Dodaj do ulubionych

Kergulena - jak można przyrządzić?

IP: 212.180.147.* 29.08.03, 14:30

Kupiłam dziś takie rybki (mrożone) na obiad. Znalazłam dwa przepisy 1)
kargulena pod beszamelem, 2) kargulena po wiedeńsku. Może ktoś zna jeszcze
inne, w których ta ryba jest najsmaczniejsza?
Obserwuj wątek
    • Gość: kinga Re: Kergulena - jak można przyrządzić? IP: 149.156.28.* 29.08.03, 14:38
      kergulena ... mmmmm ... smak dzieciństwa...

kiedy byłam mała jeżdzilismy na wakacje nad morze i tam zajadałam sie kergulena
      po prostu smażona, miała taka chrupiąca skórke i była ... no po prostu pyszna
      potem szukałam w sklepach ale nigdy nie widziałam
      gdize ją kupiłaś i za ile?

ale mi narobiłas smaka

pozdrawiam
      kinga
      • ash3 Re: Kergulena - jak można przyrządzić? 29.08.03, 14:46

Kupiłam w Warszawie, w takim zwykłym osiedlowym sklepie, leżały w opakowaniu
        między innymi mrożonkami. Kupiłam ze względu na nazwę:-), a cena nawet niżsża
        niż tyle samo karmazyna czy innego mintaja (8 zł/0,5 kg) . Dzięki za podanie
        sposobu przyrządzenia - ale wszystkie ryby nad morzem, jak wiadomo,
        najpyszniejsze są smażone. Hm, może wypróbuję połowę pod beszamelem, a pół
        usmażę?:-).
        Chyba, że pojawią się inne przepisy??
    • ash3 mniam! 29.08.03, 17:25

Pyszna rybka, białe, delikatne, b. smaczne mięsko. Przyrządziłam najprościej -
      panierka z mąki zmieszanej z odrobiną soli i smażenie. Będę kupować częściej.
      • Gość: Roy Re: mniam! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 29.08.03, 17:34
        Widzę, że już trochę za późno, ale następnym razem spróbuj rybę w batter mix,
        przepis jest gdzieś na forum, albo napisz to ci jeszcze raz podam. Rybę trzeba
        wyfiletować, sól&pieprz, mąka i następnie w ciasto i na głęboki olej. Polecam
        z frytkami (polanymi ocetm) i sosem tatarskim.
      • Gość: gość Re: mniam! IP: 94.75.84.* 01.04.14, 16:25
        Kupiłaś Nototenię nie Kargulenę, 1KG Karguleny kosztuje 80-90zł.
    • ash3 batter mix 29.08.03, 21:04

oki!
      Znalazłam batter mix we wcześniejszych wątkach. Ten ocet i "smażenie w głębokim
      tłuszczu" trochę mnie przeraża, ale spróbuję następnym razem. Ale to taki
      przepis uniwersalny, na każdą rybę, nie mylę się? K. jako mrożonka sprzedawana
      jest w skórze (?) i nawet z płetwami i ogonem. W środku tylko delikatny
      kręgosłup i zwarte mięso.
      Dzięki!
      • Gość: Roy Re: batter mix IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 01.09.03, 11:42
        Przepis można stosować do każdej ryby, ale najlepiej jak jest to filet. Z
        prostej przyczyny wygodniej się je, chrupiąca panierka jaka się tworzy z batter
        mix dużo traci gdy musisz się bawić z ośćmi. Co do octu, to uwierz mi frytki
        naprawdę bardzo dobrze smakują z octem, jeśli masz opory to użyj octu
        balsamicznego do skropienia frytek.
    • hania55 Re: Kergulena - jak można przyrządzić? 01.09.03, 11:51
      Kergulena jest bardzo dobra prosto z patelni, tylko lekko posolona - można ją
      maczać na talerzu w sosie z jogurtu z dużą ilością wsiekanego świeżego
      tymianku, soli i pieprzu. Poza tym przepysznie smakuje w kawałkach usmażonych w
      cieście (trochę gęstsze niż naleśnikowe).
    • Gość: kasia kargulena IP: *.olsztyn.mm.pl 16.09.13, 13:42
      Drogie panie nie dajcie sie oszukać ,kargulena nie kosztuje 8zł za 0.5kg. Prawdziwa Kargulena kosztuje ok 58zł
      • mmagi 10 lat temu moze tak kosztowała:/ 16.09.13, 14:37

• nowaczek1 Re: 10 lat temu moze tak kosztowała:/ 16.09.13, 14:47
          Bo to jest tak, że kergulena kosztuje 16 zł/kg, a kargulena około 58 zł/kg :)
          • Gość: Rybiara Re: 10 lat temu moze tak kosztowała:/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.14, 07:38
            Chyba odwrotnie :/ doucz sie
    • Gość: Doruśka Re: Kergulena - jak można przyrządzić? IP: *.dynamic.chello.pl 17.09.13, 23:01
      dziś kupiłam mrożone kerguleny, po 55 zł za kg. a w zeszłym tyg 68.to droga ryba, pyszna w sosie szczypiorkowym

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka