Dodaj do ulubionych

Mam biszkopt

IP: 195.93.162.* 17.03.08, 15:57
...właściwie dopiero będę miała, przed świętami ale już obiecany.
Biszkopt okrągły, taki tortowy. Co z niego zrobic bo typowego tortu
nie chcę, troche nieodpowiedni na wielkanocne święta. Jak
to "przerobić" żeby wyszło coś bardziej wielkanocnego? liczę na
Waszą pomoc, Kochani.
Obserwuj wątek
    • Gość: anita Re: Mam biszkopt IP: *.telsten.com 17.03.08, 17:11
      Gdybym miała biszkopt i nie chciała zrobić z niego tortu, zrobiłabym
      sernik na zimno: 1 galaretke o dowolnym smaku rozpuszczasz w 250 ml
      wrzątku, dodajesz 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego (460 - 500
      g, ja używam najczęsciej danone bez cukru albo bakoma, serek
      naturalny turek też jest bardzo dobry) i mieszasz razem, najlepiej
      trzepaczką, żeby nie zostały grudki. Nie trzeba czekać, az galaretka
      ostygnie. Dodajesz owoce w kawałkach albo w całości (mrożone maliny,
      mrożone truskawki, brzoskwinie z puszki albo jakies owoce z kompotu.
      Z mrożonymi owocami jest o tyle fajniej, że całośc bardzo szybko
      zastyga, a owoce się w tym wszystkim rozmrażają). Wykładasz tę masę
      na biszkopt w tortownicy i wierzch dekorujesz, na przykład cienką
      warstwą czystej galaretki, albo innymi pasującymi owocami z
      galaretką, albo samymi owocami. Ja robię taki sernik z połowy
      biszkoptu(przekrojonego w poprzek, druga połowę zamrażam na następny
      raz), bo lubie jak masy jest bardzo dużo, a ciasta cienki plaster.
      Jak zrobisz masę z żółtą galaretką i jakimiś żóltymi owocami, a
      wierzch udekorujesz zielona galaretką, to będzie bardzo wiosennie i
      wielkanocnie:))
    • Gość: niezdecydowana Re: Mam biszkopt IP: 195.93.162.* 18.03.08, 08:19
      Podoba mi sie pomysł z sernikiem na zimno i chyba tak zrobię ale
      zostanie jeszcze druga połowa. Może nawet 2/3 bo biszkopt napewno
      będzie wysoki. Co zrobic z reszty? Myślalam o jakiejś masie makowej,
      też takiej na zimno ale nie wiem jak sie to robi i czy będzie dobre?
    • ag.gu Re: Mam biszkopt 18.03.08, 09:50
      gotujesz puszkę mleka na kajmak.Po ostudzeniu miksujesz z kostką
      masła.Ja dodaję jeszcze trochę żelatyny,bo masa jest rzadka.Tę masę
      wykładasz na nasączony plaster biszkoptu.Na wierzchu układasz
      herbatniki petitki zanurzane w rumie,a całość polewasz polewą
      czekoladową tylko taką, która pozostaje elastyczna po wysygnięciu.U
      mnie zwykle robi furorę.
    • linn_linn Re: Mam biszkopt 19.03.08, 19:14
      Do atmosfery wiosenno-wielkanocnej pasowalby dobrze wloski tort
      mimosa.
      Tak wyglada jego wykonanie:
      www.dolci.it/corsi/pasticceria/lezione5.htm
      Od gory odkroic jeden blat, potem wyzlobic wewnetrzna czesc, potem
      dokladnie nasaczyc:
      www.dolci.it/corsi/pasticceria/torta/bagna.jpg
      W srodku polozyc warstwe kremu chantilly / krem budyniowy pol na pol
      z bita smietana / wymieszana z kostkami ananasa / z syropu /.
      Przykryc odkrojonym blatem. Znowu nasaczyc i polozyc na wierzchu
      warstwe kremu. Z czesci wyzlobionej zrobic okruszki. Posypac nimi
      wierzch tortu. Posypac cukrem pudrem i ewentualnie ozdobic.
      Jest to wlasciwie tort na dzien kobiet, ale moze byc i na Wielkanoc.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka