Dodaj do ulubionych

Co wpływa na smak rosołu?

16.11.08, 14:04
Chciałabym podyskutować na temat CO MA WPŁYW NA SMAK ROSOŁU ??

Tyle ile ludzi, tyle smaków rosołu.
Co innego pomidorowa czy inna zupa.
Rosół ma tak uniwersalne i standardowe składniki, że w sumie nie wiem co może wpływać na to, że u każdego rosół smakuje inaczej.

A może Wy wiecie?? :)
Obserwuj wątek
    • coralin Re: Co wpływa na smak rosołu? 16.11.08, 14:07
      Jakość mięsa.
    • tou Re: Co wpływa na smak rosołu? 16.11.08, 14:14
      Wiem, że rosół z kaczki, a z kury ma zasadniczą różnicę.
      Tak samo jak rosół z kury biegającej po podwórku, a z kury ze sklepu.

Ale osoby u których kosztuję rosołu robią go na drobiu ze zwykłego osiedlowego sklepu. Jedni na ćwiartkach z kurczaka, inni na porcjach rosołowych, inni na skrzydełkach...
      W czym rzecz?
      • ewa9717 Re: Co wpływa na smak rosołu? 16.11.08, 14:18
        Ilość i jakość warzyw, przyprawy, sposób gotowania.
      • coralin Re: Co wpływa na smak rosołu? 16.11.08, 14:32
        No i masz odpowiedz. Każdy rosół jest inny, bo jedni daja wołowinę inni nie i
        robią go tylko z drobiu. Jedni dają mniej inni więcej warzyw. Jedni dają cebulę
        opiekana na ogniu inni nie. Poszukaj na tym forum i zrozumiesz, że każdy rosół
        jest inny. Są tacy, którzy dają nawet suszonego grzyba, a inni liśc laurowy i
        ziele angielskie uznają za zbyt mocne do rosołu.
        Jednak punktem wyjścia jest mięso.
    • tou Re: Co wpływa na smak rosołu? 16.11.08, 14:36
      A uważacie, że jakie mięso najlepiej nadaje się do rosołu (Mm na myśli takie
      dostępne w sklepach)

porcje rosołowe ponoć są dobre bo mają w sobie dużo tłuszczu, z kolei inni
      mówią, że porcje rosołowe to odpady i do niczego się nie nadają.
      Optymalnie ILE i JAKIE warzywa powinny znajdować się w rosole??
      I jakie przyprawy.

WASZYM ZDANIEM... :)
      • bobralus Re: Co wpływa na smak rosołu? 16.11.08, 14:44
        był tu kiedyś taki watek na chyba 200 postow, zaczelo sie od "jak nadac rosolowi
        zloty kolor" i rozgorzała gorąca dyskusja. ja daję włoszczyznę, udka z kurczaka
        ze dwa, cebulę, trochę kapusty włoskiej (dosłownie pół listka), ziele
        angielskie, liść, pieprz, czasem łupinki cebuli dla koloru. gotuje w
        szybkowarze. ale ja nad swoim jeszcze mocno pracuje, wolalabym, zeby był mniej
        aromatyczny, wiec dodaje coraz mniej przypraw, cebuli, zrezygnowałam z czosnku,
        opiekania cebuli. no i mi rosol nie smakuje bez zielonej pietruszki, lubie też o
        zgrozo dodac kilka kropel maggi, jakos tak mi pasuje.
        • rozyczko Re: Rosol w szybkowaze? To chyba pomylka... 16.11.08, 18:47
          przede wszystkim rosolu sie nie gotuje intensywnie! To powolny proces. Zupa ma
          mardzo delikatnie "ruszac sie " w rondlu, a nie bulgotac.
          Nawet z najlepszych produktow nie ugotuje sie rosolu szybko!

Ja swoj gotuje na drobiu, bo nie lubie smaku gotowanej wolowiny.
          Dodaje marchewke, pietruszke, kawaleczek selera i OPALONA (!) czesniej nad
          ogniem cebulke. Tak robila moja babcia :)Wrzucam jeszcze kilka ziaren pieprzu. I
          baaaaaaaardzo wolniutko gotuje na najmniejszym ogniu.
          • jagoda85 Re: Rosol w szybkowaze? To chyba pomylka... 16.11.08, 18:50
            Oj nie masz racji. Gdybyś spróbowała rosołu z szybkowaru szybko
            zmieniłabyś zdanie. Jest klarowny, esencjonalny i niepowtarzalny w
            smaku. Poprostu super.
      • coralin Re: Co wpływa na smak rosołu? 16.11.08, 15:11
        Każdy poda Ci ulubione przyprawy i warzywa. Nie ma czegoś takiego jak najlepszy
        rosół. Warto próbować i dojść do swojego/swojej rodziny ulubionego smaku.
        Moim zdaniem warto postarać się o dobre mięso. Byle "odpadki" z kury hodowanej
        normalnie czyli takiej, która skubała sobie trawkę i żyła wolno karmiona ziarnem
        są o niebo lepsze niż "szlachetne" części kurczaka hodowanego przemysłowo.
        Ja rosół robię rzadko, bo rzadko mam dostęp do takich kur.
        Do tego daję maleńki kawałek wołowiny z kością.
        Warzywa to seler przede wszystkim- najwięcej, marchewka i pietruszka, czasem
        "listek" pora. Z przypraw liść laurowy i ziele angielskie, sól, pieprz. Nie daję
        cebuli opiekanej(choć w rodzinnym domu dawano), czosnku, grzybów. Za to pod
        koniec dodaję odrobinę papryki pepperoni.
        Gotowanie dłuuugie i na maleńkim ogniu oczywiscie.
      • vandikia Re: Co wpływa na smak rosołu? 16.11.08, 16:10
        To ja Ci powiem moje proporcje

na duży gar - udziec indyka plus 2 udka kurczaka, plus np. 5 skrzydełek
        kurczaka, zalewam wodą prawie do pełna
        Po zagotowaniu i zebraniu burzowin zmniejszam gaz do minimum i ten rosół się tak
        pyrli ze 2 godziny, czasem 3 - różnie, im dłużej tym lepiej generalnie. Później
        dodaję pietruszkę, pół selera, pora i ok 5 marchewek, małą cebulkę. W sezonie
        letnim pod koniec gotowania dodaję dużo natki pietruszki (nieposiekanej) i
        jeszcze ok kwadrans gotuję.
        • vandikia Re: Co wpływa na smak rosołu? 16.11.08, 16:11
          PS. warzywa zawsze trzeba wyjąć, ale jak zostawisz mięso w rosole i wstawisz do
          lodówki, to na drugi dzień będziesz miała znacznie mocniejszy wywar.
    • roseanne Re: Co wpływa na smak rosołu? 16.11.08, 14:45
      mieso
      woda- z kranowy ma inny posmak niz np filtrowana

jarzyny - zarowno ilosc poszczegolnych, jak i to skad pochodza
      czasami dodawane sa dodatkowo : lisc laurowy, ziele ang, pzecmazona cebulka,
      kawalek kapusty itd itp
    • eeela Re: Co wpływa na smak rosołu? 16.11.08, 14:49

> Tyle ile ludzi, tyle smaków rosołu.
      > Co innego pomidorowa czy inna zupa.

Nie rozumiem, w którą stronę jest to 'co innego'. Inne zupy aż tak się nie
      różnią, czy wręcz przeciwnie, w przypadku innych zup różnice nie dziwią?
    • jagoda85 Re: Co wpływa na smak rosołu? 16.11.08, 15:43
      Mam do was pytanie, czy gotując rosół zagotowuwujecie mięso i
      odlewacie tą wodę, płuczecie mięso i gotujecie dopiero w drugiej
      wodzie? Jak to u was jest? Moja znajoma tak robi, niezależnie od
      rodzaju mięsa, przypraw daje dość dużo, ale przyznam, że jej rosół
      jest beznadziejny.
      • keltoi Re: Co wpływa na smak rosołu? 16.11.08, 15:55
        W życiu.
        Mięso myję dokładnie, wkładam do zimnej wody i dopiero stawiam na kuchnię, szumuję, w międzyczasie dodaję przyprawy i warzywa. Przecież o to chodzi, żeby wyciągnąć esencję z mięsa...??

W sumie, to się nie dziwę, że ten rosół koleżanki coś nie teges...;)
      • eeela Re: Co wpływa na smak rosołu? 16.11.08, 17:00
        Ja przepraszam, ale kolażanka chyba na rozum upadła. Pozbawia się najpierwszej,
        najbardziej wartosciowej w mikroelementy esencji. A mięso ugotowane w wodzie bez
        przypraw pozostanie już bez smaku, bo po ścięciu się białka mięso dużo gorzej
        gromadzi w sobie inne aromaty - czyli warzyw i przypraw z gotowania rosołu.
        • jagoda85 Re: Co wpływa na smak rosołu? 16.11.08, 17:25
          Też tak uważam, ale ona twierdzi, że tak się powinno robić. Naprawdę
          jej rosół nie ma ani smaku ani aromatu. Dla mnie jest nie do
          przyjęcia.
          • absit Re: Co wpływa na smak rosołu? 16.11.08, 17:40
            jagoda85 napisała:

> Też tak uważam, ale ona twierdzi, że tak się powinno robić. Naprawdę jej rosół nie ma ani smaku ani aromatu. Dla mnie jest nie do przyjęcia.

czytałam posty o tym rosole...ja bym powiedziała tej pani, że jej rosól to taka zupa z gwoździa, ale nawet bez gwoździa:)
          • eeela Re: Co wpływa na smak rosołu? 16.11.08, 18:12
            > Też tak uważam, ale ona twierdzi, że tak się powinno robić.

A jakie ma na to argumenty? :-)
            • jagoda85 Re: Co wpływa na smak rosołu? 16.11.08, 18:36
              Ona twierdzi, że w tej pierwszej wodzie znajdują się wszystkie
              szkodliwe substacje, które są w kurczaku. Dla mnie bzdura, ale jej
              nie da się wytłumaczyć, bo tak jest i koniec, więc już z nią nie
              dyskutuję na ten temat. Jeszcze zrozumiałabym, że zdejmuje skórę, w
              której jest cholesterol.
              • eeela Re: Co wpływa na smak rosołu? 16.11.08, 18:59
                Poradź jej, żeby obgtowywała wszystko, włącznie ze świeżymi owocami, zanim
                cokolwiek spożyje, bo we wszystkim są szkodliwe substancje :-)

Zresztą, co się będziemy przejmować, że się kobiecinie poprzewracało. W końcu
                nie musimy jeść jej rosołu ;-)
    • vandikia Re: Co wpływa na smak rosołu? 16.11.08, 16:06
      Myślę, że rodzaje mięs i dodatki, czyli wszystko.
      Bardzo różni się smakiem rosół z indyka, z kurczaka, kury, kaczki, wołowiny plus
      mieszanki. Do tego może różnie też smakuje ze względu na części jakie się wrzuca
      do gotowania?
      Niektórzy dodają kapustę - może to ma też wpływ?

Ja robię zawsze drobiowy - indyk plus kura, włoszczyzna

Czasem się bawię w urozmaicanie dodając jakieś zioła, albo suszone grzyby -
      wtedy wychodzi zupełnie inny

Myślę, że woda na jakiej gotujemy zupę też ma znaczenie, no i oczywiście rosół z
      kurczaka wyhodowanego na wsi na podwórku, a kurczak z masówki to prawie jak dwa
      różne zwierzęta.
    • tou Re: Co wpływa na smak rosołu? 16.11.08, 16:15
      Super.
      Dzięki wielkie za udział w dyskucji :)
      • qubraq Re: Co wpływa na smak rosołu? 16.11.08, 16:17
        Maggi... :-))
        • smutas13 Re: Co wpływa na smak rosołu? 16.11.08, 16:27
          I...niby dodaję zawsze tyle samo jarzyn, przypraw a rosół
          za każdym razem smakuje inaczej...:)
    • jagoda85 Re: Co wpływa na smak rosołu? 16.11.08, 16:33
      U nas rosół ma być przede wszystkim esencjonalny, nie tłusty,
      tłustości nie znosimy. Tak więc u mnie największe znaczenie ma ilość
      i jakość użytego mięsa. Preferujemy rosół drobiowy: kurczak i indyk,
      rzadko wołowy. Warzywa: marchew, pietruszka, seler, por, lubczyk,
      swoja wegeta, sól, ziele angielskie, ziarna pieprzu, listek laurowy
      i kilka grzybków. Wody tylko tyle, żeby przykryła mięso z warzywami.
      Rosół gotuję w szybkowarze. Dla nas super smak.
      • she8 Re: Co wpływa na smak rosołu? 19.11.08, 19:00
        Jak długo gotujesz w szybkowarze?
        • patrice7 Re: Co wpływa na smak rosołu? 19.11.08, 19:28
          Odopowiadajac na jeden z watkow, ja obgotowuje mieso,wyciagam wylewam wode,myje
          kuraka i zagotowuje raz jeszcze potem dluuugo gotuje z warzywami i rosół jest o
          wiele smaczniejszy niz wczedniej.
          I przede wszystkim ta woda po ugotowaniu kurczaka NIE SMIERDZI!!
          • eeela Re: Co wpływa na smak rosołu? 22.11.08, 16:03
            > Odopowiadajac na jeden z watkow, ja obgotowuje mieso,wyciagam wylewam wode,myje
            > kuraka i zagotowuje raz jeszcze potem dluuugo gotuje z warzywami i rosół jest o
            > wiele smaczniejszy niz wczedniej.
            > I przede wszystkim ta woda po ugotowaniu kurczaka NIE SMIERDZI!!

Jasne, że śmierdzi, skoro gotujesz samo mięso bez przypraw. Wylewając wodę z
            gotowania mięsa, pozbawiasz się wszelkich wartościowych składników z mięsa, a
            gotując mięso bez przypraw i warzyw, pozbawiasz je smaku. Jeśli dla ciebie taka
            wersja jest smaczniejsza, to gotuj tak sobie, to wolny kraj, ale gości na rosół
            raczej nie zapraszaj ;-)
        • jagoda85 Re: Co wpływa na smak rosołu? 19.11.08, 19:46
          Gotuję 20 minut.
    • absit zamiast maggi... 16.11.08, 17:38
      ..polecam wrzucić do gara gałązkę naci z selera - nadaje rosołowi wspaniały aromat i smak. Mój ulubiony rosól to rosół wołowo - drobiowy ( wołowinę wrzucam na zimną wodę razem z warzywami, porcje rosołowe dopiero na wrzątek - taki sposób zapewnia brak "szumowin" ), do tego marchew, pietruszka i cebula ( koniecznie z łupiną "na kolor" ), przyprawy typu sól i pieprz. Na koniec popełniam "przestępstwo" i wrzucam ( tylko jeśli rosołek gotowany na szybko - tzn. nie pyrka sobie godzinami ale muszę go mieć za powiedzmy 1,5 godziny )dwie kostki rosołowe Knorr'a z cielęciny. A do rosołku li i tylko makaron...mój mąż woli z ziemniakami ( dla mnie to zbrodnia :)
      • jagoda85 Re: zamiast maggi... 16.11.08, 18:38
        Rosół z ziemniakami jak najbardziej, ale tylko z jagnięciny i do
        tego duuuuużo pieprzu.
    • rozyczko Re: ortograficzna :D - mialo byc szybkowaRZe n/t 16.11.08, 18:49
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Co wpływa na smak rosołu? 16.11.08, 21:12
      Każda rzecz którą wkładasz, wsypujesz czy wlewasz do garnka ma wpływ na smak
      rosołu. Woda wodzie nie równa. Warzywa hodowane na wsi na oborniku lub w
      kombinacie na nawozach sztucznych. Mięso (jak wspomniano powyżej kura wiejska, a
      z kombinatu to dwa różne ptaki.)

M.s.z do rosołu powinno być dane kilka gatunków mięsa i dużo warzyw.
      Ja osobiście do gara z zimną wodą z filtra osmotycznego daję kawałek wołowiny,
      ćwiartkę wiejskiej kury rosołowej, kawałek wiejskiej kaczki i czasami kawałek
      indyka.
      Z warzyw kilka marchwi, 1 duża lub 2 mniejsze pietruszki, pół średniego selera,
      średniego pora, kawałek kapusty włoskiej, opieczoną na ogniu cebulę z łupiną.
      Przyprawy: pieprz ziarnisty kilkanaście ziaren, ziele angielskie kilka ziaren,
      2-3 liście laurowe, sól, własna wegeta, trochę suszonego lubczyku pod koniec
      gotowania.
      Wszystkie składniki wkładam do zimnej wody doprowadzam do wrzenia i na bardzo
      małym ogniu pyrka to sobie przez 2-3 godziny.
      Do tego makaron własnego wyrobu: mąka plus wiejskie jajka ewentualnie odrobinka
      wody, ale to w ostateczności.
      Lubię też rosół z kaszą krakowską. Ugotować kaszę w małej ilości wody plus
      trochę masła. gdy powstanie taki gęsta maźgaja i kasza jest już miękka,
      rozsmarowuję ją na płaskich talerzach. Warstwa od 3-5mm. Stawiam w chłodnym
      miejscu. Gdy zastygnie kroję w kwadraty ok 2x2 cm. Kładę ma talerz i zalewam
      gorącym rosołem. Na wierzch wsypuję trochę, drobno posiekanego świeżego kopru
      pozdrawiam
      • Gość: Karolina Re: Co wpływa na smak rosołu? IP: *.adsl.alicedsl.de 17.11.08, 10:36
        Jakosc wody tez jest wazna, filtrowana woda nadaje lepszy smak rosolowi i nie tylko.
    • mhr-cs Re: Co wpływa na smak rosołu? 17.11.08, 12:15
      oczywiscie wszystko ma na to wplyw,
      ale jak ktos nie zna prawdziwego smaku,
      to jak,
      z tej samej rezeptury,
      kazdy ugotuje cos innego,
      nawet jak jest dokladnie napisane,

• daxter Re: Co wpływa na smak rosołu? 17.11.08, 22:10
        Zgazam sie ,że wszystko ma wpływ ale najbardziej istotne jest dużo warzyw
        lubczyk najlepiej swieży jak brak to suszony ale tylko liscie bron boze korzen
        no i przyprawy pieprz magii no i najbardziej istotne jest mieso z wołowiny to
        tzw forszlag po sląsku inaczej wysokie żebro no i kura rosołowa lub tłusty
        kurczak wszysto zalewamy zimną wodą i zagotowujemy na małym płomieniu , pyrka
        toto ok 3-4 godzin az staje sie esencjonalny no i swojski makaron to podstawa .
        • qubraq Re: Co wpływa na smak rosołu? 18.11.08, 16:50
          Czytam i czytam i nie mogę zrozumiec po co gotujecie godzinami mięso;
          Rozumiem ze do dobrego rosołu potrzeba wolowine i kawalek kury -
          przeciez z tej kury juz po godzinie to nic więcej do roztworu nie
          przejdzie! no moze z wolowiny... ale - jak sądzę - po 90 minutach to
          juz wszystko z niej wyszlo to co miało wejść do rosołu nie mowiąc
          juz o warzywach, ktore po polowie godziny juz oddały swoje składniki
          rosolowe a później to sie tylko bezsensownie rozgotowują;
          Ja np. swoje zupy warzywne gotuje na kawalku fileta z kurczaka, ktory
          oddaje zresztą w całości mojej staruszcze jamniczce ale gotuję nie
          więcej niz PÓŁ GODZINY! i do tego poszczególne warzywa wrzucam w
          miare uplywu czasu - zeby sie nie rozgotowały - włoszczyzna kapusta
          groszek fasolka szp. papryka cebula pomidor gotują sie "cale" pół
          godziny ale np. ziemniaki tylko 15 minut a cukinia czy bakłażan
          jeszcze krócej - 7-10 minut...
          Czy ja tu jakies herezje wygłaszam - oświećcie mnie bardzo proszę bo
          sie w kontekście niniejszego wątku pogubiłem zupełnie... ;-)
          • Gość: ania_m Re: Co wpływa na smak rosołu? IP: *.pools.arcor-ip.net 18.11.08, 16:56
            a ja gotuje moje pho przynajmniej 4 godziny. a w nim kosci i mieso rosolowe
            wolowe. tylko wtedy pho ma skoncentrowany smak. mieso nie nadaje sie po tym
            czasie do niczego. za to wywar....
            rowniez normalne wywary gotuje na miesie z koscia z przewaga kosci i dluuuugo.
            filet z kurczaka jgotowany ako baza zupy zupelnie sie nie nadaje imho. juz wtedy
            lepiej na samych warzywach. znaczy nie sadze, aby cos dal smakowo. jakby byl ze
            skora i koscia, to inna bajka.
            • mhr-cs Re: Co wpływa na smak rosołu? 19.11.08, 12:34
              Gość portalu: ania_m napisał(a):

> a ja gotuje moje pho przynajmniej 4 godziny. a w nim kosci i mieso
              rosolowe
              > wolowe. tylko wtedy pho ma skoncentrowany smak. mieso nie nadaje
              sie po tym
              > czasie do niczego

widzisz a takie mieso jest bardzo smaczne,
              wyjadam w czasie gotowania,
          • jarek_zielona_pietruszka Re: Co wpływa na smak rosołu? 18.11.08, 17:07
            W mięsie, szczególnie wołowym jest tzw klej, który wydobywa się właśnie przez
            dłuższe gotowanie. Nadaje on smaku rosołowi, powoduje, że rosół jest zawiesisty
            i esencjonalny. Gdy rosół wystygnie i postoi w zimnym miejscu, to powstanie z
            niego galaretka.
            • Gość: ania_m Re: Co wpływa na smak rosołu? IP: *.pools.arcor-ip.net 18.11.08, 17:11
              tak samo w golace i w miesie kurzym - ze skora i koscia. do prawidlowych zimnych
              nozek nie potrzebujesz dodac zelatyny.
              moje pho nigdy sie nie scina, bo nie ma na to czasu. z masy miesa i nieco warzyw
              wychodzi malo b. esencjonalnego wywaru.
              • Gość: ania_m w golonce, nie golAce oczywiscie :) n/t IP: *.pools.arcor-ip.net 18.11.08, 17:18
                • daxter Re: w golonce, nie golAce oczywiscie :) n/t 18.11.08, 19:52
                  No własnie długie gotowanie wpływa na smak musi byc esencjionalny inaczej to nie
                  rosół a wywar byle jaka baza pod zupę a nie zupa sama w sobie taka jak rosół to
                  jest własnie ten unikalny smak a osoba robiąca wywar na piersi z kurczaka nie
                  robi rosołu tylko bazę pod zupkę cienką zresztą ,ale to rzecz gustu tylko my tu
                  mówimy o rytuale jakim jest gotowanie rosołu i tu nir można się spieszyć.Moje
                  sasiadki zawsze wiedzą kiedy gotuję rosołek zapach jest boski i to na tyle jurto
                  gotuje bo nabrałam ochoty :)
          • vandikia Re: Co wpływa na smak rosołu? 19.11.08, 19:51
            się jakiś specjalista rosołowy w tv wypowiadał, że gotując rosół na minimalnym
            ogniu przez kilka godzin uwalnia się z mięsa i kości dobroczynne dla organizmu
            właściwości
    • aniutek Re: Co wpływa na smak rosołu? 18.11.08, 22:24
      przypalone/czarne prawie pol cebuli
    • jarek_zielona_pietruszka Re:a jak smakuje zupa z Pokraka nt 18.11.08, 22:51

• Gość: ygi Re: Co wpływa na smak rosołu?gigi IP: *.static.szczecinek.net.pl 18.11.08, 22:56
      ja
    • tequilkuk Re: Co wpływa na smak rosołu? 19.11.08, 11:13
      Ja doprawiam swoj rosol lubczykiem. Daje piekny zolty kolor i aromat :)
      • mhr-cs Re: Co wpływa na smak rosołu? 19.11.08, 12:43
        tequilkuk napisała:

> Ja doprawiam swoj rosol lubczykiem. Daje piekny zolty kolor i
        aromat :)

masz racje to daje cos wspanialego,
        jak kropka nad i,
        bez niego tez nie moge,

• Gość: zadumana upieczone kości ???????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 22:16
      Ktoś tu już pisał, że Anthony Bourdain w swojej książce opisuje smażenie kości z
      resztkami mięsa i na tym gotowanie bulionu. Też czytałam.
      Sprawdziłam nawet w Ćwierczakiewiczowej - ona także o tym pisze. Podaje przepis
      na ciemny rosół.
      Planuję wykonanie próby. Do tego w jakimś programie kulinarnym (Kuchnia tv)
      widziałam niedawno lekcję gotowania i pokaz takiego krojenia kurczaka, żeby
      został korpus "do upieczenia przed gotowaniem na nim rosołu".
      Nie jest to wszystko metodą błyskawiczną, ale może faktycznie warto spróbowac.
      Macie jakieś doświadczenia i wskazówki własne?

A niby temat rosołu wyczerpał się dawno:)))))
      • roseanne Re: upieczone kości ???????? 22.11.08, 02:09
        pisalam juz na innym watku

polecany sposob w ameryce, w obu panstwach gdzie jada sie indyka na swieto
        dziekczynnienia - po scieciu wszystkich wiekszych kawalkow miesa - piers,
        nogi, skrzydla, korpus dzieli sie na mniejsze czesci i gotuje, jak kazdy inny
        wywar

do takiego dodaje wiecej selera naciowego i raczej stosuje jako baze do zup
        niz samodzielny bulion

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka