nacheba 28.10.03, 19:20 heej, jestem ciekawa kto jak przyrzadza rozne dania chinskie ?? Ja znam tylko jeden sposob i szczerze sie przyznam, ze juz mi sie przejadlo.....czekam na smaczniutkie przepisy, mnia mniam ;)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Renata Re: Chińszczyzna - jak robicie ?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.10.03, 19:25 Zapraszam www.reniali.republika.pl Chińskie przepisy Odpowiedz Link Zgłoś
aniel Re: Chińszczyzna - jak robicie ?? 30.10.03, 16:52 kurczak z warzywami: paryka, marchewka, kapusta pekinska, pedy bambusa zalewa: kieliszek wodki(lepiej whisky), kieliszek jasnego sosu sojowego,miod w to wrzucam poktojonego w kostke kurczaka na ok. godzine, w woku podsmazam imbir z ziarnem sezamowym, wrzycam warzywa pokrojone w paski i chwile smaze, odkladam na talerz. kurczaka odsaczam z zalewy i smaze. usmazonego kurczaka mieszam z warzywkami i zalewam reszta zalewy z ktorej powstaje fajny sosik (mozna dolac bulionu) i na koniec zageszczam maka ziemniaczana. jako przyprawy stosuje rozne gotowe mieszanki (jak dobrze,ze we Wrocku jest "pachnaca ksiegarnia" :) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roy Re: Chińszczyzna - jak robicie ?? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 30.10.03, 17:42 Może tutaj coś znajdziesz. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14655 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alla Re: Chińszczyzna - jak robicie ?? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.03, 19:18 uwielbiam ser tofu z warzywami , chodze czasem do sklepu na ul. poznańskiej w warszawie , tam mozna to zjeść , "przebadałam" wszystkie składniki , i wychodzi pyyyszne składniki: mrożonka : mieszanka chińska ( warzywa chińskie) ser tofu sos sojowy (ma byś gęsty , oryginalny - najlepszy) cukier ocet winny ( a powinno być wino ryżowe) imbir w proszku 1-2 cebulki 1-4 ząbki czosnku kostka rosołowa 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub z tapioki ok. 1/2 łyżeczki oleju sezamowego ser kroimy w kostke dodajemy szczypte imbiru szczypte cukru łyżeczke octu i sosu sojowego , moczymy w tym sosie . po ok. 1/2 godz smażymy ser w głebokim oleju , jak sie lekko zarumieni wyjmujemy i osączamy na papierze - najlepiej na papierowych ręcznikach . w osobnym garnku dusimy cebulke i czosnek , dodajemy mrożonke , smażymy , zalewamy rozpuszczoną kostką rosołową , podgotowujemy, dodajemy podsmażony ser tofu. zagęszczamy mąką ziemniaczaną lub mąką z tapioki - dostępna w orientalnych sklepach . podgotowujemy krótko dodajemy pieprz i sól wg. potrzeb i już to samo robie z rybą podajemy z ryżem smacznego alla Odpowiedz Link Zgłoś