Dodaj do ulubionych

Chałwa i sezamki

06.04.08, 23:02
Przepis moze i fajny ale szklanka oleju na szklanke kaszy to zdecydowane za
duzo! Kasza zamiast podsmazac sie na oleju jest nim kompletnie przykryta. Olej
predzej sie spali niz kasza zbrazowieje. Ja czekalam chyba troche za dlugo...
Po dodaniu wszystkich dodatkow i ugotowaniu sciac sie to nie scielo, pozostala
szarobura tlusta masa.
Po nieudanej probie poszukalam przepisow tego typu w kuchni indyjskiej. Kasza
podsmazana jest na niewielkiej ilosci masla, ktorego w razie potrzeby mozna dodac.
Przepis polecam ale po zdecydowanej modyfikacji.
Obserwuj wątek
    • Gość: inneezz Re: Chałwa i sezamki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.08, 16:52
      przepis zdecydowanie wymaga jakiejś modyfikacji, może gdzieś w druku
      nastąpiła pomyłka?Tego oleju jest zdecydowanie za dużo.
      Moją kaszkę zjadł pies podwórkowy, dla mnie była niejadalna ale
      psinka zjadła błyskawicznie.
      • ewa9717 Re: Chałwa i sezamki 12.04.08, 08:32
        Czyli wystarczy masło, zrezygnować z oleju?
        • linn_linn Re: Chałwa i sezamki 12.04.08, 08:43
          Na wloskich stronach jest troche przepisow na taka chalwe i jest tylko maslo.
    • niedo-wiarek Re: Chałwa i sezamki 12.04.08, 22:38
      Jak ktoś jest za chudy, to polecam.
      A tak w ogóle, to potrawę nazwałbym beznadziejnie przesłodzonym świństwem.
    • Gość: majorka Re: Chałwa i sezamki IP: *.chello.pl 14.04.08, 20:14
      Myślę, że sam przepis jest 'merytorycznie' ok, bo jadlam coś takiego
      w Turcji. Po godzinie stało w kałuzy tłuszczu. Ale smaczne nie było
      ani trochę.
    • mwookash Może tego oleju tylko łyżka a nie szklanka? nt 14.04.08, 21:56

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka