Dodaj do ulubionych

Jak panierować..

22.08.03, 09:42
..by cała jej treść nie oblepiała patelni miast mięsa? Wywodzę się z domu,
gdzie wszystko smażyło się sote, a panierowane kotlety były dla mnie głowną
atrakcją wakacji u babci. Wiem, że banalne pytanie, ale próbowałam smażyć
bakłażana w panierce a zrobiłam paćkę z bułki tartej i tego nieszczęsnego
warzywa. A mąż błaga o kotleta schabowego "jak u mamusi" ;))
Obserwuj wątek
    • Gość: giezik Re: Jak panierować.. IP: 213.25.170.* 22.08.03, 09:58
      rozbitego kotleta popieprz, najpierw oprósz mąką, póżniej zamocz w rozbełtanym
      jajku (posolonym ) i "wytarzaj" w bułce tartej - i na gorący tłuszcz. Smażyć po
      4-5 min.
      Jesli bedzie bardzo rozbity to podajesz zaraz po usmazeniu, jesli tylko troche
      to niektórzy podlewaja na koniec odrobina wody i przykrywaja, zeby "doszedl"
      (ale wtedy panierka nie jest chrupiaca)
      • pulcheriaa Re: Jak panierować.. 22.08.03, 10:00
        Dziękuje za poradę. A..bakłażana też mogę tym samym sposobem?
        • Gość: giezik Re: Jak panierować.. IP: 213.25.170.* 22.08.03, 10:02
          generalnie mozesz wszystko opanierowac (cukinie, patisony, ser żółty, boczniaki
          itp...). z bakłażanem jest taki problem, że pewnie bedzie musial byc pokrojony
          w cienkie plastry (mniej niz cm), bo inaczej "nie dojdzie"
    • Gość: kaska Bez bulki tartej IP: *.tele2.pl 22.08.03, 10:17
      ja robie kotleta co jakis czas dla meza: nie rozbijam cienko, tylko splaszczam
      troche reka i obtaczam w mace, jajku, mace - i koniec. Podczas smazenia
      skrapiam lekko woda, wychodza soczyste,
    • quba Re: Jak panierować.. 22.08.03, 13:03
      pulcheriaa napisała:

> ..by cała jej treść nie oblepiała patelni miast mięsa?

wkladać panierowane miesko czy warzywa NA GORĄCY tłuszcz, a jesli smazysz bez
      tluszczu to NA GORĄCĄ PATELNIE
      POZDROWKA

Wywodzę się z domu,
      > gdzie wszystko smażyło się sote, a panierowane kotlety były dla mnie głowną
      > atrakcją wakacji u babci. Wiem, że banalne pytanie, ale próbowałam smażyć
      > bakłażana w panierce a zrobiłam paćkę z bułki tartej i tego nieszczęsnego
      > warzywa. A mąż błaga o kotleta schabowego "jak u mamusi" ;))
      • Gość: pulcheriaa Re: Jak panierować.. IP: *.szczecin.pl 22.08.03, 13:12
        quba napisał:

> wkladać panierowane miesko czy warzywa NA GORĄCY tłuszcz, a jesli smazysz bez
        > tluszczu to NA GORĄCĄ PATELNIE

Staram się. Zaczyna, obwiniać o wszelkie zło tego świata olej, którego używam -
        z pestek winogron (Oliwy z oliwek nie lubie, a roślinny za tłusty)
        • quba Re: Jak panierować.. 22.08.03, 13:26
          Gość portalu: pulcheriaa napisał(a):

> quba napisał:
          >
          > > wkladać panierowane miesko czy warzywa NA GORĄCY tłuszcz, a jesli smazysz
          > bez
          > > tluszczu to NA GORĄCĄ PATELNIE
          >
          > Staram się. Zaczyna, obwiniać o wszelkie zło tego świata olej, którego
          używam -
          >
          > z pestek winogron (Oliwy z oliwek nie lubie, a roślinny za tłusty)

a ja smaze na goracej patelni bez tluszczu - tylko nie wolno za wczesnie
          obracacc - rozgrzewam patelnie, wkladam to co mam do smazenia, nawet placki
          kartoflabne tak smaze, po czym czekam jakis czas, az sie zrumieni spod i
          dopiero wtedy obracam na drufga strone - znacznie zdrowiej niz na tluszczu

pozdrowka
    • pajdeczka Najlepsza, chrupiąca panierka. 22.08.03, 14:06
      Przyprawione, dobrze rozbite mięso obtoczyć w bułce, w jajku i znowu w bułce.
      Ważne aby tłuszcz był dobrze rozgrzany, nie za slabo i nie za mocno, na średnim
      ogniu. Panierka bez mąki jest bardziej chrupiąca.
      Dobrze też smakują kotlety w cieście naleśnikowym.
      • Gość: wini3 Re: Najlepsza, chrupiąca panierka. IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.03, 20:57
        Jeśli kotlet ma być jak u mamy to smaż na smalcu. ja używam oliwy z Biedronki
        bo też niezbyt lubię tę najlepszą . To oliwa jak nie oliwa - dobrze się na niej
        smaży i nie pachnie zbytnio. Pod koniec smażenia uda mi się czasem wrzucić
        okruszek masła na zapach. Na suchej patelni bułeczka się ładnie nie przyrumieni.
        Albo jemy smacznie albo zdrowo.
        • Gość: qwertyuiop Re: Najlepsza, chrupiąca panierka. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.03, 22:18
          'Albo jemy smacznie albo zdrowo'

swiete slowa
        • Gość: pulcheriaa Re: Najlepsza, chrupiąca panierka. IP: *.szczecin.pl 25.08.03, 08:16
          Smalec. Całkiem niedawno wyrzuciłam go z mojej kuchni. Biedak - maz, jak jest
          sam zawsze go przytarga z powrotem ;) Pewnie ta wersja najbardziej odpowiada
          wzorcowi "kotleta mamusi".
      • Gość: pulcheriaa Re: Najlepsza, chrupiąca panierka. IP: *.szczecin.pl 25.08.03, 08:13
        Dzięki za radę ;)
    • Gość: pola Re: Jak panierować.. IP: *.matrixx / 192.168.0.* 24.08.03, 15:18
      to niech sobie sam zrobi

pulcheriaa napisała:

> A mąż błaga o kotleta schabowego "jak u mamusi" ;))
      • Gość: pulcheriaa Re: Jak panierować.. IP: *.szczecin.pl 25.08.03, 08:19
        Robi sobie. Przynajmniej próbuje. Najgorzej, że wówczas dla całej rodziny. W
        trosce o nasze serca ( 1-kg kotlet na głowę w morzu tłuszczu) postanowiłam
        wziąć sprawę w swoje ręce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka