Dodaj do ulubionych

Oj te torty!

IP: 85.112.196.* 20.05.07, 17:34
Mam problem. Podobno robię znakomite torty. Moi znajomi od lat proszą mnie o
robienie dla nich na różne okazje. Robię oczywiście za darmo, to znaczy
dostarczają mi produkty a potem (jeśli nie uczestniczę w impreaie) oddając mi
pojemnik przynoszą kawałek do spróbowania. Cieszy mnie to, że im smakuje ale
tu zaczyna się kłopot. Na tych imprezach częstują swoich gości, ludzi
zupełnie mi nieznanych a potem ci ludzie proszą o zrobienie tortu dla nich.
Nie buntowałam się do chwili aż mąż uzmysłowił mi, że oni mnie po prostu
wykorzystują. Zgodziłam się z nim i doszłam do wniosku, że przeciez to trochę
kosztuje, chociażby energia elektryczna (elektryczny piekarnik, robot). Poza
tym zrobienie ładnego tortu (dekoracja) wymaga trochę czasu. Ci dalsi pytają
ile mają zapłacić za zrobienie ale ja wspaniałomyślnie mówię, że nic bo
zupełnie nie wiem ile to powinno kosztować. Jeśli macie jakieś doświadczenia
w tym względzie to proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • Gość: ola Re: Oj te torty! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 18:09
      za specjalnie zrobiony tort - figurki, kształt wg rysunku w Warszawie w
      cukierni płaciłam 59zł/kg. Tort imieninowy jaki zamowilam ważył prawie 4 kg,
      był prostokątny, ciasto zwykłe a na wierzchu zrobione z masy zwierzątko. Calosc
      bardzo efektowna.
      Mysle, ze spokojnie 30zł/kg mozesz sobie liczyc, tylko jesli sie nie
      zarejestrujesz nigdzie, bedzie to robotą na czarno :) a wsrod ludzi oprocz tych
      sympatycznych sa tez "zyczliwi" - jesli dodatkowo fama o Twoich tortach sie
      niesie, to nie wiem czy ryzykowac cale przedsiewziecie. Lepiej chyba nauczyc
      sie asertywnosci i najblizszym pomagac, a reszte odsylac do cukierni. pzdr :)
      • fettinia Re: Oj te torty! 20.05.07, 18:20
        A moze firme zaloz?Wtedy nie bedzie problemu-cennik,legalnie i wszyscy zadowoleni:)
    • ba_nita Re: Oj te torty! 20.05.07, 19:01
      Sprawdź Matyldo w cukierni po ile są (nie wiem jakie robisz), pamiętaj, że Ty
      wykonujesz z lepszych półproduktów i wtedy podyktuj cenę. Jeśli się okaże, że
      popyt nie zmalał gwałtownie to spokojnie możesz założyć firmę i robić na
      zamówienie. W początkowym okresie jednak odradzam.)))
      P.S.Mąż ma rację, że jesteś wykorzystywana.
    • Gość: zolza Re: Oj te torty! IP: 91.192.196.* 20.05.07, 19:02
      jezeli daja produkty to okolo 30 zl,i mozesz spokojnie robic je "na czarno",nie
      ma z tego ,az takich wielkich pieniedzy by sie bac
    • Gość: Matylda Re: Oj te torty! IP: 85.112.196.* 21.05.07, 13:26
      Oczywiście, że nie byłoby z tego dużych pieniędzy a o zarejestrowaniu firmy nie
      myślę. Nie założę przecież cukierni. Gdybym zarejestrowała w domu to miałabym
      zaraz SANEPiD na głowie. Wprawdzie w domu wszyscy zdrowi, jest czysto i
      porządnie ale oni napewno mają takie wymagania jakim w domowych warunkach
      trudno sprostać (może osobne pomieszczenie kuchenne?). Robię te torty z
      dostarczonych produktów ale bardzo często dodaję coś swojego bo np. coś mi
      pasuje do dekoracji. No i ten piekarnik elektryczny i robot...Czy myślicie, że
      gdybym powiedziała 30 zł. za samo wykonanie to byłoby dobrze? Takie ciągłe
      robienie tortów też potrafi wykończyć, czasami jest tego (komunie, popularne
      imieniny) po trzy, cztery w tygodniu i czuję, że jak nie będę miała jakiejś
      satysfakcji finansowej to przestanie mnie to bawić.
      • Gość: nieskorzanka Re: Oj te torty! IP: *.proszynski.pl 21.05.07, 13:31
        A ile czasu robisz taki tort? Policz sobie wg stawki 15zł/h, uwazam, że to
        dobra stawka za dobry domowy tort!
        • Gość: evro44 Re: Oj te torty! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.07, 13:42
          to nie zapłacona robota, w firmach cukierniczych nakłady pracy są
          podzielone.Kto inny ciasto czy kremy, koś tylko dekoracje.Ludzie to cwaniaki,
          kupi mąkę, cukier i masło,orzechy i bakalie ok.10 zł i ma tort za 80-
          90.Naiwnych nie sieją.....
          • Gość: ania Re: Oj te torty! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 20:41
            kupuję mrożone po ok 24 zł sztuka, czasami tiramisu z cukierni po 40 kg, serowy
            po 30 kg (ale strasznie ciężki), ostatnio bezowy z pomarańczowym nadzieniem 55
            zł sztuka (ważył 80 dkg)i był pyszny. Smak wybiera najczęściej moje dziecko i
            raczej jest zawsze zadowolone ale kusi mnie poprosić kogoś o zrobienie. Sama
            nie piekłam od wielu lat i teraz nawet nie mam piekarnika.
            Koleżanka piecze pyszne własne i proponowała kilka razy, że dla mnie też zrobi
            ale głupio mi tak bez pieniędzy ją wykorzystywać - ona ma być gościem na moich
            uroczystościach a nie pół dnia wcześniej spędzić w kuchni. Napisz proszę ile w
            końcu zamierzasz sobie policzyć i może następnym razem nabiorę śmiałości i moje
            dziecko dostanie tort urodzinowy domowej roboty zrobiony przez moją przyjaciółkę
    • Gość: tarapa hmmm... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 22:25
      ostatnio kolezanka mojej siostry pytala, ile wzielabym za wykonanie tortu i tez
      nie bardzo wiedzialam co odpowiedziec... chcialabym robic torty na zamowienie,
      ale nie jestem pewna, czy bylabym konkurencyjna - wszystko zalezy od skladnikow
      (a te bywaja naprawde drogie) i czasu (torty w stylu angielskim sa pod tym
      wzgledem bardzo wymagajace). pzdr
    • Gość: Matylda Re: Oj te torty! IP: 85.112.196.* 22.05.07, 14:17
      Właśnie poprosiła mnie o zrobienie tortu obca pani ze sklepu w poblizu.
      Zdziwiłam się tak, że nawet nie zapytałam jej skąd wie o tym, że robię.
      Zaryzykuję i powiem jej 30 zł (za robotę) plus koszt produktów. Zobaczę jaka
      będzie reakcja. Jutro będę z nią rozmawiała i napiszę jak to wyszło.
      • rezurekcja Re: Oj te torty! 22.05.07, 17:07
        Gość portalu: Matylda napisał(a):

> Właśnie poprosiła mnie o zrobienie tortu obca pani ze sklepu w poblizu.
        > Zdziwiłam się tak, że nawet nie zapytałam jej skąd wie o tym, że robię.
        > Zaryzykuję i powiem jej 30 zł (za robotę) plus koszt produktów. Zobaczę jaka
        > będzie reakcja. Jutro będę z nią rozmawiała i napiszę jak to wyszło.

Zawsze mozesz powiedziec, ze koszty produkcji kilku tortow tygodniowo
        przekraczaja mozliwosci finansowania przez Twoja rodzine i chcesz miec zwrot
        kosztow. Poza tym zawsze mozesz powiedziec (o ile chcesz zbyc natreta), ze
        wypiekasz tylko dla znajomych.

Poza tym powodzenia.
        • Gość: Klara Re: Oj te torty! IP: *.adsl.alicedsl.de 22.05.07, 18:01
          Nikomu nie musisz sie tlumaczyc ze chcialabys za zrobienie dobrego tortu 30 zl
          bo to jest minimalna stawka za to co dobrze robisz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka