siedem_z_dziewieciu 07.06.07, 04:51 Zamarzyły mi się rogaliki z ciasta francuskiego nadziewane marmoladą z róży. Macie jakiś dobry przepis na ciasto francuskie? Będę wdzięczna za pomoc :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania_m Re: ciasto francuskie IP: *.pools.arcor-ip.net 07.06.07, 07:51 kup zamrozone bliklego :) jak nie lubie "gotowcow", to jest naprawde dobre jesli jednak upierasz sie przy samorobce, za mojego dziecinstwa mama robila jablka w ciescie francuskim z przepisu kuchni polskiej, wydanie z ok 1970 roku. niestety ksiazka jest w polsce, ja wrecz przeciwnie. zdaje, sie ze ten przepis z niemieckiego bloga o pieczeniu bardzo moze je przypominac: 250 g maki 250 g zimnego masla 25 g rozpuszczonego masla 25 g maki dodatkowo 1 zoltko, szczypta soli 2 lyzki zimnej wody - zimne maslo ugniesc z 25g maki, uformowac dosc plaski blok 10x20 cm, owinac w folie i wsadzic do lodowki na 30min - z 250g maki, 25g masla, zoltka, soli i wody zagniesc ciasto. z woda uwazac i lac po lyzce, jej ilosc zalezy od tego jak duze bylo zoltko. owinac w folie, sadzic do lodowki na 30 min - teraz zaczyna sie zabawa z walkowaniem. ciasto rozwalkowac na prostokat 20x40. wsadzic plyte masla, zlozyc w pol.rozwalkowac na 20x40. zlozyc potrojnie z gory i z dolu krotszej krawedzi. rozwalkowac, folia, lodowka nastawiona na duze chlodzenie na 30 min. zabawe z rozwalkowaniem, zlozeniem na 3 i lodowka powtorzyc 7(siedem!)razy.uzywac jak najmniej maki przy walkowaniu, nadmiar starannie strzepywac. piec w temp 225-250 stopni naprawde uwielbiam stac i pichcic w kuchni, ale mi by sie nie chcialo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala a ja sobie ułatwiam i.. IP: *.pr.radom.net 08.06.07, 15:14 Wszystko jak napisałaś, a żeby tyle razy nie walkować, zwijam w rulon jak "roladę" i wałkuję raz. I też mam kilka listkow Odpowiedz Link Zgłoś
siedem_z_dziewieciu Re: ciasto francuskie 08.06.07, 00:43 Dzięki za przepis, jutro wypróbuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: ciasto francuskie IP: *.pools.arcor-ip.net 08.06.07, 07:33 podziwiam za cierpliwosc :) calosc imprezy z pieczeniem zajmie ci okolo 6 godzin. ok, z 5 tego to czekanie - mimo wszystko mam nadzieje, ze efekt bedzie nie tylko warty zachodu, ale wrecz powalajacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K-iss Re: ciasto francuskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 09:32 A ja chciałabym się zapytać czy mogę ciasto trzymać w lodówce dłużej niż po godzinie na jedno wałkowanie (np łącznie dwa dni-myślałam żeby zostawić na noc, jutro dokończyć, znów zostawić na noc i rano już upiec) czy to nie zaszkodzi francuskiemu? Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia przepis Dorotus:) 27.06.07, 10:03 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,64057946.html Podziwiam,bo sama w zyciu nie zrobie:D Odpowiedz Link Zgłoś