lamatha 31.12.08, 21:41 byla w Krakowie na ul. Kanoniczej kawiarnia "U literatow" wspomnieniem zostal przepyszny tort. Moze ktos tak jak ja wspomina "niebianski smak, nieziemsko pysznego torta" ale ma przepis na niego? dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: Torcik literacki 01.01.09, 19:14 Bardzo dobrze rozumiem takie tesknoty. Ale, z calym szacunkiem, male prawdopodobienstwo jest, ze na forum w ciagu paru najblizszych dni znajdzie sie ktos, kto bywa w Karku w tej akurat kawiarni, jada ten torcik, wie ktory to jest i wie, z czego on. Gdybym mogla ci cos radzic: opisz to cudo. Malo (a imo wcale) nie ma bowiem miejsc, ktore maja wylacznosc na jakies ciasto. Zapewne mozna te niebywala dobroc spotkac i w innych knajpkach w Krakowie, a moze i poza nim. Wiec jesli opiszesz - im szczegolowiej, tym lepiej - jak wyglada i jak smakuje to moze ktos (kto niekoniecznie bywa w Literackiej) zlinkuje ci albo wrzuci przepis na cos takiego albo bardzo podobnego. Ja trzymam kciuki :) Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha male podpowiedzi 15.01.09, 10:34 Dawno nie jadlam, musialam podpytac znajomych krakowian: zrobiony byl z bialek i zmielonych orzechów, nie byla to typowa beza, byl puszysty i wysoki jak biszkopt nie był za bardzo słodki przełożony byl masa orzechowa z alkoholem Czy teraz ktos cos wie? Wdzieczna beda dlugo za przepis ! Dzieki M Odpowiedz Link Zgłoś
laurii Alez bene... 15.01.09, 11:58 torcik literacki z Kanoniczej to naprawde legenda :) Chyba tylko antagonizmami pomiedzy stara i nowa stolica mozna sobie tlumaczyc Twoja niewiedze;) Receptura jest ponoc strzezona tajemnica. Jedyne, co wiem, to ze jest on bez cukru i bez maki. Musialabym raz jeszcze sie wybrac do Krakowa i go rozpracowac, ale mysle, ze uzyto tam miodu zamiast bialego cukru i orzechow lub migdalow zamiast maki do tej cieniutkiej warstwy ciasta? Ta masa do cos pomiedzy beza a "nugatem" z bialek. Dzis nie mam czasu, ale moze w przyszlym tygodniu poszukam w jakis starych ksiazkach kucharskich czegos podobnego. No i gdyby ktos mial dokladny przepis, nie powiem, ucieszylabym sie. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Alez bene... 15.01.09, 12:09 Opisane przez was razem ciasto (samo ciasto, nie krem) przypomina to z chyba torciku ormianskiego z warszawskiej Misianki: bezy z maka orzechowa, slodzone miodem z cukrem. 'Rozgryzalam' ten torcik z wlasnej, podobnej do autorki watku motywacji, ale juz nie musze - przepis jest i na GP, i na cincin - wyskakuje w przegladarce. Krem pewnie jest o wiele latwiejszy do wykombinowania - nie ma cudow, albo jest na masle, albo na masle z kremem jajecznym, albo na bitej smietanie plus maka orzechowa, cukier, spiryt itd. Ew jest to cos podobnego do tego kremu z ksiazek Disslowej i Cwierciakiewiczowej - maka orzechowa gotowana w mleku plus spirytus itd (przepis tez jest na GP :). Skupcie sie i opiszcie krem, to poszukam i zlozymy ten przepis do kupy. Noi to tyle, jesli chodzi o najpilniej strzezone tajemnice Krakowa :P Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha Re: Alez bene... 15.01.09, 12:25 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=32070710&a=32070710 Jezeli myslisz o tym przepisie, to ja mowie nie, to nie to. Ciasto o ktore pytam bylo w kolorze brudnej bieli i bardzo delikatne w smaku, rozplywalo sie w ustach, dla mnie to nie byl biszkopt, tam chyba nie bylo zoltek. Ono bylo chyba z 2 czesci, mniej czekolady, deliktaniejsze w wygladzie. Tyle pamietam, ale jeszcze pytam znajomych smakoszy :) Kawiarnia nie istnieje juz kilka lat, zmienila wlasciciela i nazwe. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Alez bene... 15.01.09, 12:48 Mozliwe, ze to niedokladnie to, ale z grubsza to. Imo procedura mogla zostac uproszczona i zdredukowana do wymieszania ubitych z cukrem pudrem bialek, dodaniu jasnego miodu i orzechow i upieczenia mniejszej ilosci plackow: takie (bez zoltek, bez lezakowania 3 dni i z curem ubitym z bialkiem) beda puszyste i grubsze. Ten tort z Misianki ma wlasnie takie warstwy, imo. Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha Re: Alez bene... 16.01.09, 11:52 z dalszych info potwierdzamy, ze w torcie nie bylo miodu, byl puszysty, wilgotny ale zarazem suchy, nie slodki. w tym torcie nie bylo widac warstw ukladania plackow, a byl przekladany :) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Alez bene... 16.01.09, 12:07 A to nie wiem. Nie znam ciasta, ktore byloby i wilgotne, i suche :) Odpowiedz Link Zgłoś
halev Re: Torcik literacki 16.01.09, 14:35 Już nie ma tej kawiarni? Nie ma torcika? Nie ma wielkiego ekspresu do kawy, stolików z okropnymi obrusikami i dąsających się kelnerek z poprzedniej epoki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barbara B Re: Torcik literacki IP: *.31.102.130.ipv4.supernova.orange.pl 24.08.21, 14:11 Przed laty poznałam w Nowym Jorku śp PaniaStasię Szelc. To ona prowadziła kawiarnię 9w ajencji) "U Literatow" przy Kanoniczej..i piekła wspaniały tort orzechowy z masą czekoladową.Pamiętam, ze był bez mąki, proszku do pieczenia i bułki tartej.Orzechy były drobno siekane, dodane do ubitych z cukrem białek..chyba by tez sok z cytryny.Masa była z masła, żółtek, czekolady z dodatkiem dużej ilości koniaku. Tort robił furorę wśród Amerykanów, piekłyśmy go ze Stasią wiele razy..niestety po latach wróciłam do kraju, pochłonęło mnie życie rodzinne i zawodowe , niezbyt wiele piekłam..Dzis niestety nie pamiętam przepisu..ale tez wspominam ten niebiański smak.. Odpowiedz Link Zgłoś
toadette Re: Torcik literacki 01.09.21, 12:52 Pierwszę słysze o tym torcie, z chęcia poznam przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
dariamax Re: Torcik literacki 01.09.21, 22:40 Opisy samego ciasta, bez kremu pasują mi do staropolskiego tortu orzechowo migdałowego. Piekłam to raz w życiu ,przepis znalazłam w książce będącej jednocześnie gawędami o staropolskiej kuchni i przepisami ( chyba miała ciemnozieloną albo szarozieloną okładkę) Odpowiedz Link Zgłoś
hazo Re: Torcik literacki 02.09.21, 12:32 Zgadza się, chodzi o książkę autorów Maria Lemnis i Henryk Vitry - "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole". W niej jest przepis na tort orzechowo-migdałowy nie przekładany i bez mąki. Odpowiedz Link Zgłoś
lenamagda11 Re: Torcik literacki 15.09.21, 08:10 Ale bym zjadła taki torcik, mniam! Odpowiedz Link Zgłoś
korpomysza Re: Torcik literacki 21.09.21, 15:05 taki torcik to bym sobie podziubała do kawusi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mo Re: Torcik literacki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.23, 08:49 www.youtube.com/watch?v=QSl8qhsgIRY ten literacki torcik, który dobrze pamiętam, to rosyjski tort królewski. Przepis w linku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mo Re: Torcik literacki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.23, 14:30 www.youtube.com/watch?v=QSl8qhsgIRY ten literacki torcik, który dobrze pamiętam, to rosyjski tort królewski. Przepis w linku Odpowiedz Link Zgłoś