Dodaj do ulubionych

mąka mące równa???

IP: *.dialup.telenergo.pl 22.09.03, 21:52
pieknie proszę wyjaśnimy raz na zawsze jakie są róznice pomiędzy:
wrocławską
poznańska
tortowa
krupczatką
typ 500
typ 550
itd itd
ja wiem czym się rózni ziemniaczana :-)
pieka nawet sporo i podobno całkiem nie najgorzej, ale zawsze ogromnie sie
stresuje na zakupach przed planowanym pieczeniem - czy dobra mąkę kupię,
która jest do czego i czy ciasto wyjdzie i czy to jakiej mąki użyję ma
naprawdę jakikolwiek wpływ na pieczenia?
za oswiecenie mnie, rady i doświadczenia z góry serdecznie dziękuję
m.
Obserwuj wątek
    • jottka Re: mąka mące równa??? 22.09.03, 22:32
      sie nie znam, więc tym chętniej sie wypowiem :)

ogólna idea jest taka, że jedna mąka jest grubsza (krupczatka), a druga
      drobniej zmielona - tej grubszej używa sie na ciasta kruche, tej
      najdelikatniejszej na biszkopty i chyba ciasta drożdżowe

a w ogóle to są firmy, które na torebkach różnych typów mąki podają krótką
      instrukcję, do czego dana mąka jest najlepsza i wtedy możemy sie dostosować
      • adka Re: mąka mące równa??? 23.09.03, 17:59
        im mniejszy typ tym lepsza do pieczenia - tortowa ma 450 - dokładnie nie wiem
        co ta liczba oznacza, ale coś mniej więcej że np z tony pszenicy otrzymujemy 40
        kg mąki - a więc najmniej stanowią "śmieci"
    • Gość: mmm Re: mąka mące równa??? IP: *.dialup.telenergo.pl 23.09.03, 22:26
      no troche mnie oświeciłyscie - dzieki stokrotne - uwaznie będę patrzec na
      torebki i czytac wszelkie informacje. pozdrawiam mmm
    • Gość: Ag Re: mąka mące równa??? IP: 213.199.212.* 24.09.03, 13:30
      Maki tez roznia sie wilgotnoscia. Dlatego przy produkcji jakiegos ciasta trzeba
      je sobie poogladac a nie tylko trzymac sie scisle przepisu. W przepisach mojej
      prababci czesto wygladalo to tak: "Maki tyle, ile wchlonie ciasto, zaczac od 3
      szklanek".

Pozdrawiam
      • Gość: Linn Re: mąka mące równa??? IP: *.dialup.tiscali.it 24.09.03, 15:56
        Make nalezy ogrzac / np. zima na kaloryferze /, a potem przesiac. Wloszki,
        bedace mistrzyniami makaronu, mowia ze ilosc uzytej maki zalezy nawet od
        wilgotnosci powietrza w danym dniu.
    • Gość: Tashi Re: mąka mące równa??? IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 24.09.03, 15:42
      ta liczba (np. 550, 500, 450) ozancza zawartosc popiolu w mace. Im jest ona
      nizsza tym maka lepszego gatunku. Poza tym wiem, ze maka krupczatka nadaje sie
      do ciast lekkich typu biszkopt, a zupelnie mi sie na niej nie udaja drozdzowki.
      Co do tych wroclawskich i innych poznanskich to chyba tylko roznia sie nazwa i
      producentem. Duzo tez zalezy od jakosci zboza (zawarosc bialka, glutenu itp.),
      bo za racji pracy wiem, ze niektorzy producenci mieszaja pszenice konsumpcyjna
      z paszowa, tak, zeby otrzymac produkt jak najblizszy dolnej granicy jakosci i
      obizyc koszty produkcji. Ja kupuje make tylko z firmy "diamant" (pseudoreklama -
      sorry). Maja chyba dobrych dostawcow, bo ciacha i inne maczne rzeczy wychodza
      na niej zawsze super.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka