Gość: luk IP: Hmm:* / 192.168.0.* 05.08.03, 13:31 szukam porady Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lola Re: danie z winniczek ślimaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.03, 15:14 Co konkretnie? Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: danie z winniczek ślimaków 05.08.03, 18:48 Najpyszniejsze są winniczki z masłem czosnkowym i natką pietruszki. Do tego chrupiąca bagietka, białe wino i żyć nie umierać. Niestety nie poradzę Ci, jak to danie przyrządzić, bo nigdy nie próbowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: danie z winniczek ślimaków 05.08.03, 19:17 Jesli ktoś jest wrażliwy, to proszę nie czytać wpisu. Wg książek żywe ślimaki należy głodzić przez tydzien, by wytworzyły wapienną osłonkę skorupki. Następnie moczyć kilka godzin w osolonej i zakwaszonej wodzie. Po opłukaniu wrzucic na 5 minut do wrzątku. Wyjąć ślimaki ze skorupek, obciąc ciemne końce i gotować 3 godziny w wywarze z liścmi laurowymi, tymiankiem i zielem angielskim. Przygotować farsz: czosnek, cebulkę i natkę utrzec z masłe, doprawic solą, pieprzem i białym winem. Faszerować skorupki mięskiem ślimaka na zmianę z farszem, skropić winem i zapiec. Jest to przepis z Kuchni Francuskiej (B.Buczma i B.Bonik). A teraz coś z własnego życia. Rzecz działa sie w latach osiemdziesiątych. Musiałam otrzymać pewną substancję chemiczną, która albo była dostępna na zachodzie (za astronomiczną cenę) albo mogłam ją otrzymac ze ślimaków winniczków. Ślimaki, po dwudniowym głodzeniu były wyjmowane (na żywca) ze skorupek. Z biegnącego pod jego stopą (a więc ciałem) przewodu pobierałam interesująca mnie substancję a reszta była do wyrzucenia. Okazało się, że są na mięso chetni. Kolezanki obgotowywały je w wodzie z sola i przyprawami, a nastepnie smazyły z cebulką i lekko dusiły w dowolnym sosie. Podobno smaczne, ale ja w tamtym momencie nie mogłam patrzeć na ślimaki. Pozdrawiam:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: danie z winniczek ślimaków IP: Hmm:* / 192.168.0.* 05.08.03, 23:02 z góry dziękuję,mam nadzieję że mi to wyjdzie,to Was zaproszę.pozdrowienia z Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś