Dodaj do ulubionych

kto zna przepis na dobrą szrlotkę?

16.10.03, 23:48
Dziewczyny czy któraś z Was zna przepis na dobrą szarlotkę najlepiej na
kruchym spodzie?
Magda
Obserwuj wątek
    • Gość: Asia Re: kto zna przepis na dobrą szrlotkę? IP: *.upc-g.chello.nl 17.10.03, 09:33
      Najlepsza :)

kostka margaryny, najlepiej Kasi
      szkl cukru,
      cukier waniliowy
      2zoltka + jedno cale jajko
      maka (ok 3szkl)
      lyzeczka proszku do pieczenia

Margaryne siekac nozem z cukrem i cukrem waniliowym, nastepnie dodac zoltka i
      jajko, siekac, dodawac make z proszkiem, zagniesc wszystkie skladniki tak zeby
      odchodzily od reki.
      Blache wysmarowac tluszczem i wysypac bulka, wylozyc polowe ciasta, wstawic do
      goracego piekarnika (180stopni) i piec az zacznie sie lekko rumienic.
      Nastepnie wyjac i wylozyc przygotowane jablka.

Jablka obrac, pokroic w dosc duze kawalki, dodac do nich cukier i cukier
      waniliowy, cynamon i rodzynki. Wszyskto wymieszac

Na jablka wylozyc reszte ciasta, mozna ulozyc w kratke. Jezeli wykada sie na
      cala blaszke trzeba ponacinac ciasto nozem.
      wstawic do piekarnika i piec az sie ladnie przyrumieni.
      Wyjete posypac cukrem pudrem. Podawac z kleksem bitej smietany
    • ariel23 Re: kto zna przepis na dobrą szrlotkę? 17.10.03, 09:36
      www2.gazeta.pl/kobieta/982085,24246,0,P_KOBIETA_PRZEPISY,963123.html
      • ariel23 Re: kto zna przepis na dobrą szrlotkę? 17.10.03, 09:42
        Oj, nie wchodzi ta strona, wiec przekopiuje przepisy na szarlotke:

Przepis 1
        Składniki:
        Ciasto: 0,5 kg mąki, 1 kostka i 2 łyżki masła, 1 cukier waniliowy, 1 surowe
        żółtko, 2 ugotowane żółtka, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1,5 kg jabłek, 0,5
        szkl. cukru, 1 łyżka cynamonu
        Autor: Marta Gessler
        Sposób przyrządzania: Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy, przetarte
        przez sito, ugotowane żółtka, surowe żółtko, proszek do pieczenia, masło.
        Zagnieść ciasto. 1/3 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować, przełożyć do formy.
        Ciasto posypać bułką tartą. Starte na tarce jabłka wymieszane z cukrem i
        cynamonem położyć na cieście. Pozostałe białka ubić z 4 łyżkami cukru na
        sztywną pianę. Pianę położyć na jabłkach. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce na
        wierzch szarlotki. Piec ok. 50 min w temp. 180 st. C. Posypać cukrem pudrem.

Przepis 2
        Składniki:
        Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej razowej, 20 dag masła, 1 żółtko, 1 łyżka
        miodu, 1 łyżka oliwy, 2 łyżki otrąb, 1 kg jabłek antonówek, garść rodzynek, 1
        łyżka oleju, 1 paczka płatków migdałowych
        Sposób przyrządzania: Zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, schłodzić
        w lodówce (ok. 20 min).Jabłek nie obierać, zetrzeć na tarce, dodać rodzynki i
        olej. Tortownicę posmarować olejem, posypać otrębami, ciasto zetrzeć na tarce,
        lekko ugnieść, zapiec w temp. 180 st. C ok. 20 min. Na spód położyć jabłka,
        posypać migdałami i ponownie zapiekać około 20 min

Przepis 3
        Składniki:
        Ciasto: 1 kostka masła, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 kg mąki,
        0,5 szkl. cukru, 2 surowe żółtka, 1 całe jajko cukier waniliowy, 0,5 kg
        antonówek lub szarej renety, 1 szkl. cukru, 1 łyżeczka cynamonu
        Sposób przyrządzania: Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą upiec
        oddzielnie, najlepiej w prostokątnej blaszce, w temp. 180 st. C ok. 30 min.
        Jabłka zetrzeć na tarce. W garnku dusić jabłka z cukrem i cynamonem. Na
        upieczony spód kłaść gorący mus, przykryć drugim prostokątem. Posypać cukrem
        pudrem.

• madaso Re: dzięki serdeczna 17.10.03, 10:34
          Bardzo Eam dziewczyny dziękuję jutro będę piekła - mam zamiar po kolei
          wypróbować wszystkie przepisy.
          Już mi ślinka cieknie na myśl o tym aromatycznym zapachu jabłek i cynamonu.
          Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki
          Magda
          • Gość: piri szarlotka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.03, 11:17
            moja babcia robi taka, ze jak sie zacznie jesc to trudno przestac. ciasto
            kruche robione z paczki co prawda, zle i tak jest mega dobre ( delecta albo
            dr. oetker) a na to usmazone jablka wymieszane z drobno pocieta brzoskwinia z
            puszki.. pycha
            • kathy38 Re: szarlotka 17.10.03, 11:24
              Gość portalu: piri napisał(a):

> a na to usmazone jablka wymieszane z drobno pocieta brzoskwinia z
              > puszki.. pycha

Czy ja dobrze rozumiem - jabłka z brzoskwiniami nakłada się na spód kruchy i
              się piecze, tak?
              • Gość: piri Re: szarlotka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.03, 11:53
                tak
    • Gość: cinka Re: kto zna przepis na dobrą szrlotkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.03, 14:38
      ja mam przepis na raczej szybka szarlotke :)

jablka w zaleznosci od uznania - wiecej czy mniej, ile mam :)

przepis jest na cala blache od piekarnika:

4 szkl maki
      1 szkl cukru
      4 zoltka [surowe]
      2 lyzki smietany
      margaryna
      4 cukry wanilinowe a 16 g
      2 lyzeczki proszku do pieczenia

zagniatam wszystko dosyc szybko, nie mozna za dlugo memlac [jak ktos chce moze
      sie bawic w siekanie :)], 3/4 wykladam blache, na to jablka, posypane cukrem i
      cynamonem, a z pozostale 1/4 rozwalkowuje, tne na paseczki i ukladam piekna
      krateczke :) [mozna zetrzec na tarce]. stawiam nisko w piekarniku [nie rowno z
      okienkiem tylko polke nizej], to spod tez sie upiecze.

wlasnie, te nowe kuchenki tak slabo pieka ze musicie najpierw piec spody zeby
      ciasta nie byly surowe?

ech, nie moge sie doczekac kupna kuchenki :)) to bedzie ciasteczkowa orgia :)
      • madaso Re: kto zna przepis na dobrą szrlotkę? 17.10.03, 15:23
        Co prawda nie jestem wielkim łasuchem i rzadko pieke ale moja kuchenka
        (elektryczna- bez termoobiegu) nie jest taką wcale rewelacją wolałabym mieć
        swój stary gazowy piekarnik - jakoś szybciej i lepiej piekł. No cóż postęp nie
        zawsze się nam podoba.
        Choć znam osoby,które są zachwycone tymi nowymi kuchenkami (pewnie mają
        bardziej bajeranckie od mojej)
        Życzę szybko nowej kuchenki i wielu ciasteczkowych orgii.Magda
        • Gość: Linn Re: kto zna przepis na dobrą szrlotkę? IP: *.dialup.tiscali.it 18.10.03, 09:57
          Pierwszy raz slysze, aby ktos narzekal na piekarnik elektryczny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka