Gość: kasia IP: *.spray.net.pl 19.12.07, 22:40 Witam, Dlaczego mój rosól zawsze ma taki "lekko obrzydliwy":-) słodkawy posmak...nie cierpie tego!!! jak ugotować pyszny rosołek - taki głęboki smaczek...mnim mniam... Napiszcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: antycyponek Re: Dlaczego rosól słodki...? IP: *.chello.pl 19.12.07, 22:44 Jak za słodki, to pewnie za dużo marchewki. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Dokładnie tak z tą marchwią.Dlatego zawsze 19.12.07, 23:04 sobie dobieram włoszczyznę i w nosie mam te przygotowane wiązki, które są czerwone od marchwi a to przecież tylko śladowa jarzyna ma być we włoszczyźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re:Dokładnie tak z tą marchwią.Dlatego zawsze 20.12.07, 11:49 Ja kupuję gotowy zestaw, ale nie wykorzystuję całej marchewki. To by było faktycznie za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Dlaczego rosól słodki...? 19.12.07, 22:45 noze za duzo marchewki we wloszczyznie? ilosc i rodzaj jarzyn musi byc zbalansowana, moim zdaniem seler i por obowiazkowy marchewek kilka, duza pietruszka na kapuscie mi w rosole nie zalezy :) zbyt duzo natki pietruszki dodanej w trakcie gotowania potrafi tez skutecznie zmulic smak Odpowiedz Link Zgłoś
westina Re: Dlaczego rosól słodki...? 19.12.07, 23:15 po 20 latach wychodzi mi rosolek mniam..:) na 2,5 litra wody Listek bobkowy, trzy ziarenka ziela angielskiego, 1/4 lyzeczki soli morskiej, grubej 2 lyzeczki warzywka Winiary im wiecej z kurczaka tym lepiej: ze skorka marchewka pietruszka kawalek selera troche zielonego pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
bezsensu70 Re: Dlaczego rosól słodki...? 20.12.07, 07:50 przeczytaj sobie skład tego twojego warzywka winiary... Odpowiedz Link Zgłoś
westina Re: Dlaczego rosól słodki...? 21.12.07, 09:24 Zawsze czytam co wkladam go garnka. Mnie jakis czas tez rosol raz wychodzil a raz nie a teraz wychodzi mi zawsze. :) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Dlaczego rosól słodki...? 19.12.07, 23:15 A posoliłaś go...? nie bój sie soli to nie "biala smierć"! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Dlaczego rosól słodki...? IP: *.pools.arcor-ip.net 19.12.07, 23:45 Najprawdopodobniej dajesz za dużo korzenia pietruszki i cebuli, marchewka nie robi rosołu słodkiego. Lepiej dać więcej selera jak pietruszki. Wypróbowane! Odpowiedz Link Zgłoś
giwia to pietruszka! wbrew pozorom 20.12.07, 00:54 daje więcej słodyczy niz marchewka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: to pietruszka! wbrew pozorom IP: *.pools.arcor-ip.net 20.12.07, 01:37 giwia napisała: > daje więcej słodyczy niz marchewka. Tak jest, korzeń z pietruszki, natka nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Dlaczego rosól słodki...? IP: *.daewoo.lublin.pl 20.12.07, 10:17 Od lat nie kupuję włoszczyzny w pęczku. Wpadła na ten pomysł moja mama po przeanalizowaniu ile byle czego zawiera taki gotowy pęczek. Marchew w pęczku to podstawa, bo rzuca się w oczy klientowi swoją czerwienią. Biorę każde warzywo osobno. Moje panie na targu i w pobliskim warzywniaku już wiedzą - nikt się nie dziwi. Biorę kilka marchewek, pietruszek, seler, por, kalarepkę, cebulę. Mała główka kapusty czeka razem z porem na podbieranie kolejnych liści. Widzę co mam i biorę ile mi potrzeba do zupy czy sosu. Jeśli w polskiej książce kucharskiej jest napisane, że trzeba użyć włoszczyzny, to nie można oczekiwać sukcesu po wrzuceniu pierwszego lepszego kupionego pęczka. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Dlaczego rosól słodki...? 20.12.07, 10:37 Mniej pietruszki, mniej marchwi, mniej cebuli. Ktoś tu pisze że to nie wina marchwi - z kolei moim zdaniem to głównie wina marchwi. Poeksperymentuj sama, ale moim zdaniem za dużo marchwi dajesz po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Dlaczego rosól słodki...? 20.12.07, 11:52 U mnie w domu nigdy nie wkładano do rosołu cebuli ani kapusty - zawsze się dziwię, gdy znajdę je w zestawie ^_^. Ale na temat tego, co powinno być w rosole była już kiedyś gorąca dyskusja ^_^. Dobrą metodą dobrania składników jest wąchanie ich po kolei i zastanawianie się, czy chemy tego mniej czy więcej w zupie. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: Dlaczego rosól słodki...? 20.12.07, 10:46 słodki smak powoduje włoska kapusta i marchew, korzeń pietruszki też, aczkolwiek ja tego nie odczułam bo pietruszki nie lubię i daję tylko mały kawałek, innych warzyw więcej - jeśli gotujesz rosół z użyciem gotowej porcji włoszczyzny, to proponuję nie dawać wszystkiej marchwi i kapusty, i sprawdzić, czy się poprawił smak ;) ja na ok. 3 litry wody daję 1 dużą marchew, 1/4 z tego korzenia pietruszki, łodygę selera naciowego i kawałek korzeniowego, z 5 cm pora, pół kalarepy i odrobinę włoskiej kapusty (max 1 liść), ze 2 cm imbiru, 1 opaloną cebulę aha, niektórzy dodają do rosołu podroby, np. kilka wątróbek czy żołądków - one też dają słodki posmak Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Dlaczego rosól słodki...? 20.12.07, 12:02 Widać za dużo marchewki. Wątków rosołowych było sporo, ale co tam. Musisz mieć kawał krowy (ja daję antrykot) i kawał ptaszyska. Super sprawdza się kaczka, bażant albo stary kogut. Kurczak w ostateczności może być. czatem oprócz kury i krowy wkładam jeszcze indyczą szyję, daje fajny smaczek. Do tego jarzyny : marchew (ale mało) dużo selera, pora też sporo, korzeń pietruchy. I cebula, uprzednio pokrojona w plastry i zrumieniona na suchej patelni. Ja lubię p rzucić parę kuleczek pieprzu, listek laurowy, ziarenko ziela angielskiego. Mięso na rosół nie może być mrożone bo zupa będzie mętna.\Dla dodatkowego sklarowania wywaru można dodać małego pomidorka. Odpowiedz Link Zgłoś
cien_wiatru Re: Dlaczego rosól słodki...? 20.12.07, 13:09 Jezeli jest za slodki to ewidentnie dajesz za duzo marchewki. Ja od wielu lat mieszkam za granica a tutaj nie uzywa sie korzenia pietruszki, wiec robie bez pietruszki i tez jest dobry. Natomiast bardzo podnosi smak rosolu dodanie do niego innych mies, np kawalka wolowiny, 1 kosci od schabu. Odpowiedz Link Zgłoś