Gość: dolores12 IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 27.10.03, 15:16 Najlepiej z ciasta francuskiego (gotowego) z farszem miesnym lub grzybowym (a moze miesno-grzybowym?). Z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: a Re: proszę o przepis na paszteciki IP: *.srvsquid1.gln / localhost 27.10.03, 15:52 Ja zazwyczaj robie proste nadzienie z cebuli i pieczarek. Czyli daje na patelnie olej lub maslo, na to wrzucam 1 posiekana cebule. Jak tylko sie zeszkli dorzucam dosc drobno pokrojone pieczarki, sol i dosyc duzo pieprzu. Najpierw dusze troche pod przykryciem, a potem odkryte, zeby odparowac sos, bo inaczej sos sie rozlewa przy klejeniu pasztecikow. Tak przygotowane nadzienie trzeba troche ostudzic, a potem kleic paszteciki. Piec ok. 45 min. w piekarniku rozgrzanym na 220 stopni (az beda zlociste). Pycha!!! Robie takie same z nadzieniem ze szpinaku, fety i czosnku lub z duszonymi warzywami. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolores12 Re: proszę o przepis na paszteciki IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 27.10.03, 16:54 Dzieki. A moze jednak cos z miesem? Juz kupilam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kags Re: proszę o przepis na paszteciki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.03, 16:59 jak ugotujesz np. rosolek i zostana Ci warzywka i miesko... przepusc wszystko przez maszynke do mielenia i farsz gotowy (pewnie trzeba bedzie tylko posolic i popieprzyc). dobre i z ciastem francuskim i ze zwyklymi nalesniorami ;) ja tak czesto robie jak gotuje barszcz czerwony... najpierw wywar, wyjmuje mieso i warzywa, dopiero pozniej dodaje buraki... a takie paszteciki z barszczykiem... uch! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolores12 Re: proszę o przepis na paszteciki IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 27.10.03, 17:18 Oj, ale ja mam mięso surowe i to mielone. Czy z niego da sie zrobic jakis farsz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gogo Re: proszę o przepis na paszteciki IP: *.mtnet.com.pl 27.10.03, 18:59 znalazlam cos takiego: Paszteciki z ciasta francuskiego Mieso (wolowe, drobiowe - ok. 500 g) ugotowac z dodatkiem wloszczyzny i przypraw (listek bobkowy, pieprz, ziele angielskie). Po wystudzeniu przekrecic przez maszynke lub rozdrobnic w robocie. Dodac pokrojona i uduszona na maselku cebule z zabkiem czosnku. Wymieszac z miesem, dodac zoltko, doprawic sola i pieprzem. Ciasto francuskie pokroic na kwadraty o boku 6-8 cm, nalozyc farsz miesny, kazdy rog skladac do srodka (wyjda takie kopertki czy woreczki, jak kto woli), posmarowac bialkiem z tego jaja, z ktorego zoltko wyladowalo w farszu i piec tak, jak jest napisane na opakowaniu po ciescie francuskim. Calosc robie sie w godzine, no gora poltorej. Wychodza pyszne paszteciki do wszystkiego Odpowiedz Link Zgłoś