alinka_li 25.03.09, 14:07 Właśnie duszę polędwiczkę wieprzową z jabłkami, z czym podać na obiad? Kasza, szpecle, ryż, ziemniaki? Jak myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grogreg Re: Co do polędwiczek? 25.03.09, 14:10 Kasza....gryczana...i kapusta czerwona, piklowana.....mmmmmmmm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Re: Co do polędwiczek? IP: 212.160.148.* 25.03.09, 14:32 jak dla mnie to pieczone ziemniaki z majerankiem Odpowiedz Link Zgłoś
gosiownik Re: Co do polędwiczek? 25.03.09, 14:57 A jak sie robi takie poledwiczki? Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq A co to są szpecle? 25.03.09, 15:21 Kiedys mi to Emka wyjawiła ale zapomniałem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: Co do polędwiczek? 25.03.09, 16:01 Polędwiczki wg Krzysztofa W.:) fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,64954313,64954313.html ale zmodyfikowane: z połowy porcji, do sosu dodałam śmietanę i majeranek. Duszone dłużej niż 15 min. No i jedliśmy jednak ze szpeclami, bo smak wydawał mi się zbyt delikatny (wyraźnie słodkawy, przypominający kurczaka w Reddsie jabłkowym, kto robił, ten wie), by podać z kaszą. A szpecle to takie coś: wygląda podobnie jak makaron (suche, kupne), ale to raczej takie lane kluski:) Sama nigdy nie robiłam, korzystam z gotowców. Tu znalazłam na allegro, o , proszę: allegro.pl/item585566089_spatzle_szpecle_pyszny_makaron_ze_szwabii_1kg.html ale wygląd jakiś taki mizerny. Moje są grubaśne i żółciutkie:) Odpowiedz Link Zgłoś
achulaw Re: Co do polędwiczek? 25.03.09, 19:45 Kasza wydaje mi się troszkę "za ciężka" do tak dolikatnego mięsa.Ja podaję z pieczonymi ziemniaczkami lub kuskusem lub ryżem. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Co do polędwiczek? 26.03.09, 13:37 achulaw napisała: > podaję z pieczonymi ziemniaczkami lub kuskusem lub ryżem. pieczone ziemniaczki sa wspaniale,ale zabija jej smak, ja lekko ja podsmazam na masle,wyjmuje i robie tam pieczarki,dodajac wino wytrawne i lyzeczke smietany u mnie tylko kwasna,potem szybko wkladam poledwiczke(cala albo pokrojona) a do tego salatki i lekkie pürre roznego rodzaju, Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Co do polędwiczek? 26.03.09, 17:06 Dzieki za przypomnienie szpecli ale jesli chcesz naprawdę sie wsmakowac w poledwiczki to tylko same - po francusku - popijajac ewentualnie jakims winem rose; moze byc od Mornaga z Ville Franche:-) Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś