Dodaj do ulubionych

pomozecie?

25.06.08, 18:23
znalazlam takowy przepis:
ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,kruche_ciasteczka,,-8302740,9495.html
czy zamiast proszku do pieczenia moge uzyc sody?
serdecznie dziękuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: emeryt Re: pomozecie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.08, 19:22
      proszek do pieczenia to mieszanina właśnie sody oczyszczanej z dodatkami o
      odczynie kwaśnym. Sama soda da ten sam efekt,pod warunkiem,że użyjesz do
      ciasta coś kwaśnego-np kwaśną śmietanę czy maślankę.Bez tego ciasto bedzie
      miało nieprzyjemny posmak ługu i mało ciekawy zapach(inaczej mówiąc, zalatuje
      kocimi sikami).
      Soda zawarta w proszku do pieczenia wchodzi w reakcje z kwasami ,przez co
      powstaje dwutlenek węgla spulchniający ciasto.
      Co do samego ciasta nie wypowiem się-preferuję drożdżowe-są znacznie
      zdrowsze,smaczniejsze i nie są wcale pracochłonne
    • Gość: Nobullshit Re: pomozecie? IP: *.spray.net.pl 25.06.08, 20:08
      Zgadzam się z Linn, ten przepis jest jakiś dziwny. Do kruchego ciasta nie dodaje
      się proszku. No i bez masła one naprawdę mogą wyjść twarde, na co ktoś się żalił
      w komentarzach.
      Lepiej zrób ciasteczka według "normalnego" przepisu. Na przykład:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,75885215,75885215.html?f=777&w=75885215&a=75885215
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,74877313,74877313.html?f=777&w=74877313&a=74877313
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,74421941,74421941.html?f=777&w=74421941&a=74421941
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,59790982,59790982,0.html
      Poszukaj jeszcze w Galerii Potraw.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka