bogna71 16.11.08, 13:32 No właśnie - mam bulwę kopru włoskiego:) Podpowiecie, co z tym zrobić? Kiedyś, dawno temu, ugotowałam i spożyłam z bułeczką tartą zrumienioną na maśle. Ale można wyprodukować z niej coś ciekawszego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: O bulwa!;) 16.11.08, 13:57 bardzo lubie w postaci surowki, poszatkowany , z dodatkiem pomaranczy , lub mandarynki, jablka, szczypiorku i winegretu na bazie soku z cytryny, nie octu pubie tez pieczony, w grubych plastrach, samodzielnie lub w mieszance z cebula, marchewka, - mocno skarmelizowany, znaczy pieczony bez przykrycia , jako dodatek do pieczonego drobiou Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: O bulwa!;) 18.11.08, 16:12 Czyli fenkuł - tak? kiedyś jadlem takie plasterki smazone na maśle :) Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: O bulwa!;) 18.11.08, 16:23 Na surowo? Znaczy, bez sparzenia itp? Też mi krąży po głowie, jeszcze nigdy jakoś nie miałam okazji spróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
j.o.a.q.u.i.n.a Re: O bulwa!;) 18.11.08, 00:51 quiche z kopru wloskiego: 3 bulwy kopru 1 duza cebula 6 lyzek oliwy sol, pieprz 0,5 dl rosolu 200 g szynki (jaka sama preferujesz) tarty ser do pieczenia (ca. 160 g) kruche ciasto "polewa": 2 jajka, 2 dl. mleka, sol, pieprz, 1 lyzeczka nasionek kopru (jezeli nie lubisz, mozesz bez nasionek) koper & cebule w plastry pociete poddusic na oliwie, dodac sol & pieprz & zalac rosolem - az koper bedzie miekki. kruche ciasto wylozyc powyzszym + szynka + ser oraz zalac "polewa". 20 minut przy 200 C. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melmire Tyz mam bulwy! IP: *.fbx.proxad.net 18.11.08, 01:30 To sie podlacze - co zrobic z topinamburu alias slonecznika bulwiastego? czy sie toto je? od dluzszego czasu lypie toto na mnie ze straganu, a ja mu podspiewuje "zjem cie, zjem cie, obedre cie za skorki" - pomozcie wprowadzic zamiar w czyn :) Odpowiedz Link Zgłoś
j.o.a.q.u.i.n.a Re: Tyz mam bulwy! 18.11.08, 12:37 na szybko moge podrzucic Ci przepis na zupe z topi. jezeli bedziesz chcial/a moge wieczorem podac Ci wiecej przepisow (salatki, zapiekanki etc). 500 g topi 40 g masla, margaryny lub "maslowego smalcu" (nie wiem jak sie po polsku nazywa, niestety: butterschmalz) 1 cebula 400 ml mleka 400 ml bulionu warzywnego 1 kubeczek smietanki (slodkiej), moze tez byc creme fraiche 50 g croutons (gotowe lub wlasnego "wyrobu" 1 zabek czosnku 1 koniuszek noza cynamonu (tzn, tylko troszke) 1 lyzka soku cytryny sol, cynamon, galka muszkatalowa do przyprawienia oraz jeszcze raz: 50 g masla/margaryny kromki bialego chleba topi obrac i pokroic w plasterki. plasterki w soku cytrynowym (z woda zmieszanym) na chwile "zamarynowac". pozniej topi z drobna pocieta cebula na masle podsmarzyc, 10 minut poddusic. teraz dodac croutons, zalac mlekiem i bulionem. dodac czosnek i przyprawy do smaku (sol, zmielona galka muszk., odrobinke cynamonu). chwile przy niskiej temperaturze podgotowac, a raczej wrzec. na koniec wszystko zmiksowac/piurowac. jeden raz jeszcze zagotowac, dodac smietane/creme fraiche. kromki bialego chleba na chrupiaco podsmarzyc i posypac odrobinka cynamonu. smacznego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melmire Re: Tyz mam bulwy! IP: *.fbx.proxad.net 26.11.08, 20:17 To ja sie usmiecham o wiecej przepisow, a jutro pojde zakupic bulwy :) Odpowiedz Link Zgłoś
j.o.a.q.u.i.n.a Re: Tyz mam bulwy! 26.11.08, 21:14 prosze bardzo, tym razem przepis na zapiekanke oraz salatke :) 1). zapiekanka z sosem cytrynowym 1 kg topi 125 g masla 1/4 selera bulwiastego 2 marchewki 2 lodyzki grubego szczypioru 1 cebula sol i pieprz 100 g tartego parmesanu 1/2 l kwasnej smietany sos cytrynowy: 4 zoltka 4 lyzki soku cytrynowego 3 lyzki goracego wywaru warzywnego sol, pieprz topi obrac ze skorki, pociac w grube plastry i okolo cwiartke tego topi ulozyc w formie do zapiekanek (juz tluszczem wysmarowanej). wszystkie inne warzywa pokroic w male kawaleczki i czesc tych warzyw ulozyc na warstwie topi. posolic i popieprzyc. polozyc na tym kawalki masla i na koniec tarty ser. te warstwy 3 razy powtorzyc. ostatnia warstwa konczy sie serem. to wszystko polac kwasna smietana i piec okolo godziny przy 200 C. sos cytrynowy: zoltka ubic na pianke, delikatnie dodawac po kropelce sok z cytryny (caly czas dalej ubijajac) oraz wywar warzywny (rowniez caly czas ubijajac), posolic, popieprzyc. porcje zapiekanki polac sosem i najlepiej podawac z surowka z roznych rodzajow salaty. 2). topi-salatka/surowka: 300 g topi 200 g kalarepy 1 lodyzka selera 1 lyzeczka utartego chrzanu 3 lyzki oleju (jaki sama najlepiej lubisz) 2 lyzki bialego balsamico 1 lyzeczka miodu (jaki wolisz) 1 lyzeczka ostrej musztardy sol, pieprzy wloskie orzechy w kawaleczkach 100 g rokietty siewnej chrzan, olej, balsamico, miod, musztarde, sol i pieprzy zmieszac razem. topi (umyte dobrze i wytarte) zetrzec na tarce i od razu dodac do dressingu (od razu, bo inaczej zrobi sie brazowy jak ziemniaki). kalarepe obrac ze skorki i rowniez zetrzec i dodac do dressingu. lodyzke selera pociac w kawaleczki, tez dodac. wszystko wymieszac, posolic, popieprzyc. rokiette ulozyc w miseczce, na to polozyc powyzsza mase i posypac czastkami orzechow. smacznego :) Odpowiedz Link Zgłoś
j.o.a.q.u.i.n.a Re: Tyz mam bulwy! 26.11.08, 21:35 jeszcze jeden przepis: topi z biala kapusta (np do lososia): 150 g cebuli 1 zabek czosnku 3 lyzki oleju rzepakowego 370 g bialej kapusty (poszatkowanej) 120 g topi 200 g zoltych marchewek (nie wiem czy po polsku tez sie mowi marchewka) 500 ml wywaru warzywnego 100 ml smietany sol, pieprz cebule i czosnek w kosteczke pociac i podsmarzyc na oleju tak aby zrobily sie szkliste. dodac kapuste, poddusic. teraz dodac topi i marchewki (bez skorek, w kawaleczki pociete). poddusic. podlewacy wywarem warzywnym. zalac smietana, chwilke na ogniu/plytce potrzymac. posolic i dodac na koniec pietruszke. pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
j.o.a.q.u.i.n.a Re: Tyz mam bulwy! 26.11.08, 22:48 jeszcze cos dla Ciebie :) tym razem topi z avocado i soczewica 1/4 l rosolu 100 g soczewicy (czerwona, zielona, biala - jaka chcesz) 4 lyzki octu z bialego wina sol, pieprzy, cukier 100 ml oleju slonecznikowego 700 g topi 20 g ziarenek slonecznika 2 avocados 3 lyzki soku cytrynowego szyczypiorek rosol zagrzac, soczewice do niego wsypac i przez 30 minut wrzec aby soczewica speczniala. pozniej soczewice odcedzic. z oleju, octu, sol, pieprz i cukru sporzadzic vinaigrette. topi obrac ze skorki i przez tarke zetrzec do vinaigrette. dodac do tego soczewice, wymieszac i odstawic na 30 minut. ziarenka slonecznika na patelni na zloto podprazyc. avocados obrac ze skorki i pociac w plastry. avocados polac sokiem z cytryny. ziarenka, avocados oraz pociety szczypiorek dodac do calej reszty. mam nadzieje, jakis z powyzszych przepisow przypadnie Tobie do gustu - smaku ;) pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś