Gość: basiek IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 03.09.03, 12:36 lub inni, możecie podac przepis na ciasto z ta pyszna masą truflową? thx Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tangerines Re: Tangerines IP: *.pop.e-wro.net.pl 03.09.03, 14:58 Ciemny biszkopt 4 jajka, 1 szkl. cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki zimnej wody, 0.5 szkl mąki krupczatki, mąka ziemniaczana, kakao. Do 0.5 szklanki mąki krupcztaki wsypać 2 łyżki kakao, a następnie dosypać do pełna mąki ziemniaczanej. Żółtka wymieszać dokładnie z wodą. Białka ubijać dodając cukier i zółtka (po łyżce cukru, zółtek, ubijać chwilę i znowu..). Ubitą pianę delikatnie wymieszać z mąką i kakao, piec w 150-170 st. Masa truflowa Biszkopt przekładasz masą truflową, na wierzch dajesz bitą śmietanę i mandarynki z puszki. Możesz użyć bitej śmietany z torebki lub ubić 500ml kremówki z 3 łyżeczkami cukru i utrwalaczem do bitej śmietany. Jak nie umiesz robić biszkopu to zrób zwykłego murzynka. Przepis jest na dużą blachę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tangerines Re: Tangerines IP: *.pop.e-wro.net.pl 03.09.03, 14:59 a masa truflowa tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=7637733&a=7741881 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basiek Re: Tangerines IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 04.09.03, 10:49 dzięki serdeczne! masę odkryłam przypadkiem czytając inny Twój wątek, no i zabrzmiała bardzo apetycznie, tylko nie za bardzo wiedziałam " z czym to sie je" :))) 9 wrzesnia bedzie okazja, by ją wyprobować. dzięki. pozdr B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga* Re: Tangerines IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.03, 08:18 Ja zrobiław to ciasto wczoraj, jest po prostu rozkoszne. Okazja była podobnie jak u Tangerines rocznica ślubu i to ciasto pasuje wyśmienicie. W końcu znalazłam prezpis na cudowne ciasto czekoladowe :)) Bardzo dziekuje za przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tangerines Re: Tangerines IP: *.pop.e-wro.net.pl 05.09.03, 20:37 No to jesteś pierwsza co zrobiła komplet. Ja robiłam biszkopt bez masy - kiedyś. Wczoraj masę truflową w formie kuleczek, dodałam do masy płatki owsiane. Wyszło dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
marzennak Re: Tangerines 06.09.03, 22:27 A jak długo trzymać biszkopt w piekarniku? Czy ta temperatura nie jest za niska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tangerines Re: Tangerines IP: *.pop.e-wro.net.pl 07.09.03, 10:29 Nie jest za niska temperatura. Biszkopt trzyma się w miarę krótko ok. 30 min. Jak zaczyna odchodzić od ścianki blachy to jest dobry - sprawdza się jeszcze patyczkiem. Nie wolno go przypalić ani zesuszyć. Trochę upada pod koniec pieczenia. Proponuję poczytać o biszkoptach w sieci lub w Kuchni Polskiej. Szczerze powiem, że to dla mnie najbardziej stresujące ciasto. Wyszedł mi dopiero po kilku błędach. Jeżeli to Twoje początki to proponuję zrobić ciasto na jakimś prostym murzynku. I bardzo ważne - w tym przepisie na biszkopt koniecznie użyć krupczatki!!! www.kuchnia.3miasto.pl/2851.htm Odpowiedz Link Zgłoś