anna451 28.11.07, 14:44 ale może ktoś wie ile jest masła w maśle.Jakie masło kupujecie oczywiście możliwie niedrogie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: masło jest coraz droższe 28.11.07, 14:49 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=70971639&a=71591606 Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: masło jest coraz droższe 28.11.07, 14:59 maśło winno mieć 82,5% tłuszczu inne smarowidła, to jedynie smarowidła masłopodobne Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: masło jest coraz droższe 28.11.07, 17:08 Ale te 82,5% nie gwarantuje, że jest to czyste masło. Olej też jest tłuszczem. Ja zawsze na wszelki wypadek ściskam kostkę, czy nie jest za miękka. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: masło jest coraz droższe 29.11.07, 12:05 w disiejszych czasach nigdy nie wiadomo co jest albo wiesz jak sie kiedys to robilo i masz mozliwosc dostac te produkty i postarac sie samemu cos zrobic a jak nie to musisz to kupowac co jest Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: masło jest coraz droższe 28.11.07, 17:27 ja kupuję masło od baby na targu. mam już jedną sprawdzoną. biorę od niej masło (5 zł - 300g) biały ser 10zł 1 kg i mleko1,5 za 1L. Masło jest prawdziwym masłem i smakuje jak masło a nie jak margaryna. Ma zapach masła a nie przetwórni chemicznej. Podobnie jest z serem. Ona robi ten ser z mleka nieodciąganego, dlatego jest tłusty i pyszny. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: masło jest coraz droższe 28.11.07, 18:52 Najlepsze masło robiliśmy w domu w Syrii, najpierw super gęsty jogurt (laban), a z niego masło. Chlebek z nim i domową konfiturą to było niebo w gębie ! fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,71293787,71470792.html?wv.x=1 Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: masło jest coraz droższe 29.11.07, 12:56 a ja znam rezepte na dobre maslo najlepsze najpierw dobre mleko ochlodzone: na guze byla zawsze smietanka ja sie zbiera i najlepiej po 2-3 dniach wlozyc w naszych czasach do zamknietego pojemnika i ruszaj bardzo dlugo jak zobaczysz dwie warstwy jedna jest maslanka a druga maslo to starosc ale jazeli chcesz miec cos zdrowego to niestety w EU mozes sobie tylko sama pomoc poczekaj na € ????? Odpowiedz Link Zgłoś
dragon_fruit Re: masło jest coraz droższe 28.11.07, 18:53 taaaaa ale czy baba myje rece, a krowie wymiona to juz pewnosci nie masz... kupowlabym chetnie jakbym widziala w jakich warunkach to powstaje Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Taaa - a warunkach przemysłowych masz 28.11.07, 18:58 taką pewność?Zdziwiłabyś się bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Pomijam fakt, że mleko jest skupowane od takich 28.11.07, 19:01 właśnie bab między innymi. Odpowiedz Link Zgłoś
dragon_fruit Re:Pomijam fakt, że mleko jest skupowane od takic 28.11.07, 19:21 no i od tego jest pasteryzacja Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re:Pomijam fakt, że mleko jest skupowane od takic 29.11.07, 13:04 30 lat pilam mleko od rolnikow robilam z niego kwasne mleko tego juz niestety z mleka naszych czasow nie zrobisz i zyje dla( bo-nita 80 lat) Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re:Pomijam fakt, że mleko jest skupowane od takic 29.11.07, 13:20 Oj nie jest już skupowane od takich bab!!! Zdziwiłbyś się, np. Mlekowita skupuje wyłącznie od rolników nad którymi ma stałą kontrolę weterynaryjną , higieniczną, codziennnie badane jest mleko od tego rolnika, codziennie przyjeżdża cysterna po mleko. Byłam w gospodarstwie które odstawia około miliona litrów mleka rocznie! W oborze nie zauważyłam ani jednej muchy, stanowisko udojowe jest wykafelkowane i 2 razy dziennie myte bieżącą wodą. Moja wizyta była niezapowiedziana, więc myślę, że tak jest na codzień. Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re:Pomijam fakt, że mleko jest skupowane od takic 01.12.07, 20:02 Prawda . Nasze zakłady mleczarskie i mięsne aby utrzymać się na rynku w UE i uniknać restrykcji całkowicie zmodernizowały produkcję , warunki higieniczne są wprost idealne w porównaniu np do niektórych niemieckich , gdzie właścicielami są tureccy przedsiębiorcy ( produkty z tych firm trafiają na nasz rynek niestety ) Polskie firmy mleczraskie i mięsne nie mogą sobie pozwolić na na jakiekolwiek wpadki z jakością przy tej konkurencji . Problemem są sprzedawcy czyli te hiper / super markety I tu jest horror gdy mięso rozmrożone pływa razem z lodami , awaria chłodni , smród na zapleczu , serwis chłodniczy tonie w ścieku z rozmrażającego sie mięsa a raczej krwi i rozmrożonych lodów . Oszczedzę forumowiczom więcej doznań i życzę rozważnych zakupów przedświątecznych Odpowiedz Link Zgłoś
krwawymsciciel Re: masło jest coraz droższe 29.11.07, 00:52 jesli nie myla to tym lepiej dla ciebie - troche zarazkow zahartuje a nie zabije :) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: masło jest coraz droższe 29.11.07, 12:59 a wiesz czy ze ze sklepu jest czyste Odpowiedz Link Zgłoś
iskial1 Re: masło jest coraz droższe 29.11.07, 13:52 Poza tym sama widziałam jak klienci super martketów owijaja sreberka wąchają co nie którzy polizują i co i chop nie do własnego koszyka z taka kostką tylko nazad na półkę a siegaja po nową kostkę i to jest higiena ? a u mojej kolezanki koło Kalisza poczestowali mnie mlekiem prosto od krowy widząc moje obrzydzenie które malowało się niechybnie na twarzy koleżanka mówi nie martw sie nasze nie cuchnie chodz do obory to ci pokażę a tam 30 krów wymytych czysta słoma dwa razy dzienie zmieniane elektryczne dojarki a było to 20 lat temu a teraz to te krówki maja lepiej niż nie jedni ludzie. wszystko zalezy od higieny no a masło można samemu wyprodukować z kremówki wlanej do butelki po wodzie mineralnej potrząsać do skutu i gotowe teraz cena jest chyba porównywalna a wie sie co je pozdr.:) Odpowiedz Link Zgłoś
dragon_fruit Re: masło jest coraz droższe 29.11.07, 14:01 mowie tak, bo widzialam u babci na wsi jak to powinno wyglądać i u jej sąsiadki jak nie powinno-loteria Odpowiedz Link Zgłoś
anna451 Re: masło jest coraz droższe 01.12.07, 17:34 chyba zacznę chleb smarować majonezem i to własnej roboty Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: masło jest coraz droższe 01.12.07, 19:35 Na mój gust to dobre jest łaciate,kerrygold i president. Masło od gospodyni kupowałam,miałam jedną zwłaszcza sprawdzoną - pyszne masło,mleko,smietana,twaróg, ale pzreprowadziłam się i skończyło się to dobre. Z kremówką i własnoręcznym ubijaniem może i dobry sposób, ale jak to wychodzi cenowo? Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: masło jest coraz droższe 01.12.07, 19:55 Masło z TOP-TOMYŚL zawiera 100% tluszczu mlekowego! www.toptomysl.pl/ Niestety nie dowiedzialem sie gdzie je mozan kupic poza Nowym Tomyślem; Odpowiedz Link Zgłoś
ewa19731 Re: masło jest coraz droższe 05.12.07, 00:07 jestem pod wrażeniem,a ile kosztuje taka kostka masła?szkoda że na swojej stronie nie podają w jakich miastach można kupić ich produkty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cuoco Re: masło jest coraz droższe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.07, 06:11 Nie przesadzajcie z tą ceną,u mnie potaniało,tylko z 200g zrobiło się 170g :) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: masło jest coraz droższe 05.12.07, 13:19 ewa19731 napisała: > jestem pod wrażeniem,a ile kosztuje taka kostka masła?szkoda że na swojej > stronie nie podają w jakich miastach można kupić ich produkty Sprobuj zadzwonic do ich dzialu handlowego , moze Tobie powiedza ktory z warszawskich hurtownikow je sprowadza, nie jestem pewny czy Piotr i Paweł w Bluecity przypadkiem nie sprzedaje tego... Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: masło jest coraz droższe 10.12.07, 08:08 kocia_noga napisała: > Z kremówką i własnoręcznym ubijaniem może i dobry sposób, ale jak to > wychodzi cenowo? No , i masz przykład , że masło nie może być tanie . Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: masło jest coraz droższe 01.12.07, 19:34 Można też ubić ze śmietany mikserem. Najlepiej takiej 36%. Powinna być niezbyt zimna i przy dłuższym ubijaniu, niż na krem, robi się pyszne masło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eileen Re: masło jest coraz droższe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 10:34 My sie przerzucilismy na miekka margaryne, bo maz ma miazdzyce, ja mam cukrzyce, a maslo nie tylko coraz drozsze, ale i coraz gorsze niestety. i zwykle nie mozna znalezc skladu na opakowaniu. Nowe margaryny nie maja transow, za to sa wzbogacane w rozne pozyteczne substancje. Wole wiedziec co jem. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi_10 Re: masło jest coraz droższe 10.12.07, 08:26 a mnie najbarzdiej wkurza, że na większości kostek masła jakie m\sa dostępne w sklepach nie jest napisany skłąd! Tylko pisze jaka jest zawartośc tłuszczu.... Przewaznie kupuje masło z Garwolina lub kostkę z Jasienicy Rosielnej:-) szcególnie do jasienicy mam zaufanie-mleko zresztą tez tylko od nich kupuję:-) tylko nie wiem czy poza podkarpaciem ich produkty sa dostępne...:-/ Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: masło jest coraz droższe 10.12.07, 16:18 gabi_10 napisała: > ... masło z Garwolina uwaga, kostka z Garwolina juz nie nazywa sie maslem! podobnie z kostką z Siedlec; mają ponizej 82% i nazywaja sie obecnie tluszczem do smarowania... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
gabi_10 Re: masło jest coraz droższe 11.12.07, 09:05 nie bardzo....wczoraj kupiłam garwolińskie-mają masło-śmietankowe-i to ma zawartość tłuszczu mniejszą niż 82 %, i masło extra-z 82procentową zawartościa tłuszczu;-) Odpowiedz Link Zgłoś
dragon_fruit polecam to masło: 11.12.07, 09:52 www.serpol.krakow.pl/shop/product_info.php?prod_id=4258 Odpowiedz Link Zgłoś
gabi_10 Re: polecam to masło: 11.12.07, 10:28 tez się mu przyglądałam...ale zastanawia mnie dlaczego ma tak długii termin przydatności do spozycia.... Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: masło jest coraz droższe 12.12.07, 13:06 gabi_10 napisała: > nie bardzo....wczoraj kupiłam garwolińskie-mają masło-śmietankowe- > i to ma zawartość tłuszczu mniejszą niż 82 %, i masło extra-z > 82procentową zawartościa tłuszczu;-) Nie spojrzalas... to sie nazywa "kostka stolowa" czy tez "stolowe", "tluszcz maslowy do smarowania"; przed chwila sprawdzilem - wszystkie kostki zawiniete w bialy papier, garwolinskie czy siedleckie lub inne z wyjatkiem siedleckiego extra - nie nazywaja sie maslem! owszem jest maslo tradycyjne polskie jest extra laciate jakies irlandzkie ale te kostki, ktore do tej pory znalismy jako maslo, ponizej 82 %, nie maja w nazwie towaru slowa "Maslo" ... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gabi_10 Re: masło jest coraz droższe 13.12.07, 08:56 Qubrack-nieprawda!!!Przed chwilą aby sie upewnić wyjęłam kostkę z lodówki:-) nie jest w białym papierku-w złote-niebieskiej folii- pisze masło extra-zawartość tłuszczu 82 %...Na pewno nie tłuszcz do smarowania:-) I pisze: garwolin. jakeiś inne te masła w naszych sklepach sprzedają... Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: masło jest coraz droższe 13.12.07, 11:46 gabi_10 napisała: > Qubrack-nieprawda!!! Gabi...przecie mowie ze z wyjatkiem tych extra - mam na mysli te w bialych papierkach... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Trudno kupic tanie prawdziwe maslo IP: *.fbx.proxad.net 12.12.07, 23:24 Trudno kupic tanie prawdziwe maslo, bo tluszcz mleczny jest bardzo drogi, wiec jesli produkt zawiera go naprawde duzo, to nie da sie wyprodukowac go ponizej pewnej ceny. Stad zalew roznych wyrobow maslopodobnych i oszustow sprzedajacych mieszanki z olejami pod nazwa maslo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joma24 Re: Trudno kupic tanie prawdziwe maslo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 13:55 ja kupuję osełkowe, jest barzdo dobre w smaku ! Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczarmi Re: masło jest coraz droższe 22.12.07, 01:07 Smutno przyznać, ale polskie mleczarnie bezczelnie fałszują masło. Niektóre udają, że to masło, na kostkach piszą: masełko, miksełko, śmietankowe itp, unikając słowa "masło" - te produkty, obojętnie czy w opakowaniu białym czy w złotku to produkty oszukane, z margaryną. Są też takie mleczarnie, które oszukują w żywe oczy - pakują mieszankę a na kostce piszą Masło Extra. Cóż, znów trzeba wąchac niestety oraz naciskac na kostkę. Jeśli jest w lodówce i jest miękka, to na pewno nie jest to masło. Szczerze polecić można niestety masło z importu: fińskie i irlandzkie. Widać obcy kapitał już dowiedział się o polskich oszustach. I znów może zabrzmieć "miałeś chamie złoty róg...", a my będziemy smarować fińskim masłem :) PS: bez zarzutu jest też President, Masło Extra Somlek, Łowickie oraz masło kociewskie - produkt regionalny z mleczarni w Starogardzie Odpowiedz Link Zgłoś