bogna71 09.07.08, 17:32 Do zimnej wody, do wrzątku?? Posolona ta woda?? No i czas - podobno jak za długo się gotuje to robi się twarda...? Podpowiecie???:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania_m Re: Kukurydza - jak gotować?? IP: *.dhcp.uni-bielefeld.de 09.07.08, 18:06 niesolona. ile czasu, zalezy od gatunku. mysle, ze ok. 10 min od zagotowania. najlepiej sprawdzac widelcem Odpowiedz Link Zgłoś
bogna71 Re: Kukurydza - jak gotować?? 09.07.08, 18:17 Dziękuję ślicznie i dygam nóżką;))) (a na wrzątek wrzucać, czy do zimnej wody, czy nie ma to większego znaczenia?? - tak się dopytuję, bo dzieć sobie wymarzył na dziś tę kukurydzę i nie chcę jej zmarnować....:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Kukurydza - jak gotować?? IP: *.dhcp.uni-bielefeld.de 09.07.08, 18:25 ja upycham w garnku w zimnej wodzie, tyle, zeby ledwo przykrylo i przykrywam pokrywka, zeby sie szybciej woda zagotowala, co oszczedza energie i czas. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Kukurydza - jak gotować?? 09.07.08, 18:27 Wkładaj do niesolonego, ocukrzonego wrzątku. Posól po ugotowaniu, polej masełkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Kukurydza - jak gotować?? 09.07.08, 19:46 Wrzątek z cukrem. Gotujesz nie dłużej jak 5-7 minut. Po 10 minutach już zacznie twardnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
bogna71 Re: Kukurydza - jak gotować?? 09.07.08, 20:18 o, super, że jeszcze tu zerknęłam, bo właśnie ją wstawiłam:) Dzięki za wszystkie rady:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Kukurydza - jak gotować?? IP: *.pools.arcor-ip.net 09.07.08, 21:13 o wlasnie, bo zapomnialam o lyzeczce cukru napisac :) a jak widac z wrzatkiem i zimna woda sa dwie szkoly :) Odpowiedz Link Zgłoś
bogna71 Re: Kukurydza - jak gotować?? 09.07.08, 21:31 Hehe - wstawiłam do zimnej wody i zajrzałam tu, więc poleciałam czym prędzej wyciągać i czekać na wrzątek;))) Gotowałam 8 minut, wyszła taka, jaka powinna być, dzieć pożarł, my z chłopem zresztą też:) Jeszcze raz pięknie dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Kukurydza - jak gotować?? IP: *.pools.arcor-ip.net 09.07.08, 21:48 zareczam, ze ZAWSZE wrzucam do zimnej, wiec stanowczo rowniez wychodzi, a kukurydzy jadam w sezonie dosc sporo :) z zegarkiem w reku nigdy co prawda nie gotowalam, zawsze robie to na czuja, bo jednak sa rozne jej gatunki. w tym roku jeszcze nie jadlam btw, mysle ze w sobote na rynku juz bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Kukurydza - jak gotować?? 09.07.08, 21:50 Wiem, ze juz za pozno, ale wpisze. Nie trzeba dodawac cukru, jesli sie zamrozi najpierw kolby - przemrozona po ugotowaniu jest pysznie slodka bez zadnego cukru. Noi - u mnie w domu gotowalo sie kukurydze w mleku. Wychodzi przefajna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Kukurydza - jak gotować?? IP: *.pools.arcor-ip.net 09.07.08, 21:55 do gotowania starszych, troche przesuszonych kolb pod koniec sezonu tez daje mleko z woda pol na pol. na pierwsze mlodziutkie kolby wystarczy woda imho :) Odpowiedz Link Zgłoś
bogna71 Re: Kukurydza - jak gotować?? 10.07.08, 19:40 Dziś wkładam do zimnej;)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Kukurydza - jak gotować?? IP: *.pools.arcor-ip.net 10.07.08, 19:46 koniecznie podziel sie spostrzezeniami. osobiscie nie zauwazylam roznicy a zimna jest mi zawsze latwiej dozowac w garnku, aby bylo akurat. ale moze sie mylilam? :) Odpowiedz Link Zgłoś
bogna71 Re: Kukurydza - jak gotować?? 11.07.08, 21:58 Różnicy w smaku ani "miękkości" nie zauważyłam. Może faktycznie do wrzątku lepiej, ze względu na te witaminy...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Kukurydza - jak gotować?? IP: *.pools.arcor-ip.net 11.07.08, 22:21 moze jakby byla pocieta na kawalki, sprawialoby to jakas roznice? uwazam, ze akurat kukurydzy sie nie obiera i kroi, jak np marchewki i ze ziarna sa chronione dosc twarda otoczka, wiec akurat w tym konkretnym przypadku argument o witaminach uciekajacych do wody uwazam za conajmniej smieszny. w takim bowiem razie osoby, ktore radza moczenie kalafiora w wodzie z octem badz sola przed gotowaniem, aby "robaczki wyszly" powinny od razu wyrzucic warzywo jako kompletnie pozbawione jakichkolwiek wartosci po godzinie takich zabiegow :) Odpowiedz Link Zgłoś
bogna71 Re: Kukurydza - jak gotować?? 12.07.08, 14:25 Hehe - już sam fakt, ze miałbym jeść coś, w czym mieszkały robaczki i jeszcze musiałabym się im siłą rzeczy przyglądać, w tej wodzie z octem czy solą, wydaje mi się odstręczający i zawsze kupuję kalafiora dokładnie najpierw obejrzanego;)) Na szczęście kukurydza chyba nie zawiera mieszkańców:)) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Kukurydza - jak gotować?? 12.07.08, 14:56 Cos, w czym nie mieszkaly robaczki z pewnoscia zostalo osiemset razy spryskane trucizna. Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Kukurydza - jak gotować?? 14.07.08, 09:33 moze jakby byla pocieta na kawalki, sprawialoby to jakas roznice? > uwazam, ze akurat kukurydzy sie nie obiera i kroi, jak np marchewki i ze ziarna > sa chronione dosc twarda otoczka, a to Ty nie gotujesz kukyrdzy oczyszczonej? czy moze uważasz ze ziarno jest twarde więc z niego nic nie przenika do wody? jeśli kukurydza ma rzeczywiście tak twarde ziarno to tej kukurydzy sie nie je wybiera sie młodą kukurydzę z miękkim ziarnem, wiec akurat w tym konkretnym przypadku > argument o witaminach uciekajacych do wody uwazam za conajmniej smieszny. > w takim bowiem razie osoby, ktore radza moczenie kalafiora w wodzie z octem bad > z > sola przed gotowaniem, aby "robaczki wyszly" powinny od razu wyrzucic warzywo > jako kompletnie pozbawione jakichkolwiek wartosci po godzinie takich zabiegow : hm co innego jest wygotowac kukurydzę wkładając ja do zimnej wody i czekając aż woda się zagotuje (skladniki mineralne przechodzą do wody - to nie jest zadnem mój wymysł) a co innego zanurzyć kalafiora na pare minut w zimnej wodzie. Jakos nie zmieknie prawda? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Kukurydza - do wrzątku ~!!! 11.07.08, 09:03 wszystkie witaminy z kukurydzy gotowanej w zimnej wodzie idą do zlewu więc radzę jednak wkladać do wrzątku Odpowiedz Link Zgłoś
tequilkuk Re: Kukurydza - do wrzątku ~!!! 13.07.08, 23:59 A ja gotowac na parze. U chinczykow mozna kupic za grosze takie bambusowe naczynia do gotowania na parze i gotowac np gotujac ziemniaki. Kazde warzywo tak ugotowane smakuje 100 razy lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś