dominikjandomin 03.04.09, 11:41 Tradycyjną, drewnianą - gdzie kupić? Ktoś wie? Przez internet? Przez Google nie potrafię znaleźć... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: Forma do paschy 03.04.09, 12:22 Pasocznice wg mojej wiedzy to obecnie zabytki, do znalezienia w skansenach. Mysle jednak, ze mozna sobie taka samemu zrobic - np z plastikowej miski z wydrozonymi wiertarka otworami. Przewaga nad metoda 'na durszlak' jest taka, ze mozna wybrac ksztalt miski, wiec ciasto moze miec bardziej odswietny charakter. Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: Forma do paschy 03.04.09, 13:19 bene_gesserit napisała: > Pasocznice wg mojej wiedzy to obecnie zabytki, do znalezienia w > skansenach. Mysle jednak, ze mozna sobie taka samemu zrobic - np z > plastikowej miski z wydrozonymi wiertarka otworami. Przewaga nad > metoda 'na durszlak' jest taka, ze mozna wybrac ksztalt miski, wiec > ciasto moze miec bardziej odswietny charakter. Interesuje mnie składana z deseczek, w kształcie ściętej piramidy. Dziurek to ona nie ma. Miska odpada, miski w domu mam. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Forma do paschy 03.04.09, 13:23 Mysle, ze musialbys poszukac za nasza wschodnia granica. Predzej tam. Albo zlozyc samemu, albo zamowic u stolarza. Odpowiedz Link Zgłoś
hexolina Re: Forma do paschy 03.04.09, 14:37 wiem o co ci chodzi aurinko.net.pl/pliki/paasi/moulds.jpg obawiam sie,ze moze byc problem:( A moze nowa donice w tym ksztalcie?I wylozyc gaza? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Forma do paschy 03.04.09, 14:44 Sek w tym, ze jesli jan nie chce dziurek, to przedmiot musi byc z drewna, bo tylko w drewno wsiaknie serwatka z paschy. Niby oczywiscie moglaby byc to donica w takim ksztalcie (z gliny - bo glina jest porowata i tez wchonelaby serwatke), ale musialaby spelniac normy dopuszczenia do kontaktu z zywnoscia. A takich donic nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
hexolina Re: Forma do paschy 03.04.09, 14:55 No dobrze-a gdyby drewniana donica?Np drewdon.pl/pics/donicezuchwytamisosna.jpg oczywiscie bez bejcy czy innych lakierow:)chyba prosciej bedzie znalezc czy zamowic niz oryginalna forme do paschy:) Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: Forma do paschy 03.04.09, 15:43 bene_gesserit napisała: > Sek w tym, ze jesli jan nie chce dziurek, to przedmiot musi byc z > drewna, bo tylko w drewno wsiaknie serwatka z paschy. No i takiej szukam. Z drewna, tradycyjnej. Miskami, cedzakami i sitkami dysponuję, ale coraz bardziej mi odbija w kierunku tradycyjności. Zatem i foremka tradycyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: Forma do paschy 03.04.09, 15:40 hexolina napisała: > wiem o co ci chodzi > aurinko.net.pl/pliki/paasi/moulds.jpg > obawiam sie,ze moze byc problem:( Dokładnie taką. Kiedyś widziałem - w POLSKIM sklepie internetowym, tylko nie pamiętam jakim... i jak głupi nie kupiłem od ręki. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Forma do paschy 04.04.09, 00:05 Jeżeli znajdziesz to napisz proszę. Ja znalazałam tylko takie... www.gorsky.pl/pl/catalog/category/1/ www.piotrrzezbiarz.istore.pl/sklep,3940,,,03,okazje,pl-pln,644770,0.html www.piotrrzezbiarz.istore.pl/sklep,3940,,,03,--zakupinpl--,pl-pln,642733,0.html magnifique.pl/produkt/500/Dekoracyjna_misa_drewniana.html tylko ta druga jest dekoracyjna to nie wiem czy tam można włożyć paschę... a może dałoby sie zrobić w szwedzkiej formie na masło? czy za mała? www.gorsky.pl/pl/catalog/product/szwedzka_forma_na_maslo/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sto kobiet Re: Forma do paschy IP: 66.241.143.* 09.04.09, 21:30 No to ja tez sie przyznam do skrzywienia. Oblecialam pol sklepow w Toronto i obejrzalam wszystko co mozna bylo obejrzec i znalazlam i nawet smiesznie tanio. Wystepowala pod nazwa miski do salaty, ma dokladnie taki ksztalt jak trzeba i jest wykonana z drewna bambusowego. A teraz pytania (bo zawsze robilam w durszlaku...): 1. czy chlop ma wiercic dziurki, czy darowac chlopu a serwatka wchlonie sie w drewno? 2. czy wykladac gaza do sera, czy nie trzeba? Z podziekowaniem za opinie, Sto kobit Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: Forma do paschy 04.04.09, 01:26 bene_gesserit napisała: > Pasocznice wg mojej wiedzy to obecnie zabytki, do znalezienia w > skansenach. Pasocznice?! Bene, nie wiem, który już raz chylę czoła przed Twoją wiedzą. Nie miałam pojęcia, że te formy tak się nazywają. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Forma do paschy 04.04.09, 01:34 Bardzo lubie tereny wschodniej Polski, i kiedy bylam ostatnio pod Puszcza Knyszynska, wypytalam tubylcza przemila pania od jajek o rozne rzeczy, ze szczegolnym uwzglednieniem ciast, bo to najciekawsze. Nazwy dokladnie nie pamietalam, mi sie myla slowa czesto, ale od czego sa gugle :) Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie ja robię w donicy glininanej 10.04.09, 11:35 z dziurką tylko do paschy. Wykładam grubo gazą, na górę daję mały talerzy i na to kostkę brukową w woreczku ;-) Przez noc świetnie odcieka i pięknie się kroi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sto kobiet Re: Forma do paschy IP: 66.241.143.* 09.04.09, 21:33 No to ja tez sie przyznam do skrzywienia. Oblecialam pol sklepow w Toronto i obejrzalam wszystko co mozna bylo obejrzec i znalazlam i nawet smiesznie tanio. Wystepowala pod nazwa miski do salaty, ma dokladnie taki ksztalt jak trzeba i jest wykonana z drewna bambusowego. A teraz pytania (bo zawsze robilam w durszlaku...): 1. czy chlop ma wiercic dziurki, czy darowac chlopu a serwatka wchlonie sie w drewno? 2. czy wykladac gaza do sera, czy nie trzeba? Z podziekowaniem za opinie, Sto kobit Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Forma do paschy 09.04.09, 21:39 Bambusowe wody nie wchlonie, nie ma takiej mozliwosci. Dziurki konieczne. Gaza tez, bo ci sie to potem nie wyjmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: libri Re: Forma do paschy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.09, 23:10 > Tradycyjną, drewnianą - gdzie kupić? Ktoś wie? Przez internet? Przez Google > nie potrafię znaleźć... Można kupić tu: sklep.cerkiew.pl/product_info.php?cPath=96&products_id=1716 Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Forma do paschy 09.04.09, 23:56 Super, ze ktos to jeszcze robi i uzywa! Chociaz ta rozni sie mocno od tamtej, ktora widzialam na wsi. Dziure ma. Odpowiedz Link Zgłoś