IP: *.dip.t-dialin.net 21.02.08, 22:07
Mam nadzieje,ze na forum sa wielbiciele tego warzywa:-).Macie jakies
fajne przepisy?
Obserwuj wątek
    • poszukiwaczarmi Re: Brukselka 22.02.08, 00:25
      Ja jestem jej wielkim wielbicielem - Liebhaber :)

      Sprawa prosta: ugotowana al dente wędruje do wysmarowanej masłem foremki albo
      naczynia żaroodpornego, tu i ówdzie kostki gotowanej szynki, całość zalać
      beszamelem doprawionym gałką muszkatołową, solą i pieprzem, zasypać startym np.
      gruyerem i wiórkami masła, zapiec przez ok. 10 min. No smaczna :) Aber sicher!
    • glasscraft Re: Brukselka 22.02.08, 11:29
      Jedyna forma jadalna dla mnie to surowa brukselka poszatkowana i
      podsmazona z kawalkami boczku, orzechami wloskimi i podlana troche
      bialym winem na koniec gotowania.
    • Gość: Castorp Re: Brukselka IP: 192.193.245.* 22.02.08, 12:40
      Brukselka u mnie pojawia się zwykle raz w tygodniu. Mój ulubiony
      przepis:
      - główki brukselki dzielę na połówki
      - na maśle z oliwą podsmażam cebulkę dorzucam brukselkę i z odrobiną
      mąki robię zasmażkę
      - dolewam szklankę bulionu i duszę na małym ogniu
      - dodaję przyprawy (w zależności od nastroju albo bardziej korzenne,
      albo bardziej ziołowe + pieprz i sól)
      - dodaję trochę śmietany
      - tak przygotowaną brukselkę układam na kaszy gryczanej.
      Mniam.

      Zdarzyło mi się też do brukselki użyć sosu używanego do Ferkase,
      czyli kury po kaszubsku - słodko-kwaśnego sosu z rodzynkami. Było
      pycha.
    • wanda-maria Re: Brukselka - najlatwiejsze przepisy 22.02.08, 17:33
      Zasada ogolna: brukselke ugotowac na " al dente " i przygotowac jak
      ponizej.

      1/ po polsku - z maslem i zrumieniona tarta bulka,
      2/ podsmazona na masle z cebulka lub czosnkiem,
      3/ podsmazona z chudym boczkiem lub szynka,
      4/ podsmazona na masle i podduszona ze smietanka,
      5/ podsmazona na masle z orzeszkami, np. piniowymi, wloskimi i in.,
      6/ podsmazona na masle z pieczarkami,
      7/ po mediolansku - polane maslem, posypane tartym parmezanem i
      zapieczone w piekarniku,
      8/ zapiekane w sosie Mornay / sos beszamelowy + tarty ser /.
    • akabe Stampot 22.02.08, 18:25
      Zapiekanka brukselkowo-mięsna wg kuchni flamandzkiej.
      Pod tą nazwą radzę szukać w guglu.

      Moja wesja nie jest ortodoksyjna, zastrzegam. Zmodyfikowana do naszych potrzeb.

      Ja gotuję brukselkę, smażę mielone, małe klopsiki wielkości głowki brukselki. Polewam naczynie do zapiekania tłuszczem, wkładam na przemian obydwa składniki, zalewam sosem pomidorowym (nie przecierem!). Często dodaję do sosu czosnek oraz cebulę w dużych ilościach. Gdy widzę, że zapiekanka prosi o wyjęcie z piekarnika zalewam ją sosem serowym sporządzonym ze śmietany (u nas kwaśna) oraz żółtego sera, najczęściej goudy z dodatkiem oregano, bazylii oraz tymianku.
    • winoczerwone Re: Brukselka 24.02.08, 00:35
      dorzucam jeszcze jeden przepis, też jestem bardzo lubię brukselkę:
      1 kg brukselki
      250 g pancetty albo boczku
      1 łyzka oleju
      30 g masła
      60 ml Marsali albo słodkiego Sherry
      pęczek pietruszki

      brukselkę ugotować w osolonej wodzie tak, żeby była jędrna (jakies 5
      minut mniej więcej), pancette lub boczek pokroic w kostke i
      podsmażyć na oleju, aż będzie chrupiąca, dodać masło i wino i troche
      odparować; dorzucic osączoną brukselkę i dobrze wymieszać, domieszac
      posiekaną pietruszkę, doprawic pieprzem i - jesli trzeba - solą
      w oryginalnym przepisie ("Feast" Nigella L.) były jeszcze kasztany,
      ale ja je pomijam
    • default Re: Brukselka 25.02.08, 09:56
      Lubię na ciepło i jako surówkę.
      Na ciepło jest tak- brukselkę zagotowuję, pierwszą wodę odlewam,
      obgotowane głowki wrzucam na rozpuszczone masło, dolewam ciut wody i
      duszę pod przykryciem, pod koniec wrzucam pokruszony ser Lazur +
      kilka łyżek śmietanki, duszę aż ser się rozpuści.
      Surówka - główki rozbieram na listki, które przelewam wrzątkiem na
      sicie, ostudzone mieszam z sosem winegret. I ewentualnie posypuję
      pestkami słonecznika.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka