czorny10 11.08.03, 10:49 do kebaba!!! Kto zna przepis? Jak to zrobić / Z czego? Ostry jeszcze jak cie mogę, choc bez rewelwcji, ale łagodny? Dez tego nic turkopodibnego nie wychodzi. Kebab staje się hamburgerem. Zgroza. Kto mi pomoże? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jacek Re: Sos turecki IP: 137.186.220.* 11.08.03, 21:19 Ja uzywam nastepujacy sos do kebabs: 1 duzy ogorek, obrany i poszatkowany (sol do smaku) 3 glowki czosnku (rozgniecone) .5 litra yogurtu (plain) 1 lyzeczka koperku 3/4 lyzeczki swiezej miety (mmoze byc suszona) 1 lyzeczka extra virgin olive oil wszystko wymieszac i podawac do kebabs. Jacek (Calgary) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ines Re: Sos turecki IP: *.acn.pl 12.08.03, 09:16 To jest po prostu sos tzatziki znany nad całym Morzem Śródziemnym :) Jak robisz ten sos, to najpierw należy ogórek oczyścić z pestek lub cały zetrzeć, a potem dobrze odsączyć na sicie. Do tego jogurt wymieszany pół na pół z białym twarożkiem (toska, campina). Sól, pieprz i koniecznie czosnek. Schłodzić i gotowe. pzdr ines Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MONIKA Re: Sos turecki IP: *.sggw.waw.pl 12.08.03, 13:58 Sos turecki 1.2 zielone ogórki 2 pęczek szczypiorku 3 4 ząbki czosnku 4 2 twarożki (bardzo zmielone) 5 mały naturalny jogurt 6 2 łyżki śmietany Ogórki zetrzeć na tarce(poslić po 10 min dobrze wycisnoć).szczypior jak najdrobniej pokroić.czosnek rozgnieść. Wszystko razem wymieszać posolić i ostawić do lodówki. Gotowe Odpowiedz Link Zgłoś
czorny10 Re: Sos turecki 12.08.03, 15:33 Rewelacha!!! Dzięki jak nie wiem. Dzisiaj testuję. A ostry? Zwykle kitram trochę pomidorów i dużo ognia z red hot chilli pappers. Ale taki jak w barach nigdy mi nie wyszedł. Musza mieć jakąs tajemnicę. Ciekawe jaką? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ines Re: Sos turecki IP: *.acn.pl 12.08.03, 16:37 No te wszystkie powyżej to są wariacje sosu łagodnego (trzeba dozować odpowiednio czosnek) - taki chciałeś :) A ostry nie wiem, jak sie robi. Mnie tam wystarczy TaoTao ;))) pzdr Ines Odpowiedz Link Zgłoś