Dodaj do ulubionych

Torcik literacki

31.12.08, 21:41
byla w Krakowie na ul. Kanoniczej kawiarnia "U literatow"
wspomnieniem zostal przepyszny tort.
Moze ktos tak jak ja wspomina "niebianski smak, nieziemsko pysznego
torta" ale ma przepis na niego?
dzieki
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Torcik literacki 01.01.09, 19:14
      Bardzo dobrze rozumiem takie tesknoty.
      Ale, z calym szacunkiem, male prawdopodobienstwo jest, ze na forum w
      ciagu paru najblizszych dni znajdzie sie ktos, kto bywa w Karku w
      tej akurat kawiarni, jada ten torcik, wie ktory to jest i wie, z
      czego on.

      Gdybym mogla ci cos radzic: opisz to cudo. Malo (a imo wcale) nie ma
      bowiem miejsc, ktore maja wylacznosc na jakies ciasto. Zapewne mozna
      te niebywala dobroc spotkac i w innych knajpkach w Krakowie, a moze
      i poza nim. Wiec jesli opiszesz - im szczegolowiej, tym lepiej - jak
      wyglada i jak smakuje to moze ktos (kto niekoniecznie bywa w
      Literackiej) zlinkuje ci albo wrzuci przepis na cos takiego albo
      bardzo podobnego.

      Ja trzymam kciuki :)
      • lamatha male podpowiedzi 15.01.09, 10:34
        Dawno nie jadlam, musialam podpytac znajomych krakowian:

        zrobiony byl z bialek i zmielonych orzechów,
        nie byla to typowa beza, byl puszysty i wysoki jak biszkopt
        nie był za bardzo słodki
        przełożony byl masa orzechowa z alkoholem


        Czy teraz ktos cos wie?
        Wdzieczna beda dlugo za przepis !
        Dzieki
        M
        • laurii Alez bene... 15.01.09, 11:58
          torcik literacki z Kanoniczej to naprawde legenda :)
          Chyba tylko antagonizmami pomiedzy stara i nowa stolica mozna sobie
          tlumaczyc Twoja niewiedze;)
          Receptura jest ponoc strzezona tajemnica. Jedyne, co wiem, to ze
          jest on bez cukru i bez maki. Musialabym raz jeszcze sie wybrac do
          Krakowa i go rozpracowac, ale mysle, ze uzyto tam miodu zamiast
          bialego cukru i orzechow lub migdalow zamiast maki do tej
          cieniutkiej warstwy ciasta? Ta masa do cos pomiedzy beza a "nugatem"
          z bialek.
          Dzis nie mam czasu, ale moze w przyszlym tygodniu poszukam w jakis
          starych ksiazkach kucharskich czegos podobnego. No i gdyby ktos mial
          dokladny przepis, nie powiem, ucieszylabym sie.
          • bene_gesserit Re: Alez bene... 15.01.09, 12:09
            Opisane przez was razem ciasto (samo ciasto, nie krem) przypomina
            to z chyba torciku ormianskiego z warszawskiej Misianki: bezy z
            maka orzechowa, slodzone miodem z cukrem. 'Rozgryzalam' ten torcik
            z wlasnej, podobnej do autorki watku motywacji, ale juz nie musze -
            przepis jest i na GP, i na cincin - wyskakuje w przegladarce.

            Krem pewnie jest o wiele latwiejszy do wykombinowania - nie ma
            cudow, albo jest na masle, albo na masle z kremem jajecznym, albo
            na bitej smietanie plus maka orzechowa, cukier, spiryt itd. Ew jest
            to cos podobnego do tego kremu z ksiazek Disslowej i
            Cwierciakiewiczowej - maka orzechowa gotowana w mleku plus spirytus
            itd (przepis tez jest na GP :). Skupcie sie i opiszcie krem, to
            poszukam i zlozymy ten przepis do kupy.

            Noi to tyle, jesli chodzi o najpilniej strzezone tajemnice
            Krakowa :P
            • lamatha Re: Alez bene... 15.01.09, 12:25
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=32070710&a=32070710
              Jezeli myslisz o tym przepisie, to ja mowie nie, to nie to.

              Ciasto o ktore pytam bylo w kolorze brudnej bieli i bardzo delikatne
              w smaku, rozplywalo sie w ustach, dla mnie to nie byl biszkopt, tam
              chyba nie bylo zoltek.
              Ono bylo chyba z 2 czesci, mniej czekolady, deliktaniejsze w
              wygladzie.
              Tyle pamietam, ale jeszcze pytam znajomych smakoszy :)

              Kawiarnia nie istnieje juz kilka lat, zmienila wlasciciela i nazwe.
              • bene_gesserit Re: Alez bene... 15.01.09, 12:48
                Mozliwe, ze to niedokladnie to, ale z grubsza to. Imo procedura
                mogla zostac uproszczona i zdredukowana do wymieszania ubitych z
                cukrem pudrem bialek, dodaniu jasnego miodu i orzechow i upieczenia
                mniejszej ilosci plackow: takie (bez zoltek, bez lezakowania 3 dni
                i z curem ubitym z bialkiem) beda puszyste i grubsze. Ten tort z
                Misianki ma wlasnie takie warstwy, imo.
    • halev Re: Torcik literacki 16.01.09, 14:35
      Już nie ma tej kawiarni? Nie ma torcika? Nie ma wielkiego ekspresu do kawy,
      stolików z okropnymi obrusikami i dąsających się kelnerek z poprzedniej epoki?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka