frunze 14.09.03, 18:26 Chcę zrobić nalewkę z orzechów. Mam zielone orzechy, mam wódkę, nie mam tylko pojęcia, czy wsadzić je jak leci, takie zielone, prosto z drzewa, czy środek? Pomocy, zanim się zmarnują w siatce :) Pozdrawiam F. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wedrowiec2 Re: Nalewska z orzechów włoskich 14.09.03, 18:36 Zbyt póxno zebrałeś(aś) te orzechy:((( Nie robiłam nigdy orzechówki, ale znajomi ją robią. Sprawdziłam w "Kuchni polskiej": Zielone, niedojrzałe orzechy włsokie, w których nie ukształtowała się jeszcze twarda skorupka, drobno pokroic wraz z zielona zewnętrzna łupiną i wsypać do szklanego naczynia. Zalać wódką (1litr na 2-3 orzechy) i trzymać 3-4 tygodnie. Płyn staje się ciemnobrunatny. Zlać płyn, a pozostałe orzechy zasypać 1 łyżką cukru, na dwa tygodnie. Wytworzony syrop cukrowy połączyć z poprzednio zlanym ekstraktem. Odstawic do sklarowania. Odpowiedz Link Zgłoś
frunze Re: Nalewska z orzechów włoskich 14.09.03, 18:42 No porażka :( Rozkroiłam mojego orzecha, ma już skorupkę :( No trudno, może za rok..Dziękuję, pozdrawiam F. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tangerines Re: Nalewska z orzechów włoskich IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 14.09.03, 20:20 Ja mam taki przepis 6 niedojrzałych orzechów włoskich zerwanych na początku lipca 0.5 litra wódki 2 łyżki cukru Orzechy drobno posiekać, zalać wódką i odstawić na 6 tygodni. Co kilka dni potrząsać słojem. Po 6 tygodniach płyn odcedzić i zlać do butelki. Orzechy zasypać cukrem i odczekać aż wytworzy się syrop (w tym czsie często potrząsać słojem. Syrop połączyć ze zlanym alkoholem. Odstawić na 2 tygodnie. Pić przy niestrawności mały kieliszek 1-3 razy dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Nalewska z orzechów włoskich IP: *.dialup.tiscali.it 15.09.03, 09:59 Najlepsza wychodzi z orzechow zbieranych 24 czerwca. Mam przepis rodem z Ischii, ale potrzeba tataraku i kory chinowca. Odpowiedz Link Zgłoś