Dodaj do ulubionych

proszę o przepis na paszteciki

IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 27.10.03, 15:16
Najlepiej z ciasta francuskiego (gotowego) z farszem miesnym lub grzybowym (a
moze miesno-grzybowym?). Z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: proszę o przepis na paszteciki IP: *.srvsquid1.gln / localhost 27.10.03, 15:52
      Ja zazwyczaj robie proste nadzienie z cebuli i pieczarek. Czyli daje na
      patelnie olej lub maslo, na to wrzucam 1 posiekana cebule. Jak tylko sie
      zeszkli dorzucam dosc drobno pokrojone pieczarki, sol i dosyc duzo pieprzu.
      Najpierw dusze troche pod przykryciem, a potem odkryte, zeby odparowac sos, bo
      inaczej sos sie rozlewa przy klejeniu pasztecikow. Tak przygotowane nadzienie
      trzeba troche ostudzic, a potem kleic paszteciki. Piec ok. 45 min. w piekarniku
      rozgrzanym na 220 stopni (az beda zlociste). Pycha!!!

Robie takie same z nadzieniem ze szpinaku, fety i czosnku lub z duszonymi
      warzywami. Polecam!
      • Gość: dolores12 Re: proszę o przepis na paszteciki IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 27.10.03, 16:54
        Dzieki. A moze jednak cos z miesem? Juz kupilam...
        • Gość: kags Re: proszę o przepis na paszteciki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.03, 16:59
          jak ugotujesz np. rosolek i zostana Ci warzywka i miesko... przepusc wszystko
          przez maszynke do mielenia i farsz gotowy (pewnie trzeba bedzie tylko posolic
          i popieprzyc). dobre i z ciastem francuskim i ze zwyklymi nalesniorami ;) ja
          tak czesto robie jak gotuje barszcz czerwony... najpierw wywar, wyjmuje mieso
          i warzywa, dopiero pozniej dodaje buraki... a takie paszteciki z
          barszczykiem... uch!
          • Gość: dolores12 Re: proszę o przepis na paszteciki IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 27.10.03, 17:18
            Oj, ale ja mam mięso surowe i to mielone. Czy z niego da sie zrobic jakis farsz?
            • Gość: gogo Re: proszę o przepis na paszteciki IP: *.mtnet.com.pl 27.10.03, 18:59
              znalazlam cos takiego:
              Paszteciki z ciasta francuskiego
              Mieso (wolowe, drobiowe - ok. 500 g) ugotowac z dodatkiem wloszczyzny i
              przypraw (listek bobkowy, pieprz, ziele angielskie).
              Po wystudzeniu przekrecic przez maszynke lub rozdrobnic w robocie. Dodac
              pokrojona i uduszona na maselku cebule z zabkiem czosnku. Wymieszac z miesem,
              dodac zoltko, doprawic sola i pieprzem.
              Ciasto francuskie pokroic na kwadraty o boku 6-8 cm, nalozyc farsz miesny,
              kazdy rog skladac do srodka (wyjda takie kopertki czy woreczki, jak kto woli),
              posmarowac bialkiem z tego jaja, z ktorego zoltko wyladowalo w farszu i piec
              tak, jak jest napisane na opakowaniu po ciescie francuskim.
              Calosc robie sie w godzine, no gora poltorej. Wychodza pyszne paszteciki do
              wszystkiego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka