Gość: millie IP: *.lshtm.ac.uk 09.06.03, 16:44 bo drogi jak diabli... czy ktos wie? kurkuma? turmerykiem? ale zeby nie bylo za mocno pachnace by ja tylko bym chciala kolor zolciutki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hania Re: czym zastapic szafran? IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 09.06.03, 16:51 Curcuma longa to lacinska nazwa kurkumy farbuje na zolto jak nic to ta sama przyprawa co w curry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: millie Re: czym zastapic szafran? IP: *.lshtm.ac.uk 09.06.03, 17:28 czyli mozna uzyc np. w paelli? chociaz nie jestem pewna czy tu sie jakos inaczej nie nazywa, nazwe 'curcuma' chyba z Polski pamietam... Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: czym zastapic szafran? 09.06.03, 17:31 Gość portalu: millie napisał(a): > czyli mozna uzyc np. w paelli? chociaz nie jestem pewna czy tu sie jakos > inaczej nie nazywa, nazwe 'curcuma' chyba z Polski pamietam... Millie, wydaje mi się, że smak kurkumy nie bardzo będzie pasował do paelli. Zrób bez żółtego kolorku, skoro nie będziesz używać szafranu. Na pewno będzie smaczna! PS. Ja to nie hania z poprzedniego postu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Curcuma - szfran ubogich - tak nawet mówią .. IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.03, 17:32 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: millie Re: czym zastapic szafran? IP: *.lshtm.ac.uk 09.06.03, 17:34 dzieki wszystkim tak czy siak, moze sprobuje kurkumy albo zrobie bez zoltego...:-((( Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: czym zastapic szafran? 09.06.03, 17:41 Gość portalu: millie napisał(a): > dzieki wszystkim tak czy siak, moze sprobuje kurkumy albo zrobie bez > zoltego...:-((( Millie, może dodaj kurkumy do eksperymentalnej odrobiny paelli. Jeśli będzie dobra, to dodaj do reszty. Jeśli nie, to przynajmniej będziesz wiedzieć, a paella nie powędruje do kosza :-) Daj znać, jak wyszło, jeśli zaeksperymentujesz. Ja daję zawsze szczyptę szafranu, ale tutaj kosztuje 2 zł za torebkę, która wystarcza na 2 mniejsze "dawki", albo 1 dużą. Rozumiem jednak, że w UK cena może być znacznie wyższa! Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania Re: czym zastapic szafran? IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 09.06.03, 23:17 pamietaj ze prawdziwy szafran to najdrozsza przyprawa swiata. sa to preciki ze specjalnej odmiany krokusa to napewno wiesz. wyglada na to ze nie roztlukujesz szafranu przed uzyciem. bo wedlug mnie jest on dosyc wydajny. wloz preciki do porcelanowego naczynia aptekarskiego i rozetrzyj s sola albo cukrem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roy Re: czym zastapic szafran? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 10.06.03, 10:21 Niczym, kolor możesz podrobić tymi przyprawami, które wymieniasz, ale smak jest nie do podrobienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tanita Re: czym zastapic szafran? IP: *.146.66.251.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 01.05.17, 09:27 łyżeczka papryki słodkiej z połową łyżeczki kurkumy Odpowiedz Link Zgłoś