Gość: kinga IP: 157.25.122.* 19.11.03, 16:12 W sobote przyjmuje gosci, a niestety nie jestem najlepsza kucharka. Jesli mozecie to podajcie jakies sprawdzone przepisy na pyszne salatki i inne zimne przekaski dzieki i pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
prevostiere Re: sałatki 19.11.03, 22:26 Salatka grecka: pokrojona w talarki cebula (najlepiej lagodna), papryka czervona i zielona pokrojona w podluzne kawalki, ogorek w plasterkach, pomidor w plasterkach, oliwki i ser feta pokrojony w kostke. Doprawiam oliwa z oliwek, bazylia, sol pieprz. Dokladnych ilosci nie podam bo robie na "oko". Salatka z tunczykiem: zielona salata, jajko, pomidory, cebula i puszka tunczyka. Doprawione do smaku sosom winegret (uwaga doprawiaj w ostatniej chwili bo salata zwiednie) Salata zielona z orzechami, cebulka i sosem winerget. Do sosu uzyj oleju orzechowego wtedy smak bedzie jeszcze bardzeij intensywny. Odpowiedz Link Zgłoś
evrin Re: sałatki 19.11.03, 22:33 salatka na specjalne okazje,doskonala dla gosci. Moi ja uwielbiaja i robi furrore gdziekolwiek sie nie pojawi:D - 1 woreczek ryzu - 4 pomidory - 4 jajka na twardo - 20 dag zoltego sera - 20 dag szynki - 4 ogorki kiszone - 2 cebule(polecam czerwone) - puszka kukurydzy - zielenina(koper,pietruszka...) - przyprawy do smaku - majonez Nie jadlam lepszej sałatki:) Goraco polecam Odpowiedz Link Zgłoś
kuka9 Re: sałatki 19.11.03, 22:37 sałatka z tuńczyka szybka i bardzo prosta 2 puszki tuńczyka, 1 woreczek ugotowanego ryżu, 1 puszka kukurydzy 1 słoik groszku z marchewką, słoiczek majonezu, sól i pieprz. Wszystko wymieszać /oczywiście przedtem odcedzić/ dodać majonezik i doprawić /choć ja nie doprawiam/ pycha i 5 min roboty oprócz gotowania ryżu. Możesz zrobić rownież schab w galarecie ale to już trochę roboty, choć.... pozdrawiam kuka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: sałatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.03, 22:46 urzadz wspolne pichcenie, skoro nie jestes najlepsza kucharka. kazdy niech cos przyniesie, potem razem to przygotujcie. Bardzo mile zajecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raczek Re: sałatki IP: 212.127.78.* 20.11.03, 14:22 sałataka z tuńczyka - dwie puszki rybki, makaron kokardki, starty zółty ser (pikantny), fasolka czerwona z puszki, kukurydza, czerwona cebula strąk zielonej papryki (może być każdy inny kolor). makaron gotujemy na póltwardo czyli aldente. do wystudzonego i dociekniętego dorzucamy tuńczyka (lepczy w kawałkach niż ten rozdziabdziany), wrzucamy cebulkę w talarki, starty żólty ser (tak z dwie solidne garście), fasolkę, kukurydzę, paprykę w paseczki, doprawiamy do maku (co kto lubi - mżna i ząbek czosnku) dorzucamy majonez i mieszamy. musi się przegryźć więc warto zrobić wcześniej. koreczki - schodzą najszybciej i mimo że to relikt czasów, gdy w sklepach królował jedynie żólty ser, cieszą się ogromnym powodzeniem. do koreczków używamy wszystkiego (dosłownie!) co się nadaje do jedzenia, nadziewamy na wykałaczki z trzy, gora 4 skladniki i układamy na tacy (talerz okazuje się zazwyczaj za mały). moje ulubione składniki to: ser rokpol, winne jabłko, szynka kabanos, korniszonek, ser zołty, brie albo camembert, peperoni marynowane, pieczarka surowa kurczak wędzony, albo pierś, na to papryka i cebulka z octu feta, pomidorek koktajlowy, oliwka. małe przegryzki, czyli różne warzywka surowe (seler naciowy, marchewki, kalarepki, rzodkiewki, papryka, pieczarki i do tego gęsty sos do maczania (smak dowolny, hiciorem jest czosnkowy i rokpolowy) małe krakersiki smarujemy pastę i podajemy jako tartinki. krakersiki takie okrągłe lun kwadratowe (ale nie lajkonik duży kwadratowy, bo za szybko nasiąkają) smarujemy pastą (jajeczną z jajka z serkiem na to koperek, chrzanową - chrzan z serem na to korniszonek, rybną - makrela lub szprotka albo tuńczyk zmiksowane z serem i cebulką). nie wiem co w tym jest, ale takie krakersy znikają mi najszybciej podczas imprezek stanych, siedzianych i tańczonych. Odpowiedz Link Zgłoś