Dodaj do ulubionych

Zupa kokosowa

09.09.03, 14:40
Swego czasu jadłam takową w Pradze. Konsystencja kremu, smak boski,
nieokreślony - przypomina troche zupę truflową. Po 3 nieudanych próbach
odtworzenia tego smaku dałam za wygraną ;( Tzw baze stanowi bulion, papryka?
Mleko kokosowe jest dodatkiem. Korzystałam z 3 przepisów, ale efekt ten sam -
zupa ląduje w miejscu, gdzie i król piechota chadza. Może ktoś wie o czym
mówie? I ma swoj przepis..?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mufka Re: Zupa kokosowa 10.09.03, 02:37
      Przepis podawalam tu juz, ale nie moge znalezc- podam Ci jutro, ale napisz
      gdzie mieszkasz i czy masz gdzie sklep orientalny pod reka.Pozdrawiam
      • Gość: pulcheriaa Re: Zupa kokosowa IP: *.szczecin.pl 10.09.03, 12:06
        Mieszkam w Szczecinie. Niestety nie dotarłam do żadnego sklepu orientalnego.
        Posiłkuje się stoiskami w dobrze zaopoatrzonych hipermarketach.
    • Gość: Senin Re: Zupa kokosowa IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 10.09.03, 09:19
      do bulionu dodaj tajskiej pasty curry. Mozesz to tez wzbogacic kawalkiem
      imbiru i sosu rybnego (do smaku). dodaj do tego mleko kokosowe w proporcji
      puszka mleka na 2.5 l bulionu.

jesli chcesz bardziej "orientalnie" dodac mozesz drobnopokrojone kawalki
      miesa /kurczaka/ ryby/ krewetki/ kalamary (moga byc wszystkie razem), i jakies
      zielone warzywo, dobrze by bylo troche szalotki (lub cebulki wiosennej,
      szczypior pociety na 2cm kawalki), mozna tez papryke, brokuly itd.
      Warzywa dodaj na koncu i nie gotuj dluzej niz 3-5 minut.

acha, co do pasty - jest dosyc ostra, plaska lyzka stolowa wystarczy. Jak zbyt
      ostra to zrownowaz mlekiem i sosem rybnym (lub sola)

To taka najprostsza...
      • Gość: pulcheriaa Re: Zupa kokosowa IP: *.szczecin.pl 10.09.03, 12:10
        W przepisie napisano, by użyć jeszcze palczatki czyli czegoś o cytrynowym
        smaku i zapachu. Zamiennie można dodać tartą skórkę z 1 cytryny. Przez to
        wyszło gorzkie paskustwo. O Palczatce pewnie mogę zapomnieć..
        • mufka Re: Zupa kokosowa 11.09.03, 01:34
          Gość portalu: pulcheriaa napisał(a):

> W przepisie napisano, by użyć jeszcze palczatki czyli czegoś o cytrynowym
          > smaku i zapachu. Zamiennie można dodać tartą skórkę z 1 cytryny. Przez to
          > wyszło gorzkie paskustwo. O Palczatce pewnie mogę zapomnieć..

Co to jest palczatka?????

Ja wciskam do zupy ze dwie lemonki ( zielone cytryny, ale nie zolte!), dodaje
          trawe cytrynowa, i liscie z drzewa cytrynowego (kaffir).
          • Gość: pulcheria Re: Zupa kokosowa IP: *.szczecin.pl 11.09.03, 11:30
            Palczatka? Może właśnie to ta trawa cytrynowa (to coś wygląda jak trzcina
            cukrowa)? Jezu, skad ja to wezme..;/
            • Gość: senin Re: Zupa kokosowa IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 11.09.03, 11:50
              Gość portalu: pulcheria napisał(a):

> Palczatka? Może właśnie to ta trawa cytrynowa (to coś wygląda jak trzcina
              > cukrowa)? Jezu, skad ja to wezme..;/

toz ci mowie, uzyj tajskiej czerwonej curry oaste lub "panang curry paste"
              obie maja trawe cytrynowa i blachan i ginger i ...wszystkie inne skladniki".

Trawa cytrynowa potzrebna jest jedynie wtedy, gdy chcesz przyrzadzac zupe ze
              skaldnikow "pierwotnych". Nie radze jednak, bo dla ludzi, ktorzy o kuchni
              wschodu nie wiedza wiele moze to byc bardzo stresujace przedsiewziecie.

Ja od lat paru przyrzadzam wlasne pasy ale od czasu do czasu zdarzy mi sie
              uzywac gotowych. Sa swietne, roznica moze byc wyczuwalna tylko dla ludzi
              ktorzy wychowali sie w danej kulturze (tak jak barszczyk z torebki i domowy).

Przestan sie wiec zadreczac, kup jakas "Thai red curry paste" lub "PANANG
              CURRY" i zobacz co z tego wyszlo. Bedzie ok. zapewniam (najlepiej by te pasty
              produkowane byly w Tajlandii lub malezji)

do dziela. Kafir lime i tak w Polsce chyba nie dostaniesz ( to taki specjalny
              podwojny listek), jak chcesz te zupke troche wzbogacic smakowo to dodaj
              slodkiej bazylii (w zupach tajlandzkich niezbedna)

• Gość: pulcheriaa Re: Zupa kokosowa IP: *.szczecin.pl 11.09.03, 12:09
                Oczywiście, że poszukam pasty! Notabene, te piękne książki kucharskie tylko
                denerwują. Większość składników jest niedostępna, a (w moim przypadku) brak
                fachowej wiedzy czym zastapić np. palczatkę sprawia, że kompletnie nie wiem jak
                się do pewnych potraw zabrać. Całe szczęście, że jest FKuchnia ;)

pozdrawiam
                • Gość: senin Re: Zupa kokosowa IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 11.09.03, 12:33
                  Gość portalu: pulcheriaa napisał(a):

> Oczywiście, że poszukam pasty! Notabene, te piękne książki kucharskie tylko
                  > denerwują. Większość składników jest niedostępna, a (w moim przypadku) brak
                  > fachowej wiedzy czym zastapić np. palczatkę sprawia, że kompletnie nie wiem
                  jak
                  >
                  > się do pewnych potraw zabrać. Całe szczęście, że jest FKuchnia ;)
                  >
                  > pozdrawiam

Jak juz tak ci te kokosy smakowaly to podpowiem Ci moj wlasny wymysl - do
                  pomidorowej zamiast smietany dodaj mleka kokosowego (dla mnie bomba!) mozesz
                  tez zaostrzyc troche pieprzem lub chili.

Sprobuj zanim ci sie uda znalezc paste tajska, moze ci sie ta "pomidorowka"
                  spodoba.

Pozdrawiam

senin

Ps. ksiazki kucharskie latwo sie tlumaczy... gorzej z ich przekladem, bo tu
                  wchodzi w rachube aspekt kulturowy ...i ...inne... . OTrzymujesz produkt
                  egzotyczny lecz malo przydatny - by go zrozumiec nalezaloby popodrozowac przez
                  lat pare... ale wtedy koszt takiej ksiazki urasta do....

szkoda gadac
                  • Gość: pulcheriaa Re: Zupa kokosowa IP: *.szczecin.pl 11.09.03, 13:29
                    A właśnie spróbuje najpierw z pomidorówką. Mój dom wygląda teraz jakbym
                    przygotowywała się do hiszpańskiej " La Tomatine" - gdzie spojrzysz, pomidor
                    (łupy z pola babci)
                    Odbiegająć od tematu - jeśli chce uzyskać zupę o nieco mniejszej zawartości
                    tłuszczu, jakiego użyć mięsa? Przy tych rosołopochodnych i oczywiście z
                    kury/kurczaka? Mam na myśli z której częsci kury ;)
                    Chyba,że jestes wege.
                    • Gość: senin Re: Zupa kokosowa IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 11.09.03, 18:28
                      mozna sciagnac skore, ale wtedy pozbawia sie rosol pewnych walorow.
                      Najlepiej po ugotowaniu rosolu wstawic do lodowki, jak tluczcz sie "zetnie"
                      zdjac z zupy i po klopocie.

Pozdrawiam
    • Gość: senin Re: Zupa kokosowa IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 10.09.03, 09:21
      albo sprobuj lakse, jset naprawde pyszna, przepis podawany byl dawno temu
      • Gość: N.C. Re: Zupa kokosowa IP: *.satkabel.com.pl / 192.168.3.* 10.09.03, 11:25
        A co to jest lakse?
        • Gość: pulcheriaa Re: Zupa kokosowa IP: *.szczecin.pl 10.09.03, 12:11
          No właśnie..?
          • Gość: senin Re: Zupa kokosowa IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 10.09.03, 12:47
            LAKSA

malajska zupa/ z makaronem -

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka