaków, prawda?
          >
          >
          > Qubraku, ja tu już kiedyś nawet pisałam, że moja babcia która pochodzi spod
          > Wilna, od zawsze na placki ziemniaczane mówiła i mówi bliny. A o tych
          > prawdziwych blinach mówi bliny na drożdżach. Może więc kolega albo jego
          rodzina
          >
          > też stamtąd pochodzą i stąd te bliny ziemniaczane? :)

Moze? Choć mój Ojciec pochodził z Grodna i bliny to były tylko i wyłącznie
          gryczane. A z ziemniaków (kartofli) to były zawsze placki kartoflane.
    • qubraq Re: jak zrobić bliny, żeby się nie przypalały!? 11.05.07, 20:02
      Dziuuniu, cos w tym jest... piszac to myslalem wlasnie o tym co mi kiedys
      powiedzialas tym bardziej ze moja znajoma Rosjanka mieszkajaca od wielu lat w
      Polsce na wszystkie placki i nalesniki mowi po prostu "blinczyki" ... :-))
      Mnie tez drazni kiedy na moje pierozki z ziemniakami i serem prawie w calej
      Polsce mowia "pierogi ruskie" co jest oczywiscie całkowie nieprawdą!
      • Gość: panigazeta Re: jak zrobić bliny, żeby się nie przypalały!? IP: 195.205.202.* 12.05.07, 10:22
        To jak w takim razie mowic na pierogi ruskie, kore wczoraj zrobiam na obiad??
        wlasnie tez sie zastanawiam nad ta nazwa czemu niby ruskie??
        • fettinia hihi:) 12.05.07, 10:38
          To tak jak fasolka po bretonsku,sledz po japonsku czy sos holenderski:DDD
          Nazywamy je "ruskie"chociaz tam ich nie jadaja-tak sie przyjelo:)Chlodnik
          litewski tez nie litewski tylko polski:DDD
          • elzunia3 Re: hihi:) 12.05.07, 13:02
            Co prawdz to było dawno, 30 lat temu:
            piłam w Moskwie "kawę po Warszawsku",
            okazało się że była to zalewajka a na
            wierzchu był kogiel-mogiel. Nikt w
            Warszawie o takiej kawie oczywiście nie słyszł.
            Pozdrawiam.
          • dominikjandomin Re: hihi:) 14.05.07, 15:37
            fettinia napisała:

> To tak jak fasolka po bretonsku,sledz po japonsku czy sos holenderski:DDD
            > Nazywamy je "ruskie"chociaz tam ich nie jadaja-tak sie przyjelo:)Chlodnik
            > litewski tez nie litewski tylko polski:DDD

Litewski!

A ściśle: Polaków z Litwy. Historycznej Litwy, mój Ojciec go wspomina, pochodzi
            z Grodna, czyli polskiej Litwy (dziś w zarządzie Białorusi).

Podobnie kołduny sa polskim daniem z Litwy.

Może i pierogi z ziemniakami i serem?
            • fettinia Re: hihi:) 14.05.07, 15:46
              nie bedziemy sie klocic,ale ponoc pierwotna wersja jeszcze za Mickiewicza to
              polska byla:DD
              • dominikjandomin Re: hihi:) 14.05.07, 15:48
                fettinia napisała:

> nie bedziemy sie klocic,ale ponoc pierwotna wersja jeszcze za Mickiewicza to
                > polska byla:DD

Polska, ale litewska, ze względu na obszar kraju, nie narodowość wytwórców.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka